Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

Στα βήματα Χριστόδουλου ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος «Ποια είσαι εσύ κυρά μου, που θα αποφασίζεις ότι δεν θα εκκλησιάζονται τα παιδιά;» (απευθυνόμενος στη Ρεπούση)

Επίθεση κατά όλων όσοι προσπαθούν να διαχωρίσουν την Εκκλησία από το κράτος εξαπέλυσε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος από την Φλώρινα όπου βρίσκεται. «Ναι μας χρειάζονται οι ξένοι και οι Ευρωπαίοι μας. Αλλά είμαστε η Ελλάδα, είμαστε ο Παρθενώνας, είμαστε η Φλώρινα, δεν είμαστε η αποικία. Αυτό πρέπει να το πιστέψουμε μέσα μας και δεν είναι δύσκολο να το πιστέψουμε» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ιερώνυμος.
Το ξέσπασμα του κ. Ιερωνύμου προκάλεσε αίσθηση και σε πολλούς έδειχνε να ακολουθεί τα βήματα του προκατόχου του μακαριστού αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου καθώς ήταν σαφές ότι απαντούσε στα τελευταία δημοσιεύματα που φέρουν την βουλευτή της ΔΗΜ. ΑΡ. κυρία Μαρία Ρεπούση να τάσσεται υπέρ της διακοπής του εκκλησιασμού των μαθητών. «Κυρά μου τα παιδιά είναι δικά μου, τα παιδιά είναι δικά μας», είπε και πρόσθεσε: Ποια είσαι εσύ που θα βγάλεις εγκύκλιο, χωρίς να ρωτήσεις αυτούς που πάλεψαν και παλεύουν σ' αυτό τον τόπο γι αυτό το χώρο. Ποιό είναι το δικαίωμα σου, που εσύ θα αποφασίζεις ότι δεν θα εκκλησιάζονται τα παιδιά. Τους ρώτησες τους γονείς;»
Προηγουμένως ο κ. Ιερώνυμος αναφέρθηκε στις σπουδές που πραγματοποιούν πολλοί στο εξωτερικό και επιστρέφοντας θέλουν να επιβάλλουν τις απόψεις τους.
«Σήμερα», είπε, «υποφέρουμε από αυτό το πράγμα. Δεν είμαστε αντίθετοι στις σπουδές, πρέπει να σπουδάσουμε. Σε όλα τα κράτη να πάμε. Να πάρουμε γνώσεις, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε την παράδοση μας, δεν πρέπει να ξεχνάμε τα θεμέλια και τις ρίζες μας. Γιατί προοδεύουν τόσο πολύ αυτοί οι Έλληνες που πάνε έξω και έχουν καταλάβει τις μεγαλύτερες θέσεις, ενώ εδώ δεν είναι αρεστοί και αν έρθουν τους διώχνουνε. Είναι ερωτηματικά αυτά. Σ' έναν υπουργό, με τον οποίο συζητούσα μπροστά από λίγο καιρό, του είπα: η πατρίδα μας έχει ανάγκη από μορφωμένους ανθρώπους, αλλά που να 'χουνε μέσα τους την πατρίδα, την παράδοση. Έναν που πάει και βγάζει το ΜΙΤ, το Χάρβαρντ κ.λ.π τον θέλουμε, αλλά επειδή έμαθε πέντε γλώσσες, έμαθε πολλά πράγματα, δεν σημαίνει ότι θα του δώσουμε μια καρέκλα και ένα μολύβι για να υπογράφει κατά την δική του άποψη και να βγάζει και εγκύκλιο που να λέει απαγορεύεται η προσευχή στα σχολεία».
Υπεραμυνόμενος του ιδιαίτερου ρόλου της Εκκλησίας και επικρίνοντας όλους όσοι δεν τον αντιλαμβάνονται ο Αρχιεπίσκοπος σημείωσε: «Δεν είμαστε εναντίον των ανθρώπων που σπούδασαν και φέρνουν πολιτισμό εδώ. Όχι τους χρειαζόμαστε, διότι η Ελλάδα από αυτό έζησε. Αλλά για προσέξτε πιο είναι το μυστικό της Ελλάδος. Δεν διώχνει το ξένο, το παίρνει αλλά το αφομοιώνει και το κάνει δικό της. Είναι κάτι που πρέπει να το προσέξουμε αυτό ιδιαίτερα. Θα ήθελα να το πω στους αρχιερείς μας, αλλά και στα πολιτικά πρόσωπα, ότι αυτή η ηττοπάθεια αυτό το να μην πούμε την λέξη εκκλησία γιατί ξέρετε, έχει πολιτικό κόστος, να μην πούμε ότι τα εκκλησιαστικά νομικά πρόσωπα βρίσκονται σ' αυτήν την κατάσταση, αλλά να βρούμε μια λέξη που θα λέει ότι τα νομικά πρόσωπα που ανήκουν στην υπ' αριθμό τάδε, τάδε λες και δεν θα ψάξουν να τα βρουν αυτοί που μας λένε ότι στην ιστορία στην Μικρά Ασία συνωστίζονταν οι έλληνες σαν στο λεωφορείο για να μπούνε για να φύγουνε. Λοιπόν θα πρέπει να το καταλάβουμε ότι βρισκόμαστε σε ένα μεταίχμιο, σε μια γραμμή δύσκολη και επομένως όλα αυτά τα ερωτηματικά που είπαμε στην εκκλησία και εδώ ελέχθησαν, δεν γίνονται με τέτοιες σκέψεις».
Την θέλουμε την πατρίδα μας την θέλουμε την θρησκεία μας τις θέλουμε τις παραδόσεις μας, διερωτήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος και στην συνέχεια κάλεσε τους έλληνες να έχουν θάρρος και να προχωρήσουν. «Οι Έλληνες», δήλωσε «είναι λίγο φοβισμένοι, είναι λίγο μαζεμένοι, το λέω γιατί το ζω. Οι εκκλησιές μας γεμίζουνε και περιμένουν μια σπίθα. Ο τόπος μας υποφέρει και υπάρχει κίνδυνος αυτή η σπίθα κάποια στιγμή να ξεσπάσει».
Και σε άλλο σημείο σημείωσε: «Εμείς πρέπει να το καλλιεργήσουμε η φλόγα που πρέπει να δώσουμε οι Δεσποτάδες, οι Περιφερειάρχες οι Βουλευτές. Και να μην φοβούνται αυτούς τους λίγους για τους οποίους λέει το γραφικό «ουκ ευρεθεί ο τόπος αυτών. Δεν θα βρεθεί ο τόπος τους, θα φύγουν και θα χαθούν και δεν θα υπάρχουν. Θα υπάρξει ο Γερμανός Καραβαγγέλης, θα υπάρξουν όλοι αυτοί που υπάρχουν εδώ πέρα. Αν εμείς δεν το βάλουμε αυτό μέσα μας στην καρδιά μας, αλλά σκεφτόμαστε σαν κακομοίρηδες δεν θα πάμε μπροστά. Αν όμως πούμε αυτό είμαστε και θα μείνουμε και θα αγωνιστούμε, θα μας σεβαστούν ακόμα περισσότερο αλλιώς η Μεσόγειος θα γίνει Περσικός κόλπος. Θα πρέπει να τα δούνε οι μεγαλύτεροι, να σκεφτούν, να συμβουλέψουν. Ναι, αυτά που πήραμε να τα δώσουμε, είμαστε έντιμοι, αλλά δεν θα μας πνίξετε. Όταν με επισκέφθηκε ο Γερμανός Υπουργός στο γραφείο μου τα είπαμε αυτά. Αυτοί που θεμελίωσαν την Ε. Ε. ντρέπονται σήμερα για εκεί που φτάσαμε...».
...»Η Ελλάδα είναι η ευκαιρία να δώσει το παράδειγμα και το έναυσμα. Να ξεκινήσει από εκεί. Εμείς έχουμε πατρίδα, έχουμε παράδοση, έχουμε θρησκεία και εκείνοι οι οποίοι δεν τα θέλουν και θέλουν να κάνουν εγκυκλίους, ας πάνε όπου θέλουνε. Είναι ελεύθεροι, δεν τους μισούμε, δεν τους διώχνουμε, αλλά δεν μπορούν οι λίγοι να χαλάσουν το σύμπαν» Εδώ είναι οι φίλοι μας», είπε ο Αρχιεπίσκοπος απευθυνόμενος στον περιφερειάρχη, τον αντιπεριφερειάρχη και τους βουλευτές που τον άκουγαν «θα έχετε και δυσκολίες αν το πείτε αυτά στην Βουλή γιατί θα πούνε είσαι καθυστερημένος, αλλά χρειάζεται να το πούμε εδώ όπως λέτε και εσείς οι Βουλευτές, από εκεί το παίρνουμε, κόκκινες γραμμές, εμείς βάζουμε κόκκινη γραμμή εκεί, πίσω από αυτή δεν πηγαίνουμε... είναι και άλλοι που δεν συμφωνούν. Εγώ συμφωνώ με αυτούς που δεν συμφωνούν μαζί μου, γιατί ο αγώνας μας γι' αυτό γίνεται ν' ακoύμε και αυτούς που δεν συμφωνούν μαζί μας. "».
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

22 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Επιτέλους ξεσπάθωσε.
Να μην τους αφήσει τους αλήτες τους πολιτικάντηδες σε χλωρό κλαρί.

Ανώνυμος είπε...

Τώρα είναι αργά.
Η αθεΐα σήκωσε κεφάλι.

Ανώνυμος είπε...

Ποτε δεν ειναι Αργα. Δεν Συμφωνω οτι η Αθεια Εχει Σηκωσει Κεφαλι.
Κ.

cummulus είπε...

Ἔστω καί τήν ἐνδεκάτη, μπράβο!

Ανώνυμος είπε...

Η συντριπτική πλειοψηφία των γονέων δεν επιθυμούν τον εκκλησιασμό των παιδιών τους. με ποιο δικαίωμα το σχολείο θα τα πάει υποχρεωτικά;
Ο εκκλησιασμός με το σχολείο δεν είναι σωστός. Ο εκκλησιασμός με την οικογένεια είναι παιδαγωγικός.
Αφού οι γονείς αδιαφορούν για τα θέματα τα εκκλησιαστικά για ποιο λόγο φωνάζει ο Αρχιεπίσκοπος. Ο Αρχιεπίσκοπος να φροντίσει να πηγαίνουν στην εκκλησία τα παιδιά των παπάδων, των ψαλτάδων και των νεωκόρων που ζουν από τα χρήματα της εκκλησίας και όχι να επιβάλει στα παιδιά του κόσμου.
Ο εκκλησιασμός ο σχολικός μου θυμίζει στρατό.
Να σταματήσει και αυτό το καψόνι στα παιδιά μας και σύντομα.

Ανώνυμος είπε...

Η παρατήρηση του Μακαριότατου σωστή:
«Δεν διώχνει το ξένο, το παίρνει αλλά το αφομοιώνει και το κάνει δικό της».
Τι έκανε τις τελευταίες δεκαετίες για τον μέγα αυτό θέμα;
Τίποτα.
Εκκλησία και Πολιτεία περιμένουν τον αυτόματο πιλότο.
Οι ξένοι θα καταλάβουν την Πατρίδα χωρίς να το πάρουμε χαμπάρι.

Ανώνυμος είπε...

Συγγνώμη τώρα, αλλά νομίζω ότι τό "ποιά είσαι εσύ κυρά μου..." έπρεπε να ειπωθεί λαϊκά καί αλλοιώς, γιατί έτσι θά το καταλαβαίνανε καλύτερα κάποιοι - ες ξυλοσχίστες καί "προοδευτικές δυνάμεις"...)

Έπρεπε λοιπόν να τής πεί:

"Ποιά είσαι εσύ μωρή.."( Κατίνα ;)

Καί θα το έλεγε αυτό, όχι για να υποβιβάσει το πρόσωπο ( άπαγε τής βλασφημίας ), αλλά γιατί λεγόμενο έτσι αυτό θα το καταλάβαιναν καλύτερα τόσο η ΔΗΜΑΡ όσο καί οί πρασινοφρουροί ( οί τέως...)

Αττικός

Ανώνυμος είπε...

Πάνε στο εξωτερικό οι νέοι επιστήμονες γιατί στην Ελλάδα δεν υπάρχει αξιοκρατία. Κυριαρχεί η διαπλοκή και το ρουσφέτι.

Ανώνυμος είπε...

Που να τους βάλεις καρδιά μέσα τους..π

Ανώνυμος είπε...

6.01 πρεπει να ξερεις οτι τα παιδια ειναι του θεου αυτος τα στελνει και φροντιζει για αυτα και αν στη σημερινη εποχη οι αδιαφοροι γονεις δεν φροντιζουν ωστε τα παιδια να ερθουν κοντα Του τουλαχιστον η εκπαιδευση μιας ελληνορθοδοξης χωρας εχει χρεος να το κανει

Ανώνυμος είπε...

Έ, όχι και στα χνάρια του μακαριστού Χριστοδούλου.
Να ξέρουμε και τι λέμε...

Παναγιώτης Τελεβάντος είπε...

Υποπτο το ξέσπασμα του Αρχιεπισκόπου και διόλου πειστικό.

Ανώνυμος είπε...

Κάτω τα κουλά σας από τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο, ασέβαστοι!
;-(
Καλά κάνει και σωπαίνει.
Αυτό μας έλειπε να ήταν "ταχτιριρί τάχτιρί πού πας μωρή, στον μπακάλη για τυρίιιιι!" σαν τον μακαριστό Χριστόδουλό σας, που "όπου γάμος και χαρά η Κοντύλω πρώτη " και μας είχε φλομώσει στο ιερόσυλο ανέκδοτο και στο παλαμάκι

( Θυμάσαι εκείνο το ανέκδοτο που είπε με το "Ο Κύριος με τα σου!"
Μου κατέστρεψε αυτό το ανέκδοτο τα ωραιότερα θρησκευτικά συναισθήματα που ένιωθα όταν έλεγε το "Θεοτόκε Παρθένε" στην προσευχή μου).

ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟ ΞΕΠΕΡΑΣΩ!

Ο Θεός να τον συχωρέσει.

Ελεος αδελφοί.
Ο κ. Ιερώνυμος είναι αρχιεπίσκοπος των ΣΙΩΠΗΛΩΝ ΈΡΓΩΝ.
ΜΕΤΑ ΘΑΝΑΤΟΝ θα τον ανταμείψει ο Κύριος, όπως γνωρίζει.

Κρατάει λόου προφάιλ πώς το λέτε αυτό κύριε Τελέβαντε, στα αμερικάνικα.

Εμένα, πάντως, πάρα πολύ με άρεσε που έβαλε τα χέρια στη μέση του και την είπε την κυρία Ρεπούση, "κυρά" του.

Τυγχάνει αρχοντική αυτή η προσφώνηση.
Ετσι με φώναζε με αγάπη και ένας μακαρίτης θειούλης μου.

Δεν ήθελε να την προσβάλλει.

Ήθελε ΑΠΛΩΣ να της πει να ΜΗΝ το παρατραβάει και σπάσει καμιά κορδέλα, και τη χάσουμε μετά την αρχόντισσα.
Σ.

Ανώνυμος είπε...

Η Εκκλησία στα του οίκου της.
Η παιδεία στην Πολιτεία.
Η Πολιτεία νομοθετεί και η Εκκλησία πειθαρχεί.
Και να μην ξεχνά ο Αρχιεπίσκοπος και ο Μητροπολίτης ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επικυρώνει τον διορισμό τους.
Να πειθαρχούν σε όσα η πολιτεία θεσπίζει ως υπάλληλοι σωστοί και καλοί.
Αυτά !!

Ανώνυμος είπε...

Τον ακούνε και αυτόν όσο ακούν τους άλλους όταν μιλάνε στην εκκλησιά. Βρε κανένας δεν σας ακούει. Ο λόγος σας είναι κενός. Η παπάδες μόνο να ευλογούν και να συγχωρούν. Φτάνουν πλέον τα κηρύγματα. Δεν τα αντέχει κανένας. Στο ιερό όταν μιλάει ο ομιλητής οι παπάδες λένε τα δικά τους.

Ανώνυμος είπε...

Προκλητικότατη η επιγραφή "στα χνάρια του χριστόδουλου".
Ο Χριστόδουλος ήταν ένας και μοναδικός.
Οτιδήποτε άλλο είναι...για τα μπάζα.
Δυστυχώς ο Αρχιεπίκσοπος Ιερώνυμος δεν πείθει.
Αργησε.
Μακαριστέ Χριστόδουλς άφησες ιστορία.
Την ευχή σου να έχουμε.

Σαλογραια η Ευαν.Παναγοπούλου-Κουτσούκου είπε...

Γεια σου Κούμουλους
τσίφτη λεβέντη και καραμπουζουκλήηηηηη!
;-)

Ανώνυμος είπε...

Eίναι πάντως παράξενο,ένα έθνος στενάζει κάτω από τη δανειστική τροχαλία των ξένων και ακόμη το μήνυμα του Θεού δεν το πήραν κάποιοι.Μας παρέδωσε Ο Θεός στους ξένους προς παιδαγωγία και εμείς όχι μόνον πήραμε τα μηνύματα αλλά θεωρούμε και έλλειψη ελευθερίας τον εκκλησιασμό των παιδιών.Είναι δηλαδή να τρελλένεσαι.Στον Ιεζεκιήλ μας λέγει ο Κύριος πως εάν η γη αμαρτήσει σε μένα ,θα στείλω σε αυτήν τέσσερις κακές εκδικήσεις,ξίφος,πείνα,άγρια θηρία και θάνατο.Θα μιλήσω [λέγει]γιά τελευταία φορά σε έθνος ότι θα τους εξαφανίσω και θα τους καταστρέψω.Και αν μετανοήσει το έθνος εκείνο,θα μετανοήσω γιά όλα τα κακά που είπα[Άκου θα μετανοήσειΟ Θεός!!!!!!!].Αν όμως κάνουν όλα τα πονηρά εναντίον μου ώστε να μην ακούνε τη φωνή μου,τότε θα μετανοήσω γιά όλα τα αγαθά που είπα πως θα κάνω σε αυτούς.Ποιά είναι τα αγαθά?Τα βρισκουμε στο Λευιτικό κεφ 26''Εάν πορευθείτε σύμφωνα με τις διαταγές και φυλάξετε τις εντολές μου,θα σας δώσω βροχή και η γη θα σας δώσει τα προιόντα της,τα δέντρα θα βγάλουν καρπούς.θα κατοικήσετε με ασφάλεια στη χώρα και θα κοιμάστε και κανείς δεν θα σας φοβίζει.και πόλεμος ,δεν θα περάσει από τη γη σας.Και θα καταδιώξετε τους εχθρούς σας και θα πέφτουν σκοτωμένοι μπροστά σας και θα πέσουν οι εχθροί σας..και τα παλιά των παλιών θα τα βγάλετε και θα βάλτε καινούργια και δε θα σας σιχαθεί η ψυχή μου,και θα περπατώ ανάμεσά σας και θα είμαι Ο Θεός σας και εσείς θα είστε ο λαός μου και εγώ ο Κύριος και Θεός σας.Εάν όμως δεν υπακούστε,μάταια θα σπέρνετε τους σπόρους σας και τους κόπους σας θα τους τρώνε οι εχθροί σας.Θα στρέψω το πρόσωπό μου εναντίον σας και θα πέσετε μπροστά στους εχθρούς σας και αυτοί θα σας μισούν και θα φύγετε χωρίς να σας καταδιώκει κανείς.Και αν παρ όλα αυτά δεν με υπακούσετε,θα αυξήσω την τιωρία σας επταπλασιάζοντας τις πληγές γιά τις αμαρτίες σας..και αν δεν υπακούσετε,θα ερημώσω τις πόλεις σας και τα άγιά σας.Και θα σας διασκορπίσω στα έθνη γιατί θα έχετε παραδωθεί στους εχθρούς σας.
Είναι βασική ανάγκη να επανέλθουμε,εν μετανοία όλοι,αφού αυτά που γράφουν οι Γραφές τα ζούμε...

Ανώνυμος είπε...

Πρόσεχε φίλε μη μεταλλαχτείς σε αλεπού. γιατί με όποιον δάσκαλο καθίσεις τέτοια γράμματα θα μάθεις.

Ανώνυμος είπε...

1:55@
''Όποιος σπερνει απλόχερα,η σοδιά του θα είναι άφθονη.Β!ΚΟΡ.9-6..
----
Φιλάδελφα

Ανώνυμος είπε...

Η Ρεπούση μια χαρά τα λέει. Ο εκκλησιασμός είναι θέμα των γονιών και όχι του σχολείου.

Ανώνυμος είπε...

Η Ρεπουση ειναι μια απολιτιστη και α-παι-δευτη γυναικα που
επειδη εχει 1-2 πτυχια νομιζει
οτι εχει πιασει τον παπα
από τα αρχ***α.Εχει τοση λατρεία
στην εξουσια και θελει τοσο πολυ
να μεινει στην Ιστορια..που δεν
την νοιαζει εαν θα μεινει με μαυρα γραμματα!

Δεν μπορει ο καθε ασχετος να ξεσπα
τα κομπλεξ του στα παιδιά μας και
στην παιδεία τους! Ελεος πια!
Εχουν καταντησει τα παιδιά μας
να βαριουνται να πανε στο σχολείο,γιατι έχουν να
αντιμετωπισουν ΑΔΙΑΦΟΡΑ βιβλια -
υλη (γραμμενα απο ασχετους τυπου
Ρεπουση βλ.Συνωστισμος στην Μικρα
Ασια!!!!ευγε ρε Ζουραρη) και ακομα
πιο ΑΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΚΟΥΡΑΣΜΕΝΟΥΣ
καθηγητες!!
Και το προβλημα μερικών "κολλημενων" ειναι
εαν θα εκκλησιαζονται τα παιδια!!
!Βεβαιως και να εκκλησιαζονται!
Μπας και μαθουν τιποτα ιστορικο
από κανεναν πατριωτη ιερεα!
Και να πηγαινουν και μαζι με τους
γονεις τους,θα προτεινα, για να
δουμε ποιους θα πειραξει το
λιβανι!
Αθεοι...!
Εσεις μας εχετε καταστρεψει!
εσεις που δε εχετε ΤΙΠΟΤΑ ΙΕΡΟ ΚΑΙ
ΚΑΝΕΝΑ ΟΡΙΟ.
Αυτος ειναι ο στοχος σας.Να
ξεχασουμε απο πού ηρθαμε για να
μπερδεψουμε το πού πηγαινουμε!