Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

Εκδήλωση στην Λαμπεία για τους ιερείς της περιοχής - Γεώργιος Κουρκούτας

Με ένα μεγάλο αφιέρωμα στην ζωή και το έργο των τοπικών ιερωμένων της Λαμείας-Δίβρης το απόγευμα της Κυριακής 26 Ιουλίου 2015 τίμησε η τοπική κοινωνία της Λαμπείας το άγνωστο αυτό μέρος της Ιστορίας της. Στο Πνευματικό Κέντρο της Πανελλήνιας Εκπολιτιστικής Ενώσεως Λαμπειέων στο κέντρο της ορεινής κωμόπολης φιλοξενήθηκε η εκδήλωση και το ¨παρών¨ έδωσαν δεκάδας κάτοικοι και επισκέπτες της Δίβρης.



 Τιμή στους εργάτες του Ευαγγελίου της Λαμπείας-Δίβρης
 Η εκδήλωση  είχε τίτλο «Αφιέρωμα στην Εκκλησιαστική ιστορία και τα τιμημένα ράσα της Δίβρης Ηλείας» η αίθουσα του «Πνευματικού Κέντρου Δίβρης» γέμισε ασφυκτικά, τόσο από τους συγγενείς των τιμώμενων 5 ιερωμένων της Δίβρης, όσο και από άλλους συμπατριώτες αλλά και φίλους της  Δίβρης που παρακολούθησαν με προσοχή  την Εκδήλωση.   Η κεντρική εισήγηση αφορούσε  την «Εκκλησιαστική Ιστορία της Δίβρης» και έγινε από τον πρόεδρο του «Πνευματικού Κέντρου Δίβρης» ιατρό και εκδότη του περιοδικού «Δίβρη» Σωτ. Σωτηρόπουλο.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στους Ιερείς παπα-Αποστόλη Μιχαλόπουλο, παπα-Νίκο Τσάμη, παπα-Κώστα Δασκαλόπουλο, παπα-Ανδρέα Βασιλόπουλο και τον ηγούμενο Παρθένιο Τσίγγανο. Τιμητική ήταν η παρουσία των  ιερέων της Δίβρης π. Βασιλείου Γαρδίκη και π. Κων/νου Αρβανίτη, του Αντιδημάρχου Λαμπείας κ. Βασίλη Αρβανίτη και του Συμβούλου Τοπικής Κοινότητας κ. Π. Γιαννακόπουλου, του Προέδρου του «Συλλόγου Διβριωτών  Αθήνας» κ. Ιω. Αμπατζή του εκ Δούκα ιατρού κ. Σπύρ.  Παπαγεωργίου και πολλών άλλων.

Η Εκκλησιαστική Ιστορία της περιοχής της Λαμπείας
Τα στοιχεία που παρουσιάζουν την Εκκλησιαστική Ιστορία της περιοχής της Λαμπείας-Δίβρης ανέπτυξε  στην εισήγηση του ο κ. Σωτήρης Σωτηρόπουλος. Ξεκινώντας από την τελευταία εκπληκτική αποκάλυψη που βγαίνει από τα Οθωμανικά κατάστιχα της πρώτης απογραφής (για φορολογικούς λόγους) που έγινε το έτος 1461 από τους κατακτητές τούρκους, δηλ. πριν 554 χρόνια (που δημοσιεύτηκε  στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού της «ΔΙΒΡΗΣ» και θα παρουσιαστούν από τον ειδήμονα ερευνητή Οθωμανολόγο κ. Λιακόπουλο), η τότε Δίβρη που επιλεγόταν μάλιστα ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΒΡΗ Μορέως, στα ονόματα που καταχωρούνται είναι και 3 παπάδες. Ο παπα-Ανδρέας, ο παπα-Γιάννης και ο παπα-Δημήτρης.
Κάνοντας ένα χρονικό άλμα δυόμιση  περίπου αιώνες αργότερα, το 1700 δηλ. πριν 315 χρόνια,  βρίσκουμε στα κατάστιχα της Ενετικής Απογραφής (πάλι για φορολογικούς λόγους) των Ενοριακών Ναών της περιοχής Γαστούνης (Επισκοπή Ωλένης) το εξής εκπληκτικό. Η Δίβρη με τους 522 κατοίκους της Ενετικής απογραφής Γριμμάνι, να έχει δέκα ενοριακούς ναούς, όταν ο Πύργος με τους 200 κατοίκους του τότε είχε μόνο 3 ενοριακούς ναούς. Στους Γκρουστάδες Αγία Τριάδα, Άγιοι Ανάργυροι. Στους Καρυανάδες Άγιος Δημήτριος. Στους Λαζαράδες Ταξιάρχης. Στους Βασιλαίους Παναγία. Στον Περαμαχαλά Άγιος Ιωάννης, Σωτήρος και Αγία Μαρίνα, στους Περδικαράδες Άγιος Νικόλαος και Παναγία (στα Πετραλαίϊκα). Ασφαλώς τότε θα είχε και δέκα παπάδες!!!. Από το έτος Τα ιερά εκκλησιαστικά σεβάσματα της Δίβρης ήσαν τόσο πολλά που μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένας «μικρός Μυστράς».
Γύρω στο 1775 αναφέρονται οι παπα Δανιήλ, παπα Πιέρος, παπα Αλέξανδρος, παπα Γεωργάκης, παπα Γιάννης και παπα Παναγιώτης. Από το 1821-1830, στα χρόνια του μεγάλου Αγώνα του Έθνους καταγράφονται ως ιερείς οι παπα Δημήτρης, παπα Οικονομάκης, παπα Γεώργιος, παπα Ανδρέου, παπα Δημήτρης Σακελάριος, παπα Αντώνιος.  Μετά το 1830 καταγράφονται ως ιερείς οι παπα Χαράλαμπος Σακελαρόπουλος Οικονόμος, παπα Νικολός, παπα Αθανάσιος Συριόπουλος, παπα Νικόλας Παναγούλης, παπα Χαράλαμπος Στεφόπουλος, παπα Χαράλαμπος Παπασυριόπουλος, παπα Νιόνιος Παπανδρικόπουλος, παπα Παναγιώτης Κωστόπουλος, παπα Γιάννης Τσιχλιάς, παπα Νίκος Χρονόπουλος, παπα Μιχάλης Μαράζης, παπα Γιώργης Φωτεινός, παπα Παναγιώτης Τσομάκος, παπα Αποστόλης Μιχαλόπουλος, παπα Νίκος Τσάμης, παπα Κώστας Δασκαλόπουλος και παπα Ανδρέας Βασιλόπουλος


Δεν υπάρχουν σχόλια: