Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Στην Θεσσαλονίκη η Θεία Λειτουργία με πρόσκληση. - Αναστάσιος Κωστόπουλος

Τα βλέμματα και οι καρδιές των πιστών σήμερα του Αγίου Δημητρίου στράφηκαν στην Θεσσαλονίκη.
Μετά τον εκκλησιασμό μου σε ναό της Πάτρας, πήγα σε φιλικό σπίτι για καφέ. Ζήτησα από τους οικοδεσπότες να ανοίξουν την τηλεόραση για να δούμε λίγο από την Θεία Λειτουργία στην Θεσσαλονίκη.
Άκουσα από κάποιον εκφωνητή, ότι η είσοδος στην Θεία Λειτουργία έγινε κατόπιν προσκλήσεων. Που καταντήσαμε για να ανάψουν κερί και να προσκυνήσουν οι πιστοί να θέλουν πρόσκληση. Υπήρχαν φόβοι μήπως κάποιοι αποδοκιμάσουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Πολιτική Ηγεσία της Χώρας.
Στον Ναό λιγοστός ο κόσμος. Στο προαύλιο χώρο του Ναού μόνο οι Ένοπλες Δυνάμεις για να αποδώσουν τιμές, καθόλου λαός.
Τελικά κατέφθασαν οι επίσημοι και άρχισε η Δοξολογία μέσα σε κλίμα ηρεμίας και ΜΟΝΟ για τους άρχοντες που καταδυναστεύουν τον Λαό.


Διερωτώμαι;
1. Ποιοί αξίζουν περισσότερο: η πολιτική ηγεσία που συνεχώς φτύνει με πράξεις και έργα την Αγία μας Εκκλησία ή ο πιστός Λαός του Θεού;
2. Ποιόν ρόλο εξυπηρετούν οι λεγόμενες Δοξολογίες, ενώπιων της εκάστοτε ηγετικής εξουσίας του τόπου;
3. Πως ανέχονται ο Άγιοι Αρχιερείς να τελούν ιδιαίτερη ακολουθία για αυτούς που πρόσβαλαν με την αποχή τους την Θεία Λειτουργία;


Καλύτερα να έμεναν στα Αρχοντικά Μέγαρά τους οι Πολιτειακοί και Πολιτικοί Άρχοντες του τόπου.
Αν δεν τολμούν να παραβρεθούν στην Εκκλησία και σε Δημόσιους χώρους χωρίς την προστασία της Αστυνομίας ας παραμείνουν εγκλωβισμένοι και απομακρυσμένοι από τον λαό.
Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, πως επέτρεψε να βγουν έξω οι πιστοί για να παρασημοφορήσει τον Πρόεδρο και τον Πρωθυπουργό, αντί τους πιστούς που συντρέχουν σε κάθε κάλεσμα του;


Αναστάσιος Κ. Κωστόπουλος

26 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς με προσκλήσεις έγινε και η είσοδος και συμμετοχή του κόσμου και στο μοναστήρι στο Ακριτοχώρι Σερρών κατά την πρόσφατη επίσκεψη του πατριάρχη Βαρθολομαίου που εγκαινίασε το νέο καθολικό της μονής. Μάλιστα υπήρξε και διαβάθμιση και χωροταξική κατανομή. Γι αυτό το λόγο εκτυπώθηκαν κάρτες με τρία χρώματα! Μπροστά-μπροστά οι του ΔΟΛ Ψυχάρης, Ευθυμίου, Κασμίρογλου!

Ανώνυμος είπε...

Την απάντηση να την δώσουν οι Θεσσαλονικείς κανένας στην Θεία Λειτουργία αύριο στον άγιο Δημήτριο. Να περάσουν μετά για «κερί». Να δει ο Άνθιμος πόσα απίδια πιάνει ο σάκος του. Δεν μπορεί να είναι και με τον χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ. Φτάνουν πλέον οι θεομπαιξίες.

Ανώνυμος είπε...

Ἔλεγε ὅ παπα-Γιώργης ὁ Μεταλληνός ὅτι κανονικά τέτοιες μεγάλες μέρες πρέπει οἱ ἀνώτατοι ἄρχοντες πολιτειακά καί ἐκκλησιαστικά νά πλένουν, σκουπίζουν, ἑτοιμάζουν τούς ναούς γιά νά εἰσέρχονται μετά οἱ πιστοί. Μόνο ἔτσι ἔχουν νόημα οἱ δοξολογίες, ὡς προσφορά τοῦ ἔθνους.

Ανώνυμος είπε...

Αν αληθεύει αυτό με τις προσκλήσεις, πρέπει να παραιτηθεί ο Άνθιμος. Είναι ανήθικο και αντικανονικό. Δεν συνάδει με την του λειτουργού θέση.
Τώρα αυτές οι γελοιότητες με τους πολιτικούς και τις δοξολογίες άνευ της Θείας Λειτουργίας δείχνουν το ποιόν των επισκόπων μας. Δεν είναι δοξολογία, μάλλον το αντίθετο. Είναι προσβολή. Μακριά όσο μπορούμε. Είναι κοινοί και βλάσφημοι απατεώνες. Ακόμα και οι λεγόμενοι "καλοί". Έχουν μεγάλη ευθύνη και για να προωθήσουν τα συμφέροντά τους σιωπούν για αυτά που πρέπει. Δεσποτοκρατία στο μεγαλείο της. Σύνοδοι άνευ σημασίας. Για τα "τρέχοντα" ζητήματα... Για να μη μιλήσω για το κιτσαριό στη Θεία Λειτουργία. Τί είναι αυτά που φορούσαν; Για όνομα του Θεού! Δέ σεβάστηκαν το Άξιον Εστί και τον Άγιο Δημήτριο; Καλά το δοκιμαζόμενο λαό. Για τους πολιτικούς δεν μπορούμε να πούμε τίποτα. Αναμενόμενο είναι. Έχουν διαχωρίσει άλλωστε τη θέση τους από την Εκκλησία. Οι περισσότεροι δε δημοσίως... Μόνο ψήφους θέλουν και εξουσία.
Αυτά βέβαια είναι συνέπεια της σήψης του λαού του Θεού. Γιατί όλοι από το λαό βγαίνουν. Εδώ έγκειται η ταπεινοφροσύνη και η μετάνοια. Και η μελέτη του λόγου του Θεού.

Ανώνυμος είπε...

Πού είσαι Καντιώτη!

Ανώνυμος είπε...

Δίκαιη η αγανάκτηση σου. Είναι ντροπή να μην αφήσουν τον κόσμο να λειτουργηθεί και να μπουν μόνο κάποιοι με πρόσκληση.

Ανώνυμος είπε...

Σήμερα δεν υπάρχει Αμβρόσιος Μεδιολάνων.
Σήμερα δεν υπάρχει Αθηνών Χρύσανθος ο από Τραπεζούντος.
Σήμερα δεν υπάρχει Ιωάννης Καποδίστριας.
Σήμερα αυτοί είναι….. ας τους ανεχθούμε

Ανώνυμος είπε...

Για πόσο θα τρώει κουτόχορτο αυτός ο λαός ο ευκολόπιστος και χιλιοπροδομένος.
Αυτό με την πρόσκληση μου θύμισε κομματικά συνέδρια που κάνουν έλεγχο στην πόρτα.
Στην τουρκοκρατία προ 100 χρόνων ελεύθερα έμπαινες στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου.
Σήμερα με πρόσκληση.
Τι άλλο να περιμένω……

Ανώνυμος είπε...

Παλαιά ιστορία. Έχει ξαναγίνει σε πολλά μέρη.

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΤΙΜΗΣΑΝ ΤΟΝ ΑΓΙΟ.
ΑΓΙΕ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΕ ΜΑΚΡΟΘΥΜΗΣΕ !!

Ανώνυμος είπε...

Όποιος μπλέκετε με τα πίτουρα τον τρώνε οι κότες. Ποτέ δεν πήγα σε δοξολογία. Δεν πηγαίνω σε πολύαρχιερατικά πανηγύρια. Όσοι πήγαν καλά να πάθουν.
Ε. Κ.

Ανώνυμος είπε...

Όσο ο λεγόμενος πιστός λαός δεν αναλαμβάνει την ευθύνη που του ανηκει στην Εκκλησία του και αφήνεται στους δεσποτοκρατούντες, τέτοια και χειρότερα θα υφιστάμεθα. Είμαστε μια ακραιφνώς παπική Εκκλησία στην διοίκηση και προτεσταντική στην ευσέβεια-ατομικως ευσεβειν και πάει λέγοντας.
Υάκινθος

Ανώνυμος είπε...

Ας έχουμε καλό λογισμό. Αν έμπαινε όλος ο αγανακτισμένος λαός μαζί με τους πολιτικούς ταπεινά φρονώ πως δεν θα γινόταν Θεία Λειτουργία αλλά φωνές, διαμαρτυρίες και γιουχαρίσματα. Θα ήταν αρεστό στην Παναγία και στον Άγιο;
Σίγουρα δεν είναι καλό να βρίσκεται ο κόσμος έξω, ίσως να ζητήθηκε ως προϋπόθεση από τους πολιτικούς. Ο Θεός να φωτίσει τους λειτουργημένους και αλειτούργητους. Χρόνια Πολλά.

Ανώνυμος είπε...

Όταν διάβασα το σχόλιο σου αυτό είπα: ο υπερβολικός Κωστόπουλος.
Το πρωί άκουσα στην ΝΕΤ ότι πράγματι έτσι έγινε.
Είναι καταδικαστέο το γεγονός και θα πρέπει να απολογηθούν όλοι οι Αρχιερείς που πήραν μέρος στη Δοξολογία αυτή που ήταν ρατσιστική αφού απέκλισε μεγάλο μέρος των Ορθοδόξων να μπουν στο Ναό.
Γινήκαμε Σόδομα και Γόμορα στις διακρίσεις. Η Χρυσή Αυγή κυριαρχεί.

Ανώνυμος είπε...

Η ενέργεια αυτή δείχνει πως δεν υπάρχει ενότητα του πόπολου με την εξουσία. Υπάρχει και τώρα το λαός και κολονάκι. Να φύγουν όλοι τους και να μας αφήσουν μόνους. Δεν τους έχουμε ανάγκη.

Χρήστος Π. Αδαμόπουλος είπε...

'Εχω την άποψη ότι ο ανώνυμος των 10:31 μ.μ. μας δίνει μια πιο ψύχραιμη ερμηνεία του γεγονότος.
Ας προσπαθούμε να βλέπουμε τα πράγματα πιο σφαιρικά χωρίς να παρασυρόμαστε από καταστάσεις, οι οποίες όντως μας εξοργίζουν.Όλα τα νομίσματα έχουν δύο διαφορετικές όψεις...

Ανώνυμος είπε...

Eίναι τόσο δύσκολο να απαντηθούν αυτά τα ερωτήματα.Δικαιολογημένη η διαμαρτυρία!Πιστεύω πως μιά οργάνωση η οποία εξαρτάται όχι μόνον από την ιεραρχία αλλά και από πολλούς άλλους παράγοντες και μόνον με την αγωνία για έκτροπα μπορεί να μην πάει καλά.Δεν ξέρω πως σκέφτονται οι επίσημοι όταν παρευρίσκονται στην εκκλησία σε Δεσποτικές και Εθνικές εορτές.Τον τελευταίο καιρό πάντως βλέπουμε τους άρχοντες της πόλης μας να προσέρχονται με κατεβασμένα τα κεφάλια και ούτε να τα σηκώνουν να χαιρετίσουν τον κόσμο δεν θέλουν.Ο Μητροπολίτης μας λοιπόν καθώς και οι άλλοι ιερείς,θέλουν να το σπάσουν αυτό.Κάθε φορά λοιπόν που τους αναγγέλει από άμβωνος,βλέπουμε στο βλέμμα του Μητροπολίτη μας τη χαρά,την αμερόληπτη εκτίμηση και την αγάπη προς το πρόσωπό τους επειδή παραβρέθηκαν έστω και με πρόσκληση στην Λατρευτική Σύναξη και συμμετείχαμε όλοι μαζί και εορτάσαμε.Αυτό λοιπόν μας το έχει δώσει και το έχουμε καταλάβει όλοι[Μιλάω γιά τον Σεβασμιώτατο Πειραιώς]και αυτό είναι και η ουσία στη Λατρεία Του Κυρίου μας,ότι δηλαδή προχωρούμε πάλι μαζί,ανεχόμενοι και αλληλοαγαγαπώμενοι παρόλο το βάρος της ευθύνης τους.Και αυτό σαν πιστός λαός το έχουμε εκλάβει όλοι επειδή μας προχωράει πιό πάνω προς την αιωνιότητα ακόμη και αν αισθανόμαστε αδικημένοι και προδομένοι.Ευχόμεθα σαν πιστός λαός από καρδίας Χρόνια Πολλά,καλά και ευάρεστα στο Θεό.Και του χρόνου να εορτάσουμε πάλι με καλύτερες συνθήκες!!!π

Ανώνυμος είπε...

κ. Αδαμόπουλε δεν συμφωνώ μαζί σας. Στον Χριστιανισμό δεν υπάρχει διπλό νόμισμα. Ο Χριστός δεν υπήρξε διπλωμάτης. Μας δίδαξε το Ναι ως ΝΑΙ και το Όχι ως ΟΧΙ.
Το εξοργιστικό για όλους εμάς τους αγανακτισμένους Θεσσαλονικείς είναι ότι αυτοί έδιωξαν εμάς. Αν στην Παναγία και τον Άγιο είναι αρεστοί οι Παπούλιας, Σαμαράς και Σια τότε καμιά θέση δεν έχουμε εμείς.
Προσωπικά θα πηγαίνω να προσκυνώ τον άγιο όταν δεν θα υπάρχουν ούτε παπάδες, ούτε δεσποτάδες, ούτε πολιτικοί, ούτε άλλοι αρεστοί.
Το σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι επίκαιρο «αυτοί ή εμείς». Ο κόμπος έφτασε στο χτένι

Ανώνυμος είπε...

Να σταματήσουν οι τιμητικές δοξολογίες και οι πολιτικοί να πηγαίνουν όπως όλοι οι χριστιανοί να εκκλησιασθούν. Αυτό είναι αρκετό και ανεκτό από τους χριστιανού. Αυτό που εξοργίζει και γιουχάρουν είναι ότι υπάρχει ιδιαίτερη τιμή στα πρόσωπά τους.

Ανώνυμος είπε...

Βάση λογικής θα γινόταν μάχη μέσα στον ναό από εντός εκτός κι επι ταυτά εξοργισμένους πολίτες.
Το τι σερβίρουν τα κανάλια όπως και να έκαναν, θα κατηγορούσαν την εκκλησία. Αν θα άφηναν τους πιστούς θα έλεγαν ορίστε γιατί δεν προστάτεψε η ιεραρχία τους πολιτικούς, αν δεν δεχόταν τους πολιτικούς μισεί η εκκλησία το κράτος, αν άφηνε τους λαϊκούς απ'εξώ είδατε πάλι η εκκλησία φταίει. Ότι και να γίνει η εκκλησία φταίει γιατί ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΩΖΕΣΑΙ. Ξυπνήστε!

Ανώνυμος είπε...

Όπως λέει ο Μέγας Βασίλειος δεν επιτρέπεται να εμποδίσεις βαπτισμένο Χριστιανό από τη Θεία Λειτουργία εκτός και αν ο πνευματικός του του έχει θέσει κανόνα. Ορίζει και ποιές είναι οι θέσεις που πρέπει να στέκεται μέσα ή έξω από το ναό, στη διάρκεια της πνευματικής προετοιμασίας της μετανοίας. Αυτό που έγινε -αν αληθεύει- είναι αντίθετο με το Ευαγγέλιο. Πόρτα στην Εκκλησία -λες και είναι club- δεν νοείται. Με όσο καλό λογισμό και να το δείς -λες και θα γινόταν έκτρωπα στο ναό!- είναι ντροπή. Μα δεν είδατε με τι δάκρυα προσέτρεξαν οι πονεμένοι χριστιανοί στην Παναγία; Θα ασχολούνταν νομίζετε με τους πολιτικούς; Προσκλήσεις μπορούν να δίνονται και κυρίως στους πολιτικούς γιατί αλλιώς δεν έρχονται, αλλά να εμποδίσουν τους πιστούς! Και με ποιά κριτήρια μπήκαν όσοι μπήκαν; Τί είναι το μυστήριο, εκλογική συγκέντρωση; Ή σύναξη του ΚΑΠΗ; Επιτέλους!

Ανώνυμος είπε...

Νυν τα ανήκουστα ηκουσθη...εάν εισελθη ανηρ χρυσοδακτυλιος...Ο απ.Ιακωβος συγυριζει τον Θεσσαλονίκης...μια εκκλησία πουλημενη στον καισαρα για εξασφαλιστούν οβολα για μισθώματα ποινής προς πληρωμην των αρχιερεων "οι φαρισαιοι αποδείχτηκαν αθάνατοι πέρασαν από την συν αγωγή στην εκκλησια" Tz.Παπινι

Ανώνυμος είπε...

Δεν μας άφησε η τηλεόραση να χαρούμε την 100χρονη ελευθερία μας γιατί στεναχωρήθηκαν που νικήσαμε τους Τούρκους.

Ανώνυμος είπε...

Ο πιστός λαός μπορεί να προσκυνήσει 365 ΜΕΡΕΣ ΤΟ ΧΡΟΝΟ όποτε θέλει. Δόθηκε ένα 3ωρο για τους πολιτικούς και τι έγινε;

Ανώνυμος είπε...

Τι να περιμένεις από τον Άνθιμο.
Τα λόγια περιττεύουν αν διαβάσεις το βιογραφικό του.
Έδωσε τα πάντα για να κατακτά εξουσία.

Ανώνυμος είπε...

Παρελάσεις....
Θείες Λειτουργίες....
με Πρόσκληση.

ΖΗΤΩ η ΧΟΥΝΤΑ