Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2009

ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ


Οι Τρεις Μεγάλοι Ιεράρχες άγιοι Βασίλειος, Γρηγόριος και Ιωάννης ο Χρυσόστομος δεν «χάθηκαν» ποτέ σε μαθήματα ούτε ...τοξοβολίας, ούτε - φυ­σικά -γιόγκα! Έτσι ΒΡΗΚΑΝ ΠΟΛΥ ΧΡΟΝΟ, για να σπουδάσουν όσο πιο καλά μπορούσαν τα μαθήματα της «κά­τω» σοφίας, δηλαδή της κοσμικής γνώ­σης και ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΧΡΟΝΟ, για να σπουδάσουν τα μαθή­ματα της «άνω» σοφίας, δηλαδή της Θεογνωσίας. Και, όπως λέει ένα τροπά­ριο τους, η μεν κάτω σοφία τους έκανε νοήμονες, η δε άνω σοφία τους έκανε κυβερνήτες! Η κοσμική σοφία τους ακόνησε το μυαλό, ενώ η Θεία Σοφία τους έκανε έμπειρους καραβοκύρη­δες· τόσο έμπειρους, ώστε όχι μόνο δεν χάθηκαν οι ίδιοι στην θάλασσα της ζωής, αλλά βοήθησαν και πολλούς άλλους να μη χαθούν.
Έτσι μας δίδαξαν ότι: Σκοπός του ταξιδιού δεν είναι η «ευμάρεια». Δεν πουλάμε την ψυχή μας για κάποιες στιγμούλες ψευτοκαλοπέρασης. Στόχος μας είναι η γνωριμία με τον Χριστό· δηλαδή με Αυτόν πού είναι η Μοναδική Πηγή Αληθινής Χαράς και Ειρήνης.
• Μόνο μέσα στο Φως του Χρίστου μπορούμε να βρούμε τον αληθινό εαυτό μας, και αληθινές σχέσεις με τους γονείς μας και όλους τους γύ­ρω μας.


• Μαχαίρια ... πρέπει να τραβάμε, όχι εναντίον των άλλων (για να σκοτώ­νουμε την ανία μας)· αλλά εναντίον των παθών και του εγωισμού μας, πού μας τυραννάνε· και κυριολεκτι­κά μας «σκοτώνουν».
Το πιο σωτήριο «ψάξιμο» είναι να βρούμε την χαμένη σχέση μας με Αυτόν, πού Πρώτος ήρθε να μας ψάξει και να μας ξαναφέρει μέσα στην αγκαλιά της Εκκλησίας Του. Για να μη κλαίμε λοιπόν κι άλλα «χαμένα» αδελφάκια μας, πού κάποιοι θέλουν να τα επιβιβάσουν «στο τρενάκι του τρόμου», ας εμπιστευόμαστε τους ασφαλείς «κυβερνήτες» Τρεις Ιε­ράρχες, πού πριν από μας «ψύχτηκαν» και έψαξαν τον μόνο σίγουρο δρόμο σωτηρίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: