Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

ΟΙ ΘΕΟΛΟΓΟΙ ΤΙΜΗΣΑΝ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

Το εν Πάτραις παράρτημα της Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων πραγματοποίησε μια λαμπρή εκδήλωση και άψογα διοργανωμένη προς τιμή των κορυφαίων στα γράμματα, στη σοφία και την εκπαίδευση τριών Ιεραρχών στην κατάμεστη αίθουσα της Διακιδείου Σχολής Λαού Πατρών, την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013 και την πίττα του συλλόγου ευλόγησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. κ. Χρυσόστομος. Η εκδήλωση ξεκίνησε με την κοπή της πίτας του Συλλόγου από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πατρών κ. κ. Χρυσόστομο. Στη συνέχεια, απολαύσαμε επίκαιρους εκκλησιαστικούς ύμνους από τον Βυζαντινό χορό «Θεόδωρος Φωκαεύς» υπό την Διεύθυνση του κου Χαράλαμπου Θεοτοκάτου.
Στη συνέχεια η πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος της Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων Πάτρας κα Δήμητρα Κόρδα-Κωτσάκη απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό και αναφερόμενη στην εόρτια ημέρα μεταξύ των άλλων τόνισε:
Οι τρεις Ιεράρχες χαρακτηρίζονται για τη θεολογική αλλά και την ευρύτερη επιστημονική τους συγκρότηση, τη ριζοσπαστική κοινωνική τους παρουσία, την ανοικτότητα του πνεύματος και την κριτική στάση τους απέναντι σε κάθε μορφή εξουσίας. Το μήνυμα των Μεγάλων Πατέρων της Εκκλησίας μας, πάντα επίκαιρο και επαναστατικό, έρχεται να μας θυμίσει την χριστιανική αυθεντικότητα, να προτείνει λύσεις και να δώσει κατευθύνσεις που γεμίζουν ελπίδα τον άνθρωπο αλλά και τον απελευθερώνουν από κάθε μορφή δουλείας. Οι κοινωνικές τους θέσεις είναι τόσο ριζοσπαστικές και άκρως επίκαιρες σαν να γράφτηκαν τώρα στις κρίσιμες αυτές ημέρες που ζούμε.
Στη συνέχεια η πρόεδρος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. κ. Χρυσόστομο για τη λαμπρή παρουσία του που πάντα τιμά το σύλλογο μας.
Στη συνέχεια προσκάλεσε στο Βήμα τον εκλεκτό προσκεκλημένο, Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Συμεών Χατζή, Πρωτοσύγκελλο Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών και Καθηγούμενο Ιεράς Μονής Παναγίας Γηροκομιτίσσης.
Ο π. Συμεών Χατζής γεννήθηκε στα Ιωάννινα, και είναι πτυχιούχος της Θεολογικής και Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει διατελέσει καθηγητής του Γυμνασίου Αρρένων Ιωαννίνων καθώς και στο Ιεροδιδασκαλείο Βελλάς. Τελευταίος σταθμός της εκπαιδευτικής του σταδιοδρομίας ήταν η Σχολή Ιερατικών Σπουδών Αθηνών. Από το έτος 1989 είναι Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Γηροκομείου Πατρών και από το 2001 υπηρετεί ως Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών.
Ο π. Συμεών στην αρχή της ομιλίας του ανεφέρθη στη μεγάλη σημασία της εορτής των Τριών Ιεραρχών τόσο στο εκκλησιαστικό ημερολόγιο όσο και στη προσφορά τους στη Παιδεία. Στη συνέχεια εμβάθυνε διεξοδικά στις κοινωνιολογικές απόψεις του Μεγάλου Βασιλείου. Πως αυτές δηλαδή δημιουργήθηκαν και αποκρυσταλλώθηκαν βάσει των αναγκών που υπήρχαν στην εποχή του, και που βρίσκουν ακόμα και σήμερα εφαρμογή, αφού ο Μέγας Βασίλειος αποτελεί και πρωτοπόρο σε θέματα αλληλεγγύης αλλά και θεωρείται δείκτης πορείας του κοινωνικού έργου της Εκκλησίας και της Πολιτείας.
Τέλος, έγινε η επισφράγιση της εκδήλωσης από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας, επαινώντας τον ομιλητή για την τόσο εμπεριστατωμένη ομιλία του. Επίσης συνεχάρη την πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για την άριστη διοργάνωση της εορταστικής εκδήλωσης, ευχόμενος οι τρεις Ιεράρχες να φωτίζουν τόσο τα μέλη του Συλλόγου μας, όσο και τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων.







Στην εκδήλωση παρευρέθησαν και τίμησαν με την παρουσία τους, ο Μητροπολίτης Πατρών κ. κ. Χρυσόστομος, ο Καθηγούμενος της Ι. Μονής Ομπλού π. Νεκτάριος Κωτσάκης, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ι. Μητροπόλεως Πατρών Πρωτοπρεσβύτερος π. Νικόλαος Σκιαδαρέσης, πλειάδα ιερέων. Ο κ. Παναγόπουλος Ανδρέας, πρωην Προϊστάμενος Α/θμιας Εκπαίδευσης, εκπρόσωπος του Βουλευτή Νταβλούρου Αθανασίου, ο κ. Σακελλαρόπουλος Παναγιώτης, Περιφερειακός Σύμβουλος, εκπρόσωπος του Βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου, ο κος Αριστείδης Μπουχάγιερ Περιφερεριακός Σύμβουλος. Η κ. Δήμητρα Γεωργακοπούλου – Μπάστα, π. Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διεύθυνσης Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας, ο πρώην Δήμαρχος Πατρέων κ. Ανδρέας Καράβολας, η κ. Βίβιαν Σαμούρη Δημοτική Σύμβουλος, ο κ. Νίκος Τζανάκος Δημοτικός Σύμβουλος, ο κ. Σπύρος Πολίτης Δημοτικός Σύμβουλος, κα Ευγενία Πιερρή Προϊστάμενη Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κος Δημήτρης Δημακόπουλος Σχολικός Σύμβουλος Θεολόγων, κα Χαρά Βοϊνέσκου Σχολική Σύμβουλος Νηπιαγωγών, πρώην Σχολικοί Σύμβουλοι, Αντιπρυτάνεις και Καθηγητές Γ/θμιας Εκπαίδευσης.



1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

θα σημειώσω ότι η αίθουσα ήταν κατάμεστη. Οι πατρινοί τίμησαν την μέρα των γραμμάτων και τους Τρεις Ιεράρχες.