Τετάρτη 16 Αυγούστου 2017

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος: Πίστη στον Θεό, Ομοψυχία και Ενότητα Ηγεσίας και Λαού για τη Σωτηρία της Πατρίδας μας, με τις Πρεσβείες της Θεοτόκου

 Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος:
Πίστη στον Θεό, Ομοψυχία και Ενότητα Ηγεσίας και Λαού για τη Σωτηρία της Πατρίδας μας, με τις Πρεσβείες της Θεοτόκου
Andreas Koshiaris2017-08-16T07:41:36+00:00
Την Τρίτη, 15 Αυγούστου 2017, ανήμερα της μεγάλης εορτής της Ορθοδόξου Εκκλησίας, της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, η Α. Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος λειτούργησε και κήρυξε στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Παναγίας Τρικουκκιωτίσσης στον Πρόδρομο, πλησίον της κορυφής του Τροόδους, συμπαραστατούμενος από τον Επίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο.
Κατα τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας χειροθέτησε σε Αρχιδιάκονο τον π. Κυπριανό Κουντούρη, ο οποίος διακονεί τον Μακαριώτατο τα τελευταία 12 έτη, ενώ προηγουμένως διακόνησε για αρκετά χρόνια στο κλίμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στην Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας.
Στο κήρυγμα του θείου λόγου ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στο νόημα της πανίερης εορτής για τη σωτηρία του ανθρωπίνου γένους.

Στη Θεία Λειτουργία παρέστη η Α. Ε. ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης με τη σύζυγό του κ. Άντρη Αναστασιάδη και άλλα μέλη της οικογένειάς τους.
Σε δηλώσεις του ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, μετά το πέρας της θείας Λειτουργίας, είπε ότι η Παναγία είναι η μητέρα όλου του λαού, η «μεσίτρια στην οποία μπορούμε να προσφύγουμε για βοήθεια διότι αυτή μας καταλαβαίνει, καταλαβαίνει καλύτερα τις ανθρώπινες αδυναμίες και πιο εύκολα μπορούμε να τη συναντήσουμε».
Ακολούθως, ερωτηθείς από τους εκπροσώπους των Μέσων Ενημέρωσης επισήμανε ότι, οι διαπραγματεύσεις (στο εθνικό μας θέμα) θα πρέπει να τεθούν υπό νέα βάση αφού «κατά καιρούς έχουν καταστρατηγηθεί». Ο διάλογος τόνισε « όπως τον ξέραμε και που συνεχίζεται για 43 χρόνια δεν οδηγούσε πουθενά, αλλά και αν είχε συνεχιστεί τώρα και ερχόταν μια συμφωνία, αυτή θα κατέρρεε».
Θα πρέπει τόνισε «οι διαπραγματεύσεις να επαναρχίσουν με βάση τις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου και των συμφωνιών κορυφής Μακαρίου – Ντενκτάς και Κυπριανού –Ντενκτάς. «Θα πρέπει να υπάρξει μια ανάπαυλα στις συνομιλίες με τον τρόπο που διεξάγονταν μέχρι σήμερα διότι αυτές δεν θα οδηγούσαν σε λειτουργικό κράτος. «Μια λύση» σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος «μπορεί να επιτευχθεί με βάση τις συμφωνίες κορυφής και τις ομόφωνες αποφάσεις του Ε.Σ., δεν θα είναι μια δίκαιη λύση αλλά τουλάχιστον θα μπορούσε να οδηγήσει σε λειτουργικό κράτος, το οποίο δεν θα καταρρεύσει».
Τα πολιτικά κόμματα, συνέχισε ο Μακαριώτατος, θα πρέπει να εργαστούν για αυτό το σκοπό ομόφωνα. «Το Εθνικό δεν σηκώνει αντιπολίτευση, υπάρχουν άλλα θέματα για να κάνουν αντιπολίτευση. Πρέπει να υπάρχει ομοψυχία και πρέπει ο λαός να σταθεί δίπλα από την ηγεσία για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα κράτος λειτουργικό που θα μας επιτρέψει να ζήσουμε, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους στο τόπο μας, στη γη των πατέρων μας ειρηνικά και αγαπημένα» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Κύπρου Χρυσόστομος.
Σε ό,τι αφορά το μήνυμα της ημέρας για τη μεγάλη εορτή της Ορθοδοξίας, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου τόνισε ότι η Παναγία Θεοτόκος είναι η μητέρα όλου του λαού, η «μεσίτρια στην οποία μπορούμε να προσφύγουμε για βοήθεια διότι αυτή μας καταλαβαίνει, καταλαβαίνει καλύτερα τις ανθρώπινες αδυναμίες και πιο εύκολα μπορούμε να τη συναντήσουμε».
Ας την παρακαλέσουμε με βεβαιότητα ως μητέρα της ζωής, του Σωτήρος μας Ιησού Χριστού. Να μας χαρίζει δύναμη και πίστη στον Θεό, ομοψυχία και ενότητα ηγεσίας και λαού για τη σωτηρία της πατρίδας μας.

Ανδρέας Κοσιάρης




Δεν υπάρχουν σχόλια: