Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Παρουσιάστηκαν πρόσφατα με μεγάλη επιτυχία στο Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα δύο βιβλία που ετοίμασαν οι δρ Χαράλαμπος Γ. Χοτζάκογλου και δρ Ιωάννης Α. Ηλιάδης. Την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013 παρουσιάστηκε ο Κατάλογος της ομώνυμης Έκθεσης «Κύπρος – Γερμανία. 800 χρόνια Ιστορίας και Πολιτισμού» και τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013 ο Κατάλογος της Έκθεσης με τον ίδιο τίτλο «90 χρόνια μνήμης Μικρασίας..».
 Τον εικονογραφημένο κατάλογο της Έκθεσης «Κύπρος – Γερμανία. 800 χρόνια Ιστορίας και Πολιτισμού» (288 σελίδες με 410 έγχρωμες και Α/Μ φωτογραφίες και σχέδια), που πραγματοποιήθηκε στην Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών στη Λευκωσία σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Γερμανίας στην Κύπρο, την Κυπριακή Επιτροπή Βυζαντινών Σπουδών, το Σύνδεσμο Υποτρόφων Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη (Κύπρου) και τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού (4 Δεκεμβρίου 2012 – 31 Μαρτίου 2013) παρουσίασαν ο δρ Ευάγγελος Χρυσός, ομότιμος Καθηγητής Βυζαντινή Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας – Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο δρ Γεώργιος Τόλιας, Διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος στην Αθήνα και ο δρ Reinhard Senff, Διευθυντής του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αθηνών.
Ο Κατάλογος περιγράφει και αναλύει τα εκθέματα της Έκθεσης η οποία περιλάμβανε αρχαιολογικά κατάλοιπα της Γερμανίας στην Κύπρο (νομίσματα, πίνακες ζωγραφικής, ανάγλυφοι μεταλλικοί δίσκοι αντιδώρου, ζωικά και φυτικά απολιθώματα από τη Γερμανία, εποπτικά εκπαιδευτικά, καθώς επίσης μεσαιωνικά γερμανικά χαρακτικά και χάρτες της Κύπρου) από 30 διαφορετικούς φορείς. Στο βιβλίο παρουσιάζονται οι σχέσεις των δύο χωρών από το 12ο αιώνα, οπότε και ξεκίνησαν οι διεργασίες αναγνώρισης της φραγκικής Κύπρου σε βασίλειο από τον Γερμανό αυτοκράτορα, η δράση του Τευτονικού Τάγματος, οι κτήσεις του στην Κύπρο και οι επαφές Κύπρου-Γερμανίας στον εμπορικό, ιστορικό, λογοτεχνικό, αρχαιολογικό και εν γένει επιστημονικό τομέα.


 Η Έκθεση «90 χρόνια μνήμης Μικρασίας..» με κειμήλια του Μικρασιατικού Ελληνισμού της Κύπρου διοργανώθηκε από τον Σύνδεσμο Μικρασιατών Κύπρου στο Βυζαντινό Μουσείο Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ από 12 Δεκεμβρίου 2012 έως 8 Μαΐου 2013 και συνοδευόταν από τον ομότιτλο πολυτελή Κατάλογο με την πλούσια εικονογράφηση (192 σελίδες με 500 έγχρωμες και Α/Μ φωτογραφίες). Ο Κατάλογος παρουσιάστηκε στο Σπίτι της Κύπρου από τη Διευθύντρια του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου Αθηνών, δρα Αναστασία Λαζαρίδου, η οποία εξήρε την προσπάθεια συγκέντρωσης τόσο μεγάλου αριθμού κειμηλίων. Στο βιβλίο καταγράφεται ανάγλυφα το σχεδόν άγνωστο κεφάλαιο της έλευσης και εγκατάστασης Μικρασιατών στην Κύπρο, οι σχέσεις Μικρασίας - Κύπρου, η μεταβυζαντινή ζωγραφική στη Μικρά Ασία, η Μικρασία μέσα από χαρακτικά και χάρτες πριν το 1922, η Μικρασιατική εκστρατεία και η καταστροφή της Σμύρνης, εξέχουσες μορφές Μικρασιατών, τα θρησκευτικά και κοσμικά κειμήλια, καθώς και έγγραφα των Μικρασιατών της Κύπρου. Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμούς η κ. Μόνα Σαββίδου-Θεοδούλου, Πρόεδρος του Συνδέσμου Μικρασιατών Κύπρου, ο κ. Λοΐζος Λοΐζου, Αναπληρωτής Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (Ο.Κ.Ο.Ε.) και ο κ. Σπύρος Ισόπουλος, Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδας.
Και στις δύο Βιβλιοπαρουσιάσεις ακολούθησε Αντιφώνηση από τους συγγραφείς δρα Χαράλαμπο Γ. Χοτζάκογλου και δρα Ιωάννη Γ. Ηλιάδη, οι οποίοι απάντησαν και τις ερωτήσεις του κοινού, το οποίο προσήλθε αθρόα και στις δύο εκδηλώσεις.





Δεν υπάρχουν σχόλια: