Πέμπτη 30 Ιουλίου 2009

Τι ένωσις θα είναι αυτή; - Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως Ανδρέας

Και στα θέματα της πίστεως αδελφοί μου, επιχειρείται κάποια νοθεία. Είδαμε τους τελευταίους καιρούς συμπροσευχές εναγκαλισμούς, ασπασμούς μεταξύ κορυφαίων εκπροσώπων της Ορθοδόξου Εκκλησίας με τον παπισμό. Πότε στην Πόλι, πότε στην Ραβέννα, πότε δεξιά πότε αριστερά. Και έρχονται να μας πουν. Κοιτάξτε, δεν διαφέρουμε σε πολλά πράγματα με τους παπικούς, και στο τέλος-τέλος θα κρατήσουν αυτοί τα δικά τους, θα κρατήσουμε εμείς τα δικά μας, και θα ενωθούμε.
Τι ένωσις θα είναι αυτή; Τι εννοούν δηλαδή όταν λένε ότι θα γίνη ένωσις; θα υποταχτούμε στον πάπα; ποτέ δεν θα γίνει αυτό, ποτέ δεν πρέπει να γίνει αυτό.
Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως Ανδρέας

15 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η φωνή του ακούγεται σαν τη φωνή του Αγίου πατρο-Κοσμά να έρχεται από τά βάθη των χρόνων. Φοβούμαι πως είναι ολίγοι εκείνοι που απόμειναν ορθοτομούντες τον λόγον της αληθείας. "Ουδέ ολίγοι".

Ανώνυμος είπε...

Είναι θλιβερό ένας επίσκοπος να αγνοεί τα του θεολογικού διαλόγου και να θέτει ερωτήματα νηπιαγωγείου. Να αγνοεί τί σημαίνει ένωσις και να θέτει ρητορικά ερωτήματα.Ας ανοίξει και κανένα θεολογικό βιβλίο...
Υάκινθος.

Ανώνυμος είπε...

Αισθάνομαι έκπληξη όπου βλέπω ανάρτηση με αυτό το θέμα εδώ. Πάντα σεβόσουν τον Άγιο Δρυϊνουπόλεως τον οποίο υπεραγαπάς και τιμάς με αναρτήσεις σε κάθε ευκαιρία στον χώρο σου αυτό.

Ανώνυμος είπε...

Καλά από την μια μας λες: Ταιζέ: ένα διαρκές θαύμα και από την άλλη: Τι ένωσις θα είναι αυτή; θα μας τρελάνεις. Θα πάθω εγκεφαλικό και θα έχεις ευθύνη. Πρόσεχε……

Ανώνυμος είπε...

Υάκινθε εσύ που έχεις ανοίξει θεολογικά βιβλία μπορείς να μας πεις κάτι περισσότερο εκτός από την ανούσια κριτική σου. Τι «σημαίνει ένωσις» και ποιος είναι ο «θεολογικός διάλογος» κατά την άποψή σου;

Ανώνυμος είπε...

Μεταξύ πατροΚοσμά και νηπιαγωγείου υπάρχει μέγα χάσμα. Το ίδιο μεταξύ Ταιζέ και ένωσις. Κάπου μπερδεύτηκα.

Αριμαθαίος είπε...

Ο Μητροπολίτης Ανδρέας είναι από τους σοβαρούς και διαβασμένους επισκόπους της Ελλαδικής Εκκλησίας. Γνωρίζει και Θεολογία και κατέχει όσοι ολίγοι επίσκοποι τους Ιερούς Κανόνες. Γνωρίζω ότι τους προβληματισμούς και την αγωνία του ως επισκόπου, σχετικά με τον διάλογο και τις συμπροσευχές και τους εναγκαλισμούς, τις έχει εκθέσει εγγράφως προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο.
Δεν το βλέπω ως θλιβερό, να μιλά απλά και με ρητορικές ερωτήσεις στον λαό, για να του πει ότι η υπεραπλούστευση κάποιων πραγμάτων από συνεπισκόπους του πρέπει να τους προβληματίζει.
Γνωρίζω καλά τον κ. Ανδρέα, και γνωρίζω και τον τρόπο και την επιστημοσύνη με την οποία μιλάει στην Σύνοδο της Ιεραρχίας και στις Επιτροπές τις Συνοδικές.
Ο τόνος της κριτικής σε Ιεράρχες με ιστορική διαδρομή και προσφορά στην Εκκλησίας θα πρέπει να είναι πάντα προσεκτικός.

Ανώνυμος είπε...

Λίγος σεβασμός στον δεσπότη της Κόνιτσας δεν θα έβλαπτε. Ο Κονίτσης είναι ένα διαμάντι, μεγάλος αγωνιστής, και ζει βίο σεμνό και ταπεινό. Και η θεολογική του κατάρτιση είναι μεγάλη.

Ανώνυμος είπε...

Αντιστοίχως σεβασμός και στον Πατριάρχη.
Το τί σημαίνει ένωσις και διάλογος εκτός απο την πληθώρα των βιβλίων θα το βρεις κα ι σε κείμενα του Οικ. Πατριάρχη και του Ζηζιούλα και του Ματσούκα κλπ-δες και την δήλωση του Πατριάρχη στη Λυών, την απάντηση του Πατριάρχη στους Αγιορείτες (παλαιότερα). Όποιος ασχολείται και ξέρει και μαθαίνει-ιδίως ένας επίσκοπος.
Υάκινθος.

Ανώνυμος είπε...

Ευτυχώς που υπάρχουν σαν τον Κονίτσης μέσα στην Ιεραρχία

Ανώνυμος είπε...

Η ειρήνη ας κυριαρχεί στις καρδιές όλων μας. Οι υπερβολικοί θετικοί ή αρνητικοί χαρακτηρισμοί δεν κάνουν ποτέ καλό.
Μαίρη

Ανώνυμος είπε...

Μια χαρά τα λέει ο Κονίτσης ας τον ακούσουν όλοι όσοι βάζουν νερό στο κρασί της πίστεως και του δόγματος.

Ανώνυμος είπε...

δέν μπορει κάποιος νάχει την αποψη του σ ένα θέμα;πρέπει όλοι νά λέμε τά ίδια;καί λίγος σεβασμός ρέ παιδιά..

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ,εξάλλου ο Κονίτσης διερωτάται άν ένωση σημαίνει υποταγή στόν Παπα.Τό παρελθόν μας δικιολογει απολύτως τέτοιο φόβο.Κάνω λάθος;

Unknown είπε...

εύλογο ερώτημα.