Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013

Η Πάτρα γιόρτασε με κάθε λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια το Γενέθλιο της Υπεραγίας Θεοτόκου, της Παντάνασσας - Αλέξανδρος Κολλιόπουλος

 Να χα­ρού­με την «Πα­ντά­νασ­σα» α­να­και­νι­σμέ­νη!


Πα­γκό­σμια χα­ρά η Πα­να­γιά, η ο­ποί­α α­νέ­τει­λε η­μίν,
εξ Ιω­α­κείμ και της Άν­νης των Δι­καί­ων
...Κυρά Παντάνασσα, μητέρα του Ελεήμονος
που ό,τι Του ζήτησες τίποτα δεν σ΄ αρνήθηκε,
παρακάλεσέ Τον  να μη μας απορρίψει.
Έλα Κυρά ελέους και θρόνιασε στην καρδιά μας
τώρα που αρνηθήκαμε τους Ουρανού και χωρίς μετάνοια
έχουμε δεθεί χειροπόδαρα με τα μάταια του κόσμου!
                                                  Ιωάννης Ανδρικόπουλος

Η Πά­τρα γιόρ­τα­σε με κάθε λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια το Γενέθλιο της Υπεραγίας Θεοτόκου, της Παντάνασσας, δηλαδή, της Βασίλισσας των πάντων, της Αρχόντισσας του σύμπαντος. Επίκεντρο του εορτασμού για την Ιερά Μητρόπολή μας ήτο η ενορία της Παντανάσσης στο κέντρο της πόλεως, όπου οι θρησκευτικές εκδηλώσεις έλαβαν χώρα στο παρακείμενο παρεκκλήσιο του λαβωμένου μεγαλοπρεπούς περικαλλούς Ιερού Ναού από τον σεισμό της 8ης Ιουνίου 2008. Ως γνωστόν, μετά από πέντε χρόνια περίπου  ξεκίνησαν επιτέλους οι εργασίες εκ βάθρων αναστηλώσεως του Θρησκευτικού αυτού Μνημείου,
    Χθες, Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου τελέσθηκε ο Με­γά­λος Ε­σπε­ρι­νός μετ΄ Αρτοκλασίας χοροστατούντος και ομιλούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίου και συγχοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου, ενώ συμμετείχαν πολλοί ιερείς από την πόλη και την ευρύτερη περιοχή.
    Σήμερα Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου, ανήμερα της πρώτης Θεομητορικής εορτής του νέου Εκκλησιαστικού Έτους, τελέσθηκε συλλείτουργο με προεξάρχοντα τον Μητροπολίτη Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίο, συλλειτουργό τον Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσόστομο και τους ιερείς του Ναού, καθώς και τον ιερομόναχο π. Αναστάσιο Κισσανάκη της Ι. Μ. Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Χρυσόστομος.
      Απευθυνόμενος στο πο­λυ­πλη­θές εκ­κλη­σί­α­σμα α­νε­φέρ­θη στο θέμα των εργασιών του περικαλλούς Να­ού ενημερώνοντας σχε­τι­κώς το Χρι­στε­πώ­νυ­μον πλή­ρω­μα, ενώ ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος κ. Απ. Κατσιφάρα για τις προσπάθειές του και της Υπηρεσίας γενικότερα, ώστε να ενταχθεί το έργο στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ. 
        Ο Σεβασμιώτατος, παραστατικά, μίλησε για την «πρώτη γνωριμία του» με το Ιερό Ναό της Παντανάσσης – ανήμερα της πανηγύρεως – όταν, ως μαθητής είχε έλθει στα τέλη της δεκαετίας του ΄70 από την Τρίπολη με σκοπό να διαγωνισθεί στις εισαγωγικές εξετάσεις στις Πανεπιστημιακές Σχολές, με τις διαδικασίες της εποχής, και εκκλησιάσθηκε στο Ναό.
         Στη συ­νέ­χεια α­να­φέρ­θη­κε στο α­γιό­λε­κτο ζεύ­γος Ιω­α­κείμ και Άν­να, οι ο­ποί­οι φέ­ρο­ντες το ό­νει­δος της ε­πο­χής ε­κεί­νης για την α­τε­κνί­α, έ­κα­ναν τον βα­θύ τους πό­νο υ­πό­θε­ση προ­σευ­χής και μέ­χρι την στιγ­μή της α­πα­ντή­σε­ως α­πό τον Θε­ό ε­πέ­με­ναν χω­ρίς να α­πελ­πι­σθούν. Η ε­μπι­στο­σύ­νη τους ή­ταν τό­σο με­γά­λη στο Θε­ό ώ­στε να λά­βουν το πο­θού­με­νον.
        Κατόπιν έκανε λόγο για την ευλογία και τη χαρά της τεκνογονίας.
      Στο τέλος ο Επίσκοπος ευχαρίστησε από καρδίας τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Ειρηναίο για την συμμετοχή του στις Θρησκευτικές εκδηλώσεις.
   Παρευρέθησαν, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος κ. Απόστολος Κατσιφάρας, οι ανιπεριφερειάρχες κ.κ. Γρ. Αλεξόπουλος, Γ. Αγγελόπουλος, ο Δήμαρχος Δυτ. Αχαϊας κ. Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, ο Γ.Γ. του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος κ. Ν. Νικολόπουλος, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Χ. Μασσαράς και Χαρ. Στανίτσας, η πρώην πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου κα Βίβιαν Σαμούρη κ.α.
     * Έψαλαν οι καλλικέλαδοι Ιεροψάλτες Γεώργιος Μακρυγιάννης (Πρωτοψάλτης του Ναού) και ο Κυριάκος Τζουραμάνης (Λαμπαδάριος), πλαισιωμένοι από άλλους Ιεροψάλτες της Μητροπόλεώς μας, που απέδωσαν θαυμάσια τους ύμνους της εορτής. Ο Σεβασμιώτατος κ. Ειρηναίος δεν παρέλειψε να τους επαινέσει από άμβωνος.
Αλέξανδρος Κολιόπουλος







2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Στον παλαιό Ναό της η γιορτή της Παναγίας μας ήταν διαφορετικός. Μακάρι τα έργα να γίνουν σύντομα.

Ανώνυμος είπε...

Η Παντάνασσα είναι το καύχημα της Πάτρας. Ο δεσπότης με τον π. Κώστα κάνουν πολλά για να βρει ο ναός την παλιά του δόξα.