Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Πανήγυρις Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου Ακ. Πλάτωνος

Μια εβδομάδα μετά τη Λαμπροφόρο Ανάσταση του Κυρίου μας η ενορία του Αγίου ΓΕΩΡΓΙΟΥ Ακαδημίας Πλάτωνος, εόρτασε μέσα στο χαρμόσυνο αυτό κλίμα, με ευλάβεια πολύ και μεγαλοπρέπεια όπως αρμόζει στον Μεγαλομάρτυρα του Χριστού, τον Προστάτη και Έφορο της, Άγιο ΓΕΩΡΓΙΟ τον Τροπαιοφόρο.
Η συμμετοχή του κόσμου και τις δύο ημέρες του πανηγυρικού εορτασμού ήταν πάνδημη. Απο πολλές περιοχές των Αθηνών προσήλθαν στον ιστορικό Ναό του Αγίου ΓΕΩΡΓΙΟΥ οι πιστοί κάθε ηλικίας, για να προσκυνήσουν τα Ιερά Λείψανα Του και να εναποθέσουν σ' αυτόν τις θλίψεις, τους καημούς και τις αγωνίες τους. Γεγονός που ικανοποίησε τον προϊστάμενο και εφημέριο του Ιερού Ναού και επιμελητή της όλης πανηγύρεως Αρχιμανδρίτη Χριστόδουλο Κατσαντωνόπουλο, αλλά και τους συνεργάτες του οι οποίοι κοπίασαν για την άρτια ολοκλήρωση της.
Στον Πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Προικονήσου κ. Ιωσήφ. Στο κήρυγμα του ο Σεβασμιώτατος μεταξύ άλλων τόνισε ότι:
"...έρχομαι απο την Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία -όπου πέρασα την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα και το Άγιο Πάσχα- κοντά στο μαρτυρικό Οικουμενικό Πατριαρχείο και σας μεταφέρω τις εγκάρδιες ευχές του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου απευθύνοντας σας τον θριαμβευτικό παιάνα Χριστός Ανέστη !...
...Παρότι ο φιλόσοφος Νίτσε είπε ότι ο Θεός πέθανε, εμείς λέμε ότι ναι, πέθανε ο Θεός, αλλά και θριαμβευτικά Ανέστη, με αποτέλεσμα να εορτάζουμε και να πανηγυρίζουμε με μοναδικό τρόπο ως ορθόδοξοι χριστιανοί το θαυμάσιο αυτό γεγονός διακηρύσσοντας παντού ως άλλοι Απόστολοι ότι ο Χριστός Ανέστη !...
...Γι' Αυτόν τον Αναστάντα Χριστό μαρτύρησε και ο Μεγαλομάρτυς ΓΕΩΡΓΙΟΣ ο Τροπαιοφόρος, ο καταγόμενος απο την Καππαδοκία, με αποτέλεσμα να δώσει το αίμα Του για την πίστη Του στον Κύριο μας Ιησού Χριστό και να γίνει ο πιο λαοφιλής Άγιος της Εκκλησίας μας στου μουσουλμάνους αδελφούς. Οι οποίοι προστρέχουν κατά χιλιάδες την ημέρα της εορτής Του σε όλα τα προσκυνήματα Του, όπως είναι της Πριγκήπου στην Κωνσταντινούπολη και της πόλεως Λύδδας όπου και βρίσκεται ο τάφος Του, κοντά στα Ιεροσόλυμα...
....Κι Αυτή η Ανάσταση του Κυρίου μας είναι Εκείνη η οποία θα μας στηρίξει και θα μας ενδυναμώσει τις δύσκολες αυτές ώρες που ζούμε. Ανασταίνοντας τις υπάρξεις μας, οι οποίες ζούνε σε μια αβεβαιότητα για το τί θα ξημερώσει το αύριο και τι θα επιφέρουν οι δύσκολες συνθήκες που έχουμε μπροστά μας..."
Στο τέλος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον Μακαρίωτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο για την άδεια και ευλογία που του παρείχε για να χοροστατήσει σε δικαιοδοσία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής με την ευχή, ο Πανάγαθος Θεός, να του χαρίζει έτη πολλά και να τον ενδυναμώνει στο πολύπλευρο και πολυεύθυνο έργο Του.
Ο π. Χριστόδουλος με τη σειρά του ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Προικονήσου για την τιμητική Του παρουσία προσφέροντας ως αντίδωρο αυτής τις ευχές και προσευχές τόσο του ιδίου, αλλά και των ευλαβών ενοριτών του για μακροημέρευση και πλήρη υγεία. Παρακαλώντας τον ταυτόχρονα, να μεταφέρει στην Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, τον σεβασμό του ιδίου, αλλά και όλων των ενοριτών και ευλαβών προσκυνητών της ενορίας του Αγίου Γεωργίου της Ακαδημίας Πλάτωνος.
Την επομένη, στην Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μαραθώνος κ. Μελίτων, ο οποίος χοροστάτησε και στον Μεθέορτο Εσπερινό αλλά και στη Λιτάνευση των Ιερών Λειψάνων και της Ιεράς Εικόνος.
Σε όλες τις Ιερές Ακολουθίες προσήλθαν αρκετοί Ιερείς απο διάφορες ενορίες της πόλεως των Αθηνών, για να συνεορτάσουν κι αυτοί τη μνήμη του Αγίου ΓΕΩΓΙΟΥ.
Θαυμάσια επίσης, απέδωσαν τους ύμνους των ιερών ακολουθιών και οι δύο χοροί των κ. κ. Ελευθερίου Δακαλάκη και Αντωνίου Σαμαρτζή.













3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εορτασμός με τα όλα του. Συγχαρητήρια στο εκκλησιαστικό συμβούλιο και τον προϊστάμενο. Και του χρόνου.

π. Χριστόδουλος είπε...

Σας ευχαριστούμε πολύ! Βοήθειά μας !!

π. Χριστόδουλος

Silver είπε...

Μια απορία : βλέπω κάτω στο διάδρομο να ποδοπατήται ο Δκέφαλος αετός-ενικοθρησκευτικό σύμβολό μας.

Πως γίνεται και ουδείς αντιδρά;