Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

47η επέτειος Επανακομιδής της Τιμίας Κάρας του Αποστόλου Αγίου Ανδρέου στην Πάτρα

Η πόλις των Πατρών εόρτασε μεγαλοπρεπώς αυτό το Σαββατοκύριακο την 47η επέτειο Επανακομιδής της Τιμίας Κάρας του Πολιούχου της, Αποστόλου Αγίου Ανδρέου.
Το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου το απόγευμα τελέσθηκε Πολυαρχιερατικός Εσπερινός μετ΄ Αρτοκλασίας, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Φαναρίου κ. Αγαθαγγέλου ο οποίος είναι Διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Συγχοροστάτησαν ο Προύσης κ. Ελπιδοφόρος και ο Πατρών κ. Χρυσόστομος.
Στην ομιλία του ο Θεοφιλέστατος κ. Αγαθάγγελος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι δοξάζουμε σήμερα τον Άγιο Θεό, τον Παράκλητο, το Πνεύμα της Αληθείας, που όλον συγκροτεί τον θεσμό της Εκκλησίας, διότι μας αξίωσε να συναχθούμε  και να έχουμε την ευλογία και την πνευματική χαρά της κοινωνίας, να συναντήσουμε την Σεβασμιώτητά σας, τον Επίσκοπο και Μητροπολίτη της αγιοτόκου πόλεως των Πατρών, ανταποδίδοντες από καρδίας την ζωή  και την αγάπη, και να προσκυνήσουμε μαζί με το Ποίμνιό σας, τους Πατέρες και τους Αδελφούς, τον τόπο του μαρτυρίου και τα χαριτόβρυτα Ιερά Λείψανα του Αγίου Ενδόξου Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου.
Βλέποντας, και μετά του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Προύσης κ. Ελπιδοφόρου, την λαμπρά αυτή σύναξη του Πνεύματος, την περιφανή τούτη πανήγυρη και την πολυάνθρωπη θήρα που άθροισε ο περιφανής και Πρωτόκλητος των Αποστόλων Ανδρέας, υπομιμνήσκεται προς όλους μας η Αποστολική θα γίνει της Δεσποτικής φωνής του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, που λέγει: «Δεύτε οπίσω μου, και ποιήσω υμάς αλιείς ανθρώπων».
Δεύρο, να θαυμάσουμε Ανδρέαν, τον επώνυμο της Αποστολικής ανδρείας, την αρχή της αποστολικής χορείας, τον οξυδερκή προς την Δεσποτικήν Παρουσίαν, τον ανταλλαξάμενο την μαθητεία του Ιωάννου του Προδρόμου με την διδασκαλία του Χριστού. Έτσι ο Ανδρέας καθίσταται μαθητής και καθηγητής ανθρώπων. Και αρπάζει της αποστολής την αξία: «Ευρήκαμεν τον Μεσσίαν»…
Ολοκλήρωσε την θαυμάσια ομιλία του λέγοντας: …Καλούμεθα, λοιπόν, να επιτελούμε μέχρι τέλους, τον «προκείμενον ημίν αγώνα» και να ελπίζουμε. Εκεί πάλι πρέπει και μπορεί τα ανθρώπινα ορόσημα, εκεί πάλι πρέπει και μπορεί να μεταποιηθεί η πίστη σε ελπίδα.
Αυτή η ελπίδα, την οποία οφείλομε να βεβαιώσουμε  με τη ζωή μας, μας καθιστά ικανούς να φέρουμε τον σταυρό του παρόντος και προκαλεί την ιστορία. Διότι αυτή είναι η αδυναμία της χριστιανικής ελπίδας. Να ζει τον σταυρό και να προσφέρει την Ανάσταση.
Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Προύσης κ. Ελπιδοφόρο για την παρουσία του στις θρησκευτικές εκδηλώσεις και ευχήθηκε συντόμως να επαναλειτουργήσει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης μετά και την εγκατάσταση σας, στην Ηγουμενία της Μονής. Επισήμανε επίσης τις ωφέλειες που θα έχει ένα τέτοιο ενδεχόμενο για ολόκληρη την Ορθοδοξία.
Τέλος, ο Πατρών κ. Χρυσόστομος ευχαρίστησε για την παρουσία του και τον Φαναρίου κ. Αγαθάγγελο, υπογραμμίζοντας το σπουδαίο έργο που επιτελεί ως Δ/ντής της Αποστολικής Διακονίας.
Μετά το πέρας της ακολουθίας του Εσπερινού, και οι τρεις Αρχιερείς επισκέφθηκαν τον παλαιό Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέου όπου προσκύνησαν τον Τάφο του Αγίου.
Την Κυριακή το πρωί στον περικαλλή νέο Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέου τελέσθηκε πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία εις την οποία προεξήρχε ο Προύσης κ. Ελπιδοφόρος με συλλειτουργούς τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Φαναρίου κ. Αγαθάγγελο, τον Πατρών κ.κ. Χρυσόστομο και πλειάδα ιερών από την Ι.Μ. Πατρών και άλλων Μητροπόλεων.
Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Προύσης κ. Ελπιδοφόρος ο οποίος ευχαρίστησε τον άγιο Πατρών για την δυνατότητα που του έδωσε ώστε να συμμετάσχει στον διήμερο θρησκευτικό εορτασμό και τον προσκάλεσε να επισκεφθεί την Ιερά Μονή της Χάλκης.
Αναφέρθηκε στον βίο του Αγίου Ανδρέου και στον σύνδεσμο της Κωνσταντινούπολης με την Πάτρα όπου Ιδρυτής της Εκκλησίας και στις δύο πόλεις, είναι ο Άγιος Ανδρέας.
Στην γνωριμία του με τον Σεβ. Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσόστομο είπε, ότι γνωρίστηκαν σε δύσκολους καιρούς , όταν υπήρχαν σοβαρά προβλήματα μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ελλαδικής Εκκλησίας. Την εποχή εκείνη ήμασταν και οι δύο Αρχιγραμματείς.
Το απόγευμα τελέσθηκε η λιτάνευσις της Τιμίας Κάρας και της Ιεράς Εικόνος του Αγίου με τον καθιερωμένο Αγιασμό στην Ιχθυόσκαλα για την έναρξη της νέας περιόδου των εργασιών των αλιέων, ιχθυοπαραγωγών και ιχθυοπωλών. Εν συνεχεία εν πλω Κλήρος και Λαός μετέβησαν στην πλατεία Τριών Συμμάχων όπου τελέσθηκε Ευχαριστήρια Δοξολογία.
Κατόπιν σχηματίσθηκε πομπή με προορισμό τον Ιερό ναό του Αγ. Ανδρέου. 

Αλέξανδρος Κολλιόπουλος







4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Είθε η ελπίδα για την επαναλειτουργίας της Σχολής της Χάλκης να γίνει πραγματικότητα επί διευθύνσεως του Προύσης Ελπιδοφόρου.
Ο Άγιος Πατρών κ. Χρυσόστομος έχει αποδείξει την αγάπη του εις το Οικουμενικό Πατριαρχείο και σε όσους διακονούν με αυταπάρνηση σε Αυτό.

Ανώνυμος είπε...

Ο φετινός εορτασμός ήταν
Σεμνός
Συμβολικός
Ουσιαστικός.
Ο Άγιος Πατρών γνωρίζει να χειρίζεται το άριστο μέτρο.

Ανώνυμος είπε...

Ο Απόστολος Ανδρέας να προστατεύει την Πάτρα και την Κωνσταντινούπολη.

Ανώνυμος είπε...

Ο Άγιος ας προστατεύει την Ελλάδα μας που πάει από το κακό στο χειρότερο σε όλους τους τομείς την ζωή της.