Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017

Σε Αρχαία Ολυμπία και Ζαχάρω φιλοξενήθηκε το 26ο Διεθνές Συνέδριο Φιλοσοφίας


 Με μεγάλη συμμετοχή επιστημόνων και αφιέρωμα σε Ξενοφώντα και Καζαντζάκη
Σε Αρχαία Ολυμπία και Ζαχάρω φιλοξενήθηκε το 26ο Διεθνές Συνέδριο Φιλοσοφίας

Για ένα ακόμη καλοκαίρι η Ηλεία φιλοξένησε τις εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου Φιλοσοφίας, που πραγματοποιείται με την στήριξη τοπικών φορέων και την καθοδήγηση του Ολυμπιακού Κέντρου Φιλοσοφίας και Παιδείας (ΟΚΦΠ). Οι εργασίες της πρώτης ημέρας ξεκίνησαν το απόγευμα της Παρασκευής 29 Ιουλίου 2017 στον χώρο του Δημαρχείου Αρχαίας Ολυμπίας.

Το 26ο Διεθνές συνέδριο Φιλοσοφίας και το 8ο Διεθνές Δίγλωσσο Θερινό σεμινάριο για τον Ξενοφώντα ξεκίνησαν το απόγευμα της Παρασκευής, με προσφώνηση του καθηγητή ΕΚΠΑ κ. Λεων. Μπαρτζελιώτη, Προέδρου του ΟΚΦΠ, και με ομιλία του Πανεπιστημιακού κ. Θάνου Βερέμη, με θέμα «Δημοκρατία της Αρετής ή Δημαγωγία». Ακολούθως σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός, που διετύπωσε τις ενστάσεις του για την χρήση του αμφίσημου όρου ¨ολιστική¨ στον χώρο της Φιλοσοφίας, και ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Ευθύμιος Κοτζιάς, που επέδωσε στον Λεωνίδα Μπαρτζελιώτη τιμητική πλακέττα του Δήμου για την πολύχρονη προσφορά του στην ανάδειξη  της Ολυμπίας στον χώρο της σύγχρονης Επιστήμης.

Τις ομιλίες της ημέρας έκλεισε η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Σαν Αντόνιο του Τέξας κ. Εύα Μπράουνινγκ, με θέμα «Ο Ξενοφών περί κάλλους/ομορφιάς».
Στο κλείσιμο της εναρκτήριας Συνεδρίας  η Χορωδία της Ι. Μητροπόλεως Ηλείας παρουσίασε Βυζαντινούς ύμνους υπό την διεύθυνση του Θεολόγου κ. Νίκου Παπαδημητρίου, ενώ στο πλαίσιο του Συνεδρίου λειτούργησε έκθεση φωτογραφίας αφιερωμένη στα 60 έτη από τον θάνατο του λογοτέχνη Νίκου Καζαντζάκη.

Το Σάββατο αφιέρωμα σε Ξενοφώντα και Καζαντζάκη
Οι εργασίες του Συνεδρίου συνεχίστηκαν το πρωί του Σαββάτου με την Προεδρία του κ. Θάνου Βερέμη και επιστημονικό Σεμινάριο για τον Ξενοφώντα. Στις εισαγωγικές του παρατηρήσεις ο φιλόλογος καθηγητής κ. Γεώργιος Κουρκούτας παρουσίασε στοιχεία από την ζωή του Ξενοφώντος στο κτήμα του στον Σκιλλούντα, που υπήρξε χώρος πνευματικής δημιουργίας κατά την εξορία του, ενώ ο αρχαιολόγος κ. Πασχάλης Δέλλιος ανέπτυξε το θέμα «Η Εθνική ταυτότητα στο έργο του Ξενοφώντα».
Για το κυνήγι, την σχέση των αρχαίων Ελλήνων  με τα ζώα (σκύλο και άλογο) και για τις υβριδικές μορφες στην Ελληνική Ιστορία μίλησαν η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ κ. Λίλιαν Καραλή, η φιλόλογος κ. Χρυσούλα Καραμάτσιου και οι μεταπτυχιακές φοιτήτριες κ. Κωνσ. Αναγνώστου και Μαρία Γκρουέζα. Για την Ζωοαρχαιολογία μίλησε η αρχαιολόγος κ. Αναστασία Σχοινά, ενώ οι αρχαιολόγοι και ερευνητές κ. Σωτ. Λαμπρόπουλος και Ασημάκης Κούτσιος ανέπτυξαν το θέμα «Μελέτη Δεδομένων Φυσικού Περιβάλλοντος και Γεωαρχαιολογικών Παραμέτρων της Ηλείας από την προϊστορική εποχή έως τους Ρωμαϊκούς χρόνους».
Η συνεδρία ολοκληρώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας έγινε διεπιστημονικό αφιέρωμα στον Νίκο Καζαντζάκη, που φέτος συμπληρώθηκαν 60 έτη από τον θάνατο του το 1957. Οι εργασίες της ημέρας έκλεισαν με Πολιτιστικό αφιέρωμα στην διαχρονικότητα της Ελληνικής Μουσικής μέσα από πολλά μουσικά σχήματα. Την Κυριακή συνεχίστηκαν οι εργασίες του Συνεδρίου σε Αρχαία Ολυμπία και Ζαχάρω, όπου το απόγευμα έγινε πολιτιστική επίσκεψη σε Βαρκό και έγινε ανάγνωση κειμένων λογοτεχνίας και ποίησης. Εκεί συμμετείχαν οι Σύνεδροι σε Πολιτιστική εκδήλωση με τοπική μουσική και χορούς από ομάδα χορευτών και την παραδοσιακή Ορχήστρα του Κων. Τζανέτου αλλά και παραδοσιακό φαγητό από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καλίδονας «Σαρένα». 





Δεν υπάρχουν σχόλια: