Παρασκευή 26 Αυγούστου 2016

Εορτασμός του Αγ. Κοσμά του Αιτωλού στο ιερό Μετόχιο του Αγίου Νικοδήμου


 Προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου, ετελέσθη εν πληθούση εκκλησία και με την συμμετοχή πολλών Ιερέων, ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός επί την εορτή του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, εις τον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου, μετόχιον της Ιεράς Μονής Μαρίτσης εις Ζαβλάνι Πατρών όπου ευρίσκεται αποτεθησαυρισμένη η σεπτή εικόνα του Αγίου. Ο Ποιμενάρχης ανεφέρθη διεξοδικά εις την ανεκτίμητον εθνικήν προσφοράν του απλού μοναχού και ιερέως Πατροκοσμά ο οποίος εμαρτύρησε δια τον Χριστόν. Προέβη εις παραλληλισμόν των χαλεπών καιρών τους οποίους έζησαν οι Έλληνες στην εποχή του Πατροκοσμά και των δύσκολων περιστάσεων τις οποίες βιώνουν οι Έλληνες σήμερα, καταλήξας στο συμπέρασμα ότι μόνο η επιστροφή μας στην οδό του Κυρίου θα σώσει την χώρα μας από τα τραγικά αδιέξοδα.
Συμμετείχαν οι ιερείς: Aρχιμ. π. Γερβάσιος Παρασκευόπουλος, π. Χρήστος Μήλας, π. Περικλής Ρίπισης, π. Ανδρέας Πολίτης, π. Κωνσταντίνος Καραμπέρης, π. Γεώργιος Μάντζιος, π. Δημήτριος Φαρμάκης και ο Διάκονος του Σεβασμιωτάτου π. Σεραφείμ Αργυρόπουλος.





    Την κυριώνυμον ημέρα της εορτής, ετελέσθη πανηγυρικό ιερατικό συλλείτουργο εις το οποίο προέστη ο Αρχιμ. π. Γερβάσιος Παρασκευόπουλος εφημέριος του Ιερού Μετοχίου, ο οποίος και ομίλησε επικαίρως, αναφερθείς εις το βίον του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού και εις τα διδάγματα τα οποία ο Άγιος κηρύττει διαχρονικά κυρίως εις την εποχήν μας. Συλλειτούργησαν οι ιερείς π. Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, π. Πέτρος Αλεξόπουλος, π. Ανδρέας Γιαννακόπουλος, π. Απόστολος Παπασημακόπουλος, π. Χρήστος Παναγάκης, π. Χρήστος Παπανδρέου.

Το απόγευμα της εορτής ετελέσθη εις τον κατάμεστο ναό, Μέγας Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας, Ιερά παράκλησις, θείο κήρυγμα υπό του Αρχιμ. π. Προκόπιου Κόρδα, ο οποίος αναφέρθη εις το σπουδαίο έργο των νεομαρτύρων με επικεφαλής τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό και εν συνεχεία έγινε πάνδημος Λιτάνευσις της σεπτής Εικόνος συνοδεία της Δημοτικής Μουσικής.
Έλαβον μέρος οι ιερείς: Αρχιμ. π. Γερβάσιος Παρασκευόπουλος, Αρχιμ. π. Προκόπιος Κόρδας, π. Κωνσταντίνος Καραμπέρης, π. Ιωάννης Λαζανάς. Συμμετείχε ο Σύλλογος των εν Πάτραις Αιτωλοακαρνάνων με τον πρόεδρό του κ. Ιωάννη Πορφύρη και τα μέλη του.
Έψαλλαν οι κύριοι Πέτρος Ρηγάτος Νομικός Σύμβουλος της Ιεράς Μητροπόλεως και Κωνσταντίνος Τσίγκανος.





3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητηρια κ.Ρηγάτο. Τι να πω κάθε χρόνο και καλύτερα, πλήθος κόσμου, άρτια οργάνωση , υπέροχες ψαλμωδίες.Και εις άλλα και κάλυτερα

Ανώνυμος είπε...

Οντως η Ιερα πανηγυρις ηταν λαμπρη! Ηλθα με μια καλη φιλη να προσκηνυσω και εντυπωσιαστικα απο την ευταξια,την ευπρεπεια του οικου και τις υπερουρανιες ψαλμωδιες.Και του χρονου με υγεια

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια στον κ.Ρηγάτο την ψυχή του Μετοχίου.Του αξίζουν χιλια μπράβο