Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017

Μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Αρτεμίου (20 Οκτωβρίου)

Σήμερα η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου μεγαλομάρτυρος Αρτεμίου, ο οποίος έζησε κατά τους χρόνους του Μ. Κωνσταντίνου και τιμήθηκε απ’ αυτόν με το αξίωμα του πατρικίου, του οσίου Γερασίμου του εν Κεφαλληνία και της οσίας Ματρώνης Χιοπολίτιδος.
Με την κατάληψη της εξουσίας από τον Ιουλιανό τον Παραβάτη και την έναρξη σκληρών διωγμών κατά της Εκκλησίας, ο Άγιος Αρτέμιος δεν δίστασε να ομολογήσει μπροστά στο βασιλιά τη Χριστιανική του ταυτότητα και να τον ελέγξει μάλιστα για την ασέβειά του απέναντι στο Ιερό Ευαγγέλιο. Αυτό είχε ως  συνέπεια να υποβληθεί ο Αρτέμιος σε φρικτά βασανιστήρια και τελικά να οδηγηθεί σε μαρτυρικό θάνατο με ξίφος.

Με τις πρεσβείες και τις αναρίθμητες εν ζωή και μετά θάνατον θεοσημείες του, ο Μεγαλομάρτυρας Αρτέμιος, αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, αφού ούτε αξιώματα, ούτε πλούτος και δόξα, ούτε ακόμη η αγάπη συγγενικών προσώπων και της ίδιας της ζωής, στάθηκαν ικανά να ακυρώσουν την απόφασή του να θυσιαστεί για χάρη της αγάπης του Χριστού.
Σήμερα εορτάζει η κατεχόμενη κοινότητα Αφάνειας, όπου η ευλάβεια των Πιστών ανοικοδόμησε Ναό επ’ ονόματι του Μεγαλομάρτυρος Αρτεμίου. Η σκέψη μας, νοερά μεταφέρεται εκεί, στον απέραντο κάμπο της Μεσαορίας, και ευχόμαστε σύντομα να αξιωθούμε της ελευθερίας και της επιστροφής στις τουρκοκρατούμενες Εκκλησίες και ο κάθε πρόσφυγας στον τόπο καταγωγής του.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: