Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

Νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου προανήγγειλε ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κοντονής στην Βουλή

Στη θέσπιση νέου νομοθετικού πλαισίου που θα αφορά τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου προχωρά το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Το νομοσχέδιο θα αφορά τις διαδικασίες που ακολουθούνται για την αλλαγή του ονόματος και του φύλου που δηλώνεται στη ληξιαρχική πράξη γέννησης στα κρατικά έγγραφα και μητρώα (ταυτότητα, βιβλιάριο υγείας, διαβατήριο, πτυχίο κ.ά.) προκειμένου να αναγνωριστεί η ταυτότητα φύλου ενός ατόμου σύμφωνα με το πώς αυτοπροσδιορίζεται και όχι σύμφωνα με το έμφυλο κανονιστικό δίπολο.
Οι  ΑΝΕΛ δηλώσαν ότι καταψηφίζουν τα σχετικά άρθρα του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας περί εφαρμογής της αρχής της ίσης μεταχείρισης προσώπων ασχέτως φυλετικής ή εθνοτικής τους καταγωγής, αλλά και σεξουαλικού προσανατολισμού ή ταυτότητας και χαρακτηριστικών φύλου στην απασχόληση και την εργασία.
Ο ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ κ. Κατσίκης, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, υποστήριξε ότι ακόμη και το δικαίωμα αυτοδιάθεσης ενός ανθρώπου πρέπει να υπόκειται σε οριοθετήσεις, ενώ διερωτήθηκε «τι θα συμβεί στην ψυχολογία ενός παιδιού αν η δασκάλα α' δημοτικού με το δικαίωμα αυτοδιάθεσής της προβεί σε αλλαγή φύλου και την επόμενη χρονιά πάει ως δάσκαλος».
«Μπορεί ένας τρανσέξουαλ να είναι παιδαγωγός; Μπορεί ένας γκέι να είναι μπέιμπισίτερ; Μπορεί; Ρωτάω» είπε, προκαλώντας από τα βουλευτικά έδρανα την αντίδραση του βουλευτή της Ένωσης Κεντρώων Μ. Γεωργιάδη, ο οποίος τον ρώτησε: «Γιατί δεν μπορεί;».

Ο κ. Κατσίκης του απάντησε: «Το ότι δεν αντιλαμβάνεστε γιατί, δεν μπορεί, δείχνει το IQ σας». Παίρνοντας αργότερα τον λόγο ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «προφανώς ο κ. Κατσίκης κρίνει από το δικό του IQ που παραπέμπει στο μεσαιωνικό σκοταδισμό που η ίση μεταχείριση δεν μπορούσε να είναι δικαίωμα των ανθρώπων».
Πάντως, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ δήλωσε ότι ως κόμμα «μένουμε πιστοί στις θέσεις μας όταν είχαμε καταψηφίσει το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια» και τόνισε ότι καταψηφίζουν τα άρθρα «που νομιμοποιούν και ενισχύουν το Σύμφωνο». «Παραμένοντας πιστοί στις χριστιανικές μας αντιλήψεις ως έλληνες πατριώτες θα συνεχίσουμε τον αγώνα για τις αρχές μας» είπε.
«Κύριε Κατσίκη, τίθεται ένα θέμα όμως. Θα ζητούν πιστοποιητικό ότι κάποιος δεν είναι γκέι;» διερωτήθηκε δηκτικά ο προεδρεύων Γ. Βαρεμένος.
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Σταύρος Κοντονής είπε:
«Είναι προφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτά τα ζητήματα διαφωνεί με τους ΑΝΕΛ. Δεν είναι η πρώτη φορά, και φαντάζομαι ότι δεν θα είναι η τελευταία» δήλωσε στη Βουλή αναφερόμενος στην τοποθέτηση του Κ.Κατσίκη.

«Οι συνεργασίες έχουν το στοιχείο της διαφωνίας σε επιμέρους θέματα. Μην μας κάνει εντύπωση όταν υπάρχουν διαφωνίες σε αυτά τα ζητήματα. Το να προβάλλονται με αυτή την επιθετικότητα, προσδίδει άλλα πράγματα σε αυτούς που τα προβάλλουν», παρατήρησε ο υπουργός Δικαιοσύνης.
«Δεν κρύψαμε ποτέ τις διαφωνίες μας, ούτε το γεγονός ότι εμείς είμαστε ένα κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς και οι ΑΝΕΛ ένα κόμμα συντηρητικών αρχών. Πολλές φορές από το βήμα της Βουλής είχαμε διαφορετικές απόψεις στο πεδίο που συζητάμε, κι αυτές οι διαφορετικές απόψεις στο κοινοβουλευτικό σύστημα όχι μόνο πρέπει να υπάρχουν, αλλά και να διατυπώνονται ελεύθερα», ανέφερε επίσης ο κ. Κοντονής.

Πάντως, ο υπουργός Δικαιοσύνης επανέλαβε ότι η συσχέτιση των διατάξεων του νομοσχεδίου με ρυθμίσεις για το σύμφωνο συμβίωσης και την τεκνοθεσία ομόφυλων ζευγαριών, ανήκει στην σφαίρα της φαντασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: