Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Πανήγυρις Ιεράς Μονής Αγίων Πάντων Τριταίας

Πρώ­τη Κυ­ρια­κή του Ματ­θαί­ου η χθεσινή α­γα­πη­τοί μου. Χρό­νια Πολ­λά για τις ά­γιες η­μέ­ρες που πέ­ρα­σαν. Χρό­νια Πολ­λά και για των α­γί­ων Πά­ντων. Χρό­νια Πολ­λά σε ό­λους μας, για­τί γιορ­τά­ζουν ό­λοι οι ά­γιοι, γιορ­τά­ζου­με και ε­μείς που φέ­ρο­με τα ο­νό­μα­τά τους.
Με­τά την Πε­ντη­κο­στή, α­φού ήλ­θε το Πνεύ­μα το Ά­γιο και φώ­τι­σε τους Α­πο­στό­λους, ε­κεί­νοι ε­βγή­καν στα πέ­ρα­τα της Οι­κου­μέ­νης και ε­κή­ρυ­ξαν το Ευαγ­γέ­λιον έ­ως ε­σχά­του της γης. Και προ­ήλ­θαν οι πρώ­τοι καρ­ποί της Εκ­κλη­σί­ας, οι ά­γιοι. Και η Εκ­κλη­σί­α έ­χου­σα ε­νό­τη­τα, ό­ρι­σε μί­α Κυ­ρια­κή, την πρώ­τη με­τά της Πε­ντη­κο­στής, να ε­ορ­τά­ζο­νται  ό­λοι οι ά­γιοι, α­κό­μη και ε­κεί­νοι που θα έλ­θουν στο μέλ­λον και ε­ξαι­ρέ­τως η Πα­να­γί­α Θε­ο­τό­κος.
Ε­πί­κε­ντρο του ε­ορ­τα­σμού για την Ιε­ρά Μη­τρό­πο­λη Πα­τρών εί­ναι το ι­στο­ρι­κό, πανσεβάσιο μο­να­στή­ρι στην πε­ριο­χή της Τρι­ταί­ας που εί­ναι α­φιε­ρω­μέ­νο σε Ά­πα­ντας τους Α­γί­ους.
Ε­κα­το­ντά­δες πι­στοί κα­τέ­κλυ­σαν κυ­ριο­λε­κτι­κά το Κα­θο­λι­κό της Μο­νής και τους γύ­ρω χώ­ρους κα­τά την διάρ­κεια των Ιε­ρών Α­κο­λου­θιών του δι­η­μέ­ρου ε­ορ­τα­σμού.
Πα­ρα­μο­νή της ε­ορ­τής, με κά­θε μο­να­στη­ρια­κή τά­ξη τε­λέ­σθη­κε Μέ­γας Ε­σπε­ρι­νός μετά Θείου Κηρύγματος.
Α­νή­με­ρα της ε­ορ­τής, εις την πα­νη­γυ­ρι­κή Θεί­α Λει­τουρ­γί­α προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος με συλλειτουργούς τον Ηγούμενο της Μονής π. Αρτέμιο Αργυρόπουλο, και άλλους Ιερείς της Ι.Μ. Πατρών.
Στο Ιε­ρό Α­να­λό­γιο έ­ψα­λε ο Πρωτοψάλτης του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως κ. Βασίλειος Γεωργαλάς   πλαι­σιω­μέ­νος α­πό νέ­ους της Χρι­στια­νι­κής Στέ­γης Πα­τρών.
Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος «Οι Ά­γιοί μας, εί­πε ο Σε­βα­σμιώ­τα­τος, με πρώ­τη την Πα­να­γί­α μας, καθʼ η­μέ­ραν ως υ­ιοί πα­ρα­κλή­σε­ως, χα­ρι­τω­μέ­νοι από τον Πα­ρά­κλη­τον, γί­νο­νται πα­ρά­κλη­τοι των αν­θρώ­πων. Στη­ρί­ζουν, πα­ρη­γο­ρούν, βο­η­θούν και διά των α­γί­ων πρε­σβειών τους, ο Κύ­ριος κα­τα­πέ­μπει το μέ­γα έ­λε­ός Του επί την γήν και γί­νε­ται ί­λε­ως πά­σιν αν­θρώ­ποις».
Α­κό­μη ευ­χα­ρί­στη­σε την Αδελφότητα της Μονής και όλους τους Κλη­ρι­κούς και φιλομόναχους Λα­ϊ­κούς, οι οποίοι στη­ρί­ζουν το Μοναστήρι. 
Αλέξανδρος Κολλιόπουλος





Δεν υπάρχουν σχόλια: