Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Σε Πύργο και Αμαλιάδα θεολογικό συνέδριο με θέμα «Θεός και Άστρο- Φυσική»



Πραγματοποιήθηκε το Θεολογικό Συνέδριο της Ι. Μητροπόλεως  Ηλείας
Ξεπερνώντας κάθε προηγούμενη συμμετοχή Συνέδρων από την Ηλεία και την υπόλοιπη Ελλάδα πραγματοποιήθηκε το περασμένο διήμερο το Θεολογικό Συνέδριο της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας. Θέμα του φετινού Συνεδρίου ήταν "Θεός και Αστρο-Φυσική", ενώ οι δύο Συνεδρίες του φιλοξενήθηκαν σε Πύργο και Αμαλιάδα.
Το απόγευμα του Σαββάτου τις εργασίες στο Οικοτροφείο «Αγία Φιλοθέη»  στον Πύργο χαιρέτισε ο Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός που ευχαρίστησε τόσο τους Πανεπιστημιακούς εισηγητές για την παρουσία τους στο Συνέδριο όσο και τους δεκάδες Θεολόγους, Φυσικούς και άλλους επιστήμονες που συμμετείχαν. Τα θέματα ανέπτυξαν ο κ. Παναγιώτης Γ. Νιάρχος, Καθηγητής Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα: "Φιλοσοφικο-θεολογικοί προβληματισμοί από μία πιθανή ανακάλυψη νοήματος ζωής στο σύμπαν" και ο κ. Ιωάννης Γραμματικάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα: "Η φαντασιακή δόμηση της φυσικής και το σωματίδιο του Θεού", που μίλησαν για τις εξελίξεις στον χώρο της Φυσικής και της Αστροφυσικής μέχρι το πρόσφατο πείραμα στο CERN και την σχέση του με την θεολογική αναζήτηση.
Μετά από τις εισηγήσεις ακολούθησε συζήτηση , ενώ ο Μητροπολίτης Ηλείας παρέθεσε δείπνο στους Συνέδρους στο Ίδρυμα της «Νέας Βασιλειάδας»  .
Οι εργασίες του Συνεδρίου συνεχίστηκαν και ολοκληρώθηκαν το πρωί της Κυριακής στην "Θεία Οικοδομή ", στην Αμαλιάδα , όπου  κ. Σπύρος Τσιτσίγκος, Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών ανέπτυξε το  θέμα: "Σώμα Χριστού και σωματίδιο του Θεού". Μετά το πέρας της εισηγήσεως ακολούθησε διάλογος μεταξύ των Συνέδρων με κέντρο αναφοράς τον ρόλο της Θρησκείας σε μια εποχή κυριαρχίας της Επιστήμης.
Ο Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός έκλεισε τις εργασίες του Συνεδρίου με αναφορά στα νέα επιστημονικά δεδομένα που παρουσιάστηκαν ,ενώ ευχαρίστησε τους Πανεπιστημιακούς για την συμμετοχή τους και τις εισηγήσεις τους .
Στο τέλος δόθηκε χρόνος στους τρεις εισηγητές για να παρουσιάσουν σε περίληψη τα κεντρικά σημεία των εισηγήσεων τους ,ενώ παρατέθηκε αποχαιρετιστήριο γεύμα από την Ιερά Μητρόπολη Ηλείας στο ίδρυμα "Παναγία η Καθολική " στην Γαστούνη .Φέτος ,κατά γενική ομολογία η συμμετοχή Συνέδρων και Επιστημόνων όλων των ειδικοτήτων ξεπέρασε κάθε προηγούμενη .
Γεώργιος Κουρκούτας



Δεν υπάρχουν σχόλια: