Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Βαρύ πένθος για τον ψαλτικό κόσμο και την Ορθοδοξία «Έσβησε» η φωνή τού Μανώλη Χατζημάρκου»


Ο Μανώλης Χατζημάρκος, ο κορυφαίος τού χορού των Πρωτοψαλτών τής σύγχρονης εποχής, που επευφημήθηκε μέσα στους ναούς όσο κανείς για την μαγική φωνή και τις ανεπανάληπτες ερμηνείες του, άφησε την τελευταία του πνοή, σήμερα Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013, στην Αθήνα, σε ηλικία 86 ετών, βυθίζοντας σε βαρύ πένθος όλο τον ψαλτικό κόσμο, που μένει φτωχότερος με την απώλειά του.
Γεννήθηκε στον Βόλο το 1927 και από πολύ μικρός διακρίθηκε για την εντυπωσιακή καλλιφωνία του. Πήρε τα πρώτα μαθήματα Βυζαντινής Μουσικής από τον πατέρα του Κωνσταντίνο και στην συνέχεια μαθήτευσε σε διαπρεπείς Πρωτοψάλτες τής εποχής, όπως ο Χρήστος Πάντας, ο Κωνσταντίνος Πρίγγος, ο Θεοδόσιος Γεωργιάδης και ο Θεόδωρος Χατζηθεοδώρου ο Φωκαεύς. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του, υπηρέτησε ως Καθηγητής Μουσικής στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και έφθασε μέχρι τον βαθμό τού Γυμνασιάρχη. Αργότερα δίδαξε στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Αθηνών και ως Καθηγητής Μουσικολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Ως Πρωτοψάλτης έψαλε σε διάφορους ιερούς ναούς, με κύριους σταθμούς τον Μητροπολιτικό Ναό τού Αγίου Νικολάου Βόλου και τα τελευταία χρόνια τον Ναό τού Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Πολιούχου Αθηνών. Υπήρξε πρωτοπόρος στην δισκογραφία, ενώ διακρίθηκε και ως Χοράρχης – ίδρυσε και διηύθυνε ονομαστές Βυζαντινές Χορωδίες – και ως Μελοποιός, με πλούσιο συγγραφικό έργο, αλλά και ως Δάσκαλος, αφού ίδρυσε και διηύθυνε την πρώτη Μουσική Σχολή Μητροπόλεως στην Ελλάδα (Δημητριάδος), και αργότερα δίδαξε στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών, το Ωδείο Αλίμου κ.α. 
Ο Μανώλης Χατζημάρκος αποτελούσε πράγματι για την εποχή μας μιαν εξέχουσα μουσική φυσιογνωμία και οντότητα με πλούσια και πολυσχιδή προσφορά στην λειτουργική μας μουσική. Εξαίρετος άνθρωπος, με ήθος και απαράμιλλη αρετή, ακέραιος χαρακτήρας, ευγενής και καλόκαρδος, έχαιρε τής εκτίμησης και τής αγάπης όλου τού ψαλτικού κόσμου σε όλη την Ελλάδα. Η σπάνια καλλιφωνία του, η μοναδικότητα τής μελωδικής του φωνής εντυπωσίασαν και καταχειροκροτήθηκαν από τα πλήθη των πιστών που συνέρρεαν για να τον ακούσουν, ενώ κυριάρχησε επί μακρόν σε όλο τον ψαλτικό κόσμο, έγινε πρότυπο μίμησης και επηρέασε βαθύτατα τους νέους ψάλτες.
Ο μέγας εκλιπών είχε συνδεθεί με ιδιαίτερους δεσμούς με τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, κυρίως από την εποχή τής Αρχιερατείας του στον Βόλο, ενώ απέσπασε πλήθος τιμητικών διακρίσεων που εδέχθη από πλείστους φορείς και συλλόγους.
Η εξόδιος ακολουθία του θα τελεσθεί σήμερα Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013, και ώρα 1.30 μ.μ., χοστατούντος τού Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, στον Μητροπολιτικό Ναό τού Αγίου Νικολάου Βόλου, τον Ναό στον οποίο άφησε ανεξίτηλη την σφραγίδα του.
Αλέξανδρος Κολλιόπουλος

* Τα φωτογραφικά στιγμιότυπα είναι από την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το 2010 εις τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Ευαγγελιστρίας Πατρών προς τιμή του, από την Ιερά Μητρόπολη Πατρών. 





3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πρόσφερε αρκετά. Ήλθε και ο καιρός της ανάπαυσης.

Ανώνυμος είπε...

Ο Κύριος να τον αναπαύσει!

cummulus είπε...

Θά ψέλνει στούς ουρανούς. Καλό Παράδεισο.