Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

Περιοδεία Βαρθολομαίου στην Μικρασιατική γη

Του Α. ΒΙΚΕΤΟΥ

Στην Σμύρνη , στην Κρήνη (Τσεσμέ) και σε άλλες περιοχές της Μικρασιατικής γης θα περιοδεύσει από τις 5 μέχρι τις 10 Φε3βρουαρίου ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Η περιοδεία θα αρχίσει από την Σμύρνη, όπου θα πραγματοποιηθεί συνέδριο για τους Αγίους της Ιωνικής γης από τα πρώτα χρόνια του Χριστιανισμού μέχρι τον 15ο αιώνα. Στη Σμύρνη υπάρχει ένας πολύ μικρός αριθμός Ελλήνων, περί τα 200 άτομα. Όμως οι ορθόδοξοι, με την παρουσία Ρώσων και Σέρβων,  ανέρχονται  στις 2.500 περίπου. Από τον Σεπτέμβριο του 2013 σημαντικό έργο επιτελεί ο αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου, Κύριλλος Συκής, ο οποίος έχει καταγωγή από τις Κυδωνίες (Αϊβαλί).
Την Παρασκευή, 6 Φεβρουαρίου, ημέρα της μνήμης του πρώτου Επισκόπου Σμύρνης Αγίου Βουκόλου, ο κ. Βαρθολομαίος θα συλλειτουργήσει με μέλη της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στον ανακατασκευασμένο  ναό του Αγίου, που βρίσκεται στη συνοικία του Μπασμανέ και πρόσφατα ανακαινίσθηκε από τον Δήμο της Σμύρνης. Από το 1922 μέχρι και την ανακαίνισή του χρησιμοποιήθηκε ως αποθήκη, στη συνέχεια ως αίθουσα συναυλιών κλασικής μουσικής και παραστάσεων όπερας και αργότερα ως αρχαιολογικό μουσείο. Στην συνέχεια εγκαταλήφθηκε.  Μετά την Λειτουργία ο Πατριάρχης θα δενδροφυτεύσει τον περιβάλλοντα χώρο του ναού. Αναμνηστική δενδροφύτευση θα πραγματοποιήσει και στο όρος Πάγος, γνωστό και ως «Κατιφέ Καλέ», όπου είναι ο τόπος του μαρτυρίου του Αγίου Πολυκάρπου, πολιούχου της Σμύρνης.


Επίσης, ο κ. Βαρθολομαίος θα χοροστατήσει σε Θεία Λεειτουργία στο ναΐδριο της Αγίας Φωτεινής της Σμύρνης και θα επισκεφθεί το ναΐδριο του Τιμίου Σταυρού, που έχει διασωθεί στον  Μπουρνόβα.
 Τη Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου, θα χοροστατήσει σε Εσπερινό στον Ναό του Αγίου Δημητρίου στο χωριό Κιρκιντζές, στην ορεινή Έφεσσο, όπου ζούσε ο Μανώλης Αξιώτης, ο ήρωας του μυθιστορήματος της Διδούς Σωτηρίου «Ματωμένα Χώματα». Την Τρίτη 10 Φεβρουαρίου, τελευταία μέρα της παρουσίας του στη Μικρασιατική Ιωνία, θα επισκεφθεί το ναό του Αγίου Χαραλάμπους στον Τσεσμέ.

Ο κ. Βαρθολομαίος θα αναγορευθεί σε επίτιμο διδάκτορα του Οικονομικού πανεπιστημίου της Σμύρνης και  θα επισκεφθεί τον νομάρχη της Σμύρνης, τον Έπαρχο Εφέσου και τους δημάρχους της Σμύρνης, του Μπουρνόβα, του Κονάκ και του Ναρλίντερε.
Πηγή: Απογευματινή Κωνσταντινουπόλεως

Δεν υπάρχουν σχόλια: