Τρίτη 6 Ιουνίου 2017

Κυριακή της Πεντηκοστής στον Καθεδρικό Ναό Αρχιεπισκοπής Κύπρου του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου (4 Ιουνίου 2017)

Την Κυριακή της Πεντηκοστής, 4 Ιουνίου 2017, τελέστηκε ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία προϊσταμένου του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου, στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου. Μετά τη Θεία Λειτουργία τελέστηκε ο Εσπερινός της Γονυκλισίας, κατά τη διάρκεια του οποίου διαβάζονται επτά ειδικές ευχές με τις οποίες παρακαλούμε το Πανάγιο Πνεύμα να μας φωτίζει και να μας προστατεύει από τις δοκιμασίες του αντικειμένου.
 Το κήρυγμα του θείου λόγου εκφώνησε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Γρηγόριος Μουσουρούλης, ο οποίος αναφέρθηκε στα πλούσια δώρα του τρίτου Προσώπου της Αγίας Τριάδος, δηλ. του Αγίου Πνεύματος.
 Ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός, πριν το εκούσιο Πάθος Του, μιλά στον αποχαιρετιστήριο λόγο Του προς τους μαθητές για το Άγιο Πνεύμα.
Γνωρίζοντας ότι ο χωρισμός και όλα και όλα τα τραγικά γεγονότα που θα ακολουθούσαν θα προκαλούσαν μεγάλη ταραχή και πόνο στους μαθητές, τους υπόσχεται πως δεν θα τους αφήσει μόνους, αλλά θα τους στείλει έναν άλλο Παράκλητο, δηλ. έναν Παρήγορο. Η βασική πτυχή της παρηγοριάς του Αγίου Πνεύματος θα είναι η επίγνωση ότι η ανάληψη του Χριστού τον Πατέρα θα ισοδυναμεί όχι με την απουσία Του από τον κόσμο, αλλά με μια πιο εσωτερική και οικεία παρουσία μέσα στους μαθητές Του. Ο Παράκλητος κάνει τους μαθητές, αλλά και όλα τα μέλη της Εκκλησίας, μέτοχοι των θείων πραγματικοτήτων.
 Μετά το πέρας του Εσπερινού ο Θεοφιλέστατος υπενθύμισε στο εκκλησίασμα ότι σήμερα είναι η γενέθλιος ημέρα της Εκκλησίας, γι΄ αυτό και όλοι οι Χριστιανοί γιορτάζουν. Ευχήθηκε όπως το Πανάγιο Πνεύμα να φωτίζει όλους εμάς και τα έργα μας και να μας προστατεύει από κάθε κακό.  
Διακ. Ανδρέας Ματέι

Δεν υπάρχουν σχόλια: