Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Κάτι για το άγιον όρος - Γεώργιος Παύλος

....πιστεύω ότι το Άγιον Όρος είναι ένας χώρος όπου ακόμη υπάρχει η απάντηση για το όλον. Αυτό που έχω αντιληφθή μέσα από συγκεκριμένους ανθρώπους είτε μοναχούς, είτε λαϊκούς, μέσα από τους οποίους γνώρισα κάτι για το Όρος, είναι ότι ο αληθινός μοναχός δεν είναι αυτός που φορά απλώς ράσα ή κάνει κάποιες τυπικές διαδικασίες, αλλά είναι αυτός που έχει εξέλθη στην "οδό" και στο "ταξείδι". Όσο ωραίο κι αν είναι το αυτοκίνητό σου, εάν το κρατάς συνέχεια παρκαρισμένο δεν αξίζει τίποτα. Άρα, ο αληθινός μοναχός είναι αυτός ο οποίος έχει βγει πλέον έξω και ταξιδεύει και γι αυτό μας γοητεύει κι εμάς αυτό.. Όταν συναντάς έναν αληθινό μοναχό, τότε καταλαβαίνεις την αληθινή διάσταση του ταξειδιού. Αντιλαμβάνεσαι τότε την λάμψη των πραγμάτων, αντιλαμβάνεσαι τότε τον κόσμο στη δική του ομορφιά, στη δική του γοητεία. Ένας αληθινός μοναχός ομορφαίνει τα πράγματα γιατί αρνείται την κατοχή τους. Και γι αυτό βλέπεις πως όταν προσεγγίζεις έναν αληθινό μοναχό τότε αισθάνεσαι μια μυστική χαρά, τότε χαίρεσαι με τα πράγματα, τότε αντιλαμβάνεσαι ότι τα πράγματα και ο κόσμος είναι ωραία. Κι αυτός είναι ο λόγος που όταν κάποιος βρίσκεται στο άγ. Όρος και μετέχει λίγο αυτής της εμπειρίας, αισθάνεται ότι ξαναγεννιέται, ότι ο κόσμος είναι καινούργιος και αισθάνεται και αυτή την εκπληκτική εμπειρία του ανθρώπου που πρωτοερωτεύεται, και όλα γι αυτόν είναι καινούργια και όμορφα.
Γεώργιος Παύλος
αιρετικός

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αυτό είναι το πραγματικό άγιο όρος. Αυτός ο πραγματικός μοναχισμός. Όποιος δεν κατανοεί την αληθινή διάσταση του ταξιδιού που πρέπει να κάνει ο μοναχός δεν είναι μοναχός αλλά στάσιμος καλοπερασάκιας. Ένας αληθινός μοναχός ομορφαίνει τα πράγματα γιατί αρνείται την κατοχή τους. Εκπληκτικό κείμενο.

Ανώνυμος είπε...

«σκληρός ἐστιν ούτος ο λόγος• τις δύναται αυτού ακούειν» σε εποχές υλιστικές και ευδαιμονιστικής συμπορεύσεως. Τα τελευταία χρόνια οι δρόμοι, τα αυτοκίνητα, τα νέα κτίρια, τα καλοριφέρ, και τόσα άλλα αλλοίωσαν το μοναχικό πνεύμα και στο άγιο όρος.

Σαλογραια η Ευαν.Παναγοπούλου-Κουτσούκου είπε...

"Ένας αληθινός μοναχός ομορφαίνει τα πράγματα γιατί αρνείται την κατοχή τους".
.............
Υπέροχη φράση...
ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟΥΣ ΓΕΡΟΝΤΟΕΡΩΤΕΣ...μαμά μου! φοβάμαι!
...................
Αυτόν τον κυριούλη το σοφό Παύλο, τον πάω!!!

Ανώνυμος είπε...

Μπορεί στην σημερινή εποχή να βρεις αναζητητές του ιδανικού!
Δεν νομίζω.
Όλα είναι φον μπιζού.
Τι όμορφα που θα ήταν αν υπήρχε αυτό το ιδανικό Όρος.
Θυμάμαι κάποιο τίτλο παλαιού βιβλίου «Όρος Άγιο πολιτεία ανθρώπινη».
Το κακό ότι παράγινε ανθρώπινη.
π. Νεόφυτος

Ανώνυμος είπε...

Τι ωραία που θα ήταν, αν μπορούσε να γίνει πραγματικότητα.

Ανώνυμος είπε...

ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΜΟΥΚΑΝΕ ΕΝΤΥΠΩΣΗ Η ΛΕΞΗ ΑΙΡΕΤΙΚΟΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΤΩ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ;

Ανώνυμος είπε...

Το ψευδώνυμο ‘αιρετικός’ κάπως άσχημα κτυπά ερανιστή μου. Το επιλεχθέν κείμενο είναι δυνατό.

Ανώνυμος είπε...

Γιατί αυτές οι σκέψεις να είναι μόνο πλέον σε μεμονωμένες περιπτώσεις. Πολύ θα ήθελα να ενστερνιστώ την αναζήτηση αυτή, αλλά είναι η μειοψηφία πλέον στο Όρος. Από ωραιολογείς καλά κρατάμε!

Ανώνυμος είπε...

Υπογράφεις ως αιρετικός. Το επιλεγέν κείμενο είναι ορθόδοξο και παραδοσιακό.