Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Η οικουμενικότητα της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως - Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

Γνωρίζομεν ἀσφαλῶς οἱ πάντες ὅτι ἡ καθ᾿ ἡμᾶς Μήτηρ Ἐκκλησία τῆς Κωνσταντινουπόλεως δέν προσέλαβεν ἀφ᾿ ἑαυτῆς τήν οἰκουμενικότητα , ἀλλά τήν καθιέρωσεν ἡ ἀθόρυβος καί ἀποτελεσματική διακονία καί προσφορά αὐτῆς ἀνά τούς αἰῶνας, ἡ ὁποία ἐσφραγίσθη δι᾿ ἀποφάσεων καί ἱερῶν Κανόνων Οἰκουμενικῶν καί Τοπικῶν Συνόδων. Καί βεβαίως ἡ οἰκουμενικότης τοῦ Ἀποστολικοῦ Θρόνου τῆς Κωνσταντινουπόλεως δέν ἔχει γεωγραφικάς ἤ κοσμικάς διαστάσεις. Ἡ Ἐκκλησία, ἄλλωστε, δέν ἔχει τοπικῶς οἰκουμενικάς διαστάσεις, δέν δημιουργεῖ ἀποικίας καί μέσα παγκοσμίου ἐπιβολῆς, ἀλλά ἐγκλείει καί συσσωματώνει φυσικῶς ὅποιον καταφεύγει εἰς τούς κόλπους της, ἀνεξαρτήτως τῶν ἐθνικῶν, γλωσσικῶν καί κοινωνικῶν του καταβολῶν.
Διό καί τό παγκόσμιον ἔργον τῆς Ἐκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως διακρίνεται ἰδιαιτέρως διά τόν σεβασμόν τῶν τοπικῶν παραδόσεων, τῆς γλώσσης, τῶν ἐθίμων καί τοῦ πολιτισμοῦ, στοιχεῖα τά ὁποῖα κατ᾿ οὐδένα τρόπον διενοήθη ποτέ νά ἀλλοιώσῃ, ἐπιδεικνύουσα ἀλλοίαν τοῦ χριστοειδοῦς ἤθους αὐτῆς κρατικήν καί ἡγεμονικήν δεσποτείαν.
Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ας τα βάλουν αυτά τα οποία λέει ο Πατριάρχης στο μυαλό τους όσοι κατά επάγγελμα πολεμούν το Πατριαρχείο μας και τον πατέρα και Πατριάρχη μας.

Ανώνυμος είπε...

Πατέρας μας είναι ο Θεός και Μητέρα μας η οικουμενική Εκκλησία κι όχι μια τοπική Εκκλησία όπως το πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.

Ανώνυμος είπε...



Δεν υπάρχουν πρωτοκαθεδρίες ή πρωτεία σύμφωνα με το ορθόδοξο ρωμαϊκό Κανονικό Δίκαιο, παρά μόνο επίσκοποι με "Πρεσβεία Τιμής" καθώς όλοι οι επίσκοποι είναι δογματικά ίσοι. Η φραγκο-λατινική και προτεσταντική μετάφραση του όρου "Πρεσβεία Τιμής" με τον όρο "Πρωτείο Τιμής" είναι δικιά τους κι όχι δικιά μας.
π.Ιωάννης Ρωμανίδης

Ανώνυμος είπε...

Αν δεν κάνω λάθος ο π. Ιωάννης Ρωμανίδης είχε κατεβεί υποψήφιος με την ΕΠΕΝ (ακροδεξιοί της χούντας) και δεν φορούσε ράσα αλλά πολιτική περιβολή.
Ας μιλήσει κανένας παραδοσιακός….

Ανώνυμος είπε...

Οι κίνδυνοι της εκκλησίας είναι πάντα εκ των έσω. Οι πολέμιοι είναι οι δικοί μας. Οι προδότες Εφιάλτες και Γούσιδες ελληναράδες ήσαν.

Ανώνυμος είπε...

Ο Παναγιώτατος όπως πάντα «ορθοτομεί τον λόγο της Αληθείας» (Β’ Τιμ. 2. 15’). Η Μεγάλη του Θεού Εκκλησία εποπτεύει και καθοδηγεί της τοπικές Εκκλησίες.

Ανώνυμος είπε...

Πότε ορθοτομεί άραγε τον "λόγον της αληθείας" ο πατριάρχης Βαρθολομαίος; Με το Μπάλαμαντ, με το Πόρτο Αλλέγκρε, με τη Ραβέννα, με τον άνευ κλητεύσεως, δίκης και απολογίας ψευτοαφορισμό δεινού αντιαιρετικού θεολόγου, με την εισήλαση στα εσωτερικά αυτοκεφάλων Εκκλησιών, με το ένα, με το άλλο, με το παράλλο;

Ανώνυμος είπε...

Ένα για εμάς τους χριστιανούς πρέπει να είναι το ποθούμενο.Το πως θα κανουμε τον αγρό περίφημο με την συμβολή της αγάπης και την εμμονή της αληθινής πίστης μας.Πως θα μετατραπούν τα αγρια χόρτα για τα οποια το ευαγγελιο μιλα στην παραβολή με κόπο και πόνο,με αγάπη και ελπίδα και με αλήθεια ΩΣΤΕ ΟΤΑΝ ΕΡΘΕΙ ΚΥΡΙΟΣ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ,ΝΑ ΒΡΕΙ ΤΟΝ ΑΓΡΟ ΠΕΝΤΑΚΑΘΑΡΟ ΩΣΤΕ ΝΑ ΧΑΡΕΙ ΟΛΟΣ Ο ΟΥΡΑΝΟΣ.Δεν ειναι δυνατον να υπάρχουν δυο φρονηματα μέσα στην αληθινή εκκλησία Του Χριστού.Και όπως έλεγε ο Διονυσιάτης Θεόκλητος,στην εκκλησία ενότης δεν σημαίνει μόνον κοινήν ομολογίαν και κοινωνίαν εν τοις Μυστηρίοις αλλα και κοινωνία εις τας κοινάς ενέρειας Του ΑΓ.ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ,ΚΟΙΝΗΝ ΓΝΩΣΙΝ,ΚΟΙΝΗΝ ΠΕΙΡΑΝ..Φαντάζεστε τι χάνουμε όλα αυτα χωρίς την αλήθεια;Και συνεχίζει ο πατηρ πως ο βαθμός δεκτικότητας εξαρτάται από τον βαθμό της καθαρότητας...
Αν δεν υπάρχει η ακρίβεια και η αλήθεια πως θα υπάρξει καθαρότης και αν δεν υπάρχει καθαρότης πως θα υπάρξει η αγάπη Του Θεού;Δεν είναι τυχαία όλα αυτά που μας παρέδωσαν..

Ανώνυμος είπε...

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα παραμένει ο αδιαμφισβήτητος Ηγέτης της Ορθοδοξίας. Είναι η στόφα και η παιδεία του που τον κάνουν Ηγέτη. Εκπέμπει αυτή την πολίτικη αρχοντιά.