Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2017

"ΚΑΤΑΜΑΘΕΤΕ ΤΑ ΚΡΙΝΑ ΤΟΥ ΑΓΡΟΥ" ΣΑΡΚΟΦΑΓΑ ΦΥΤΑ- ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΤΟΥΣ ΣΕ ΑΓΟΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ - Άγγελος Αντωνέλλης


Φίλοι  Επισκέπτες του ιστολογίου του αγαπητού,  Αναστάσιου,

Μετά την προ μηνών ανάρτηση -video-, για τα ‘’Ανασταινόμενα Φυτά‘’ και   ανταποκρινόμενος   σε    σχετικό αίτημα  πολλών τότε  επισκεπτών  για προβολή  και άλλων  σχετικών video, τηρώντας την τότε  δέσμευσή μου, σας  παρουσιάζω  video, του  ΒΒC,  με ελληνικούς υπότιτλους, σχετικά με τα κοινώς  αποκαλούμενα, Σαρκοφάγα Φυτά.




Ενημερωτικά  για  τα φυτά αυτά σας γνωστοποιώ τα κάτωθι:
 1)  Πρόκειται για αυτοφυή φυτά που μπορούν να ευδοκιμούν  και να  αναπτύσονται  σε  άγονες περιοχές όπου υπάρχει  έλλειψη     ανόργανων θρεπτικών  συστατικών,  κυρίως  Αζώτου, που είναι αναγκαία για κάθε φυτό για  να    συνθέτει  σημαντικά   βιομόριά του (πχ πρωτεΐνες)  για τις λειτουργίες των κυττάρων του.


Τέτοια φυτά μπορεί να είναι επίφυτα σε άλλα δένδρα με εναέριες ρίζες , ή φυτά σε έλη με όξινο το υδατικό τους περιβάλλον ή φυτά σε  βιότοπους   με πάρα πολλές βροχοπτώσεις ,όπου τα νερά της βροχής απομακρύνουν τα  διαλυμένα σ΄αυτά ανόργανα θρεπτικά  συστατικά, κ.α.

2 ) Ωστόσο τα φυτά αυτά μπορούν και αναπτύσσονται σε αυτές τις περιοχές  αφού  την έλλειψη των θρεπτικών  συστατικών την καλύπτουν  καταναλώνοντας  κυρίως  Έντομα !!!   Πώς  αυτά το κατορθώνουν ;;;;;

Χάρις  σε    ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΕΣ  ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ  που διαθέτουν.

Αυτές οι Στρατηγικές τους σχετίζονται με τις ικανότητες που διαθέτουν  για :
1)   Προσέλκυση  των  Εντόμων !!!
2)   Παγίδευση  των  Εντόμων ,  !!!
3)   Πέψη των Εντόμων και  !!!  και ,
4)  Απορρόφηση των προϊόντων της πέψης !!!

ΕΙΝΑΙ  ΦΑΝΕΡΟ ,  ΟΤΙ  ΤΕΛΙΚΑ  Η  ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ ΝΑ ΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΕΝΤΟΜΑ  ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΕΤΑΙ  ΜΟΝΟ, ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟΤΕ, ΟΤΑΝ  ΙΣΧΥΟΥΝ και  ΟΙ   (4) ΠΡΟΑΝΑΦΕΡΘΕΙΣΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ !!!!


 3) ) Η  προσέλκυση των εντόμων στις φυτικές  παγίδες   επιτυγχάνεται κυρίως με :
 Α)  τους έντονους χρωματισμούς των παγίδων, σε σχέση με τα πράσινα φύλλα του φυτού,
 Β ) με τις προσελκυστικές αρωματικές ουσίες που παράγονται από αδένες των παγίδων του φυτού,
 Γ) με τη γλυκιά γεύση εκκρινόμενων ουσιών από άλλους αδένες των παγίδων του φυτού.

4 ) Η  παγίδευση  των  εντόμων μπορεί σε άλλα σαρκοφάγα φυτά να είναι:
 Α) παθητική , ή  Β)  ενεργητική, με την έννοια  από το  κατά  πόσο  πραγματοποιείται  κίνηση  της παγίδας  για τη σύλληψη του εντόμου από  το φυτό.
 α )  Στη περίπτωση της ΠΑΘΗΤΙΚΗΣ,  στο σαρκοφάγο φυτό οι παγίδες του έχουν τέτοια μορφολογία και κατασκευή (πχ  μορφή στάμνας, με κατάλληλο  υγρό στο εσωτερικό της), με χείλη  λεία-  ολισθηρά, στα οποία προσελκύονται  βαδιστικά έντομα, όπου και ολισθαίνουν στο  εσωτερικό της –παγιδεύονται, όπου και  διασπώνται από κατάλληλα πεπτικά ένζυμα που υπάρχουν εκεί.

Β ) Στη περίπτωση της  ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗΣ   έχουμε  ΤΑΧΥΤΑΤΕΣ και  ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΕΣ  ΚΙΝΗΣΕΙΣ   των παγίδων  των  σαρκοφάγων φυτών ,για τη μη διαφυγή του  εντόμου , αλλά και τον απόλυτο εγκλωβισμό του.!!!

Είναι  όντως  εντυπωσιακές  οι  εικόνες που  μας  παρουσιάζει το video σε πραγματικό χρόνο, και για τη ΔΡΟΣΕΡΑ και για τη  ΔΙΟΝΕΑ !!!

ΕΡΩΤΗΣΗ :
 Έχουν αυτά τα φυτά,   Μυς – Αρθρώσεις και Νευρικό σύστημα για να επιτελούν τέτοιες γρήγορες, ακριβείς και συντονισμένες κινήσεις;;; Πώς τα καταφέρνουν ;;;
Ακόμα αυτό είναι αντικείμενο επιστημονικής έρευνας
 Στη περίπτωση της  ΔΙΟΝΕΑΣ  το κλείσιμο της παγίδας γίνεται σε   0,04 δευτερόλεπτα !!! και έτσι το έντομο  φυλακίζεται... στο  φυτικό αυτό δεσμωτήριο ....... που μετά από 10 περίπου  μέρες θα ανοίξει για παγίδευση  άλλου εντόμου....                

Είναι  ωστόσο εντυπωσιακές και  άλλες   λεπτομέρειες....όπως πχ

Α) Η  ΔΙΟΝΕΑ   στην  εσωτερική επιφάνεια καθενός από τους   δύο λοβούς  της   κάθε παγίδας της  έχει από 3-5 τριχίδια αισθητήρες μηχανικών ερεθισμάτων.   Τι εξυπηρετούν ;;; το αναφέρει το video ,, ωστόσο  το κλείσιμο της παγίδας θα γίνει  μόνο όταν συμβεί και δεύτερος ερεθισμός σε διάστημα 20 sec από  τον προηγούμενο.

ΓΙΑΤΙ ;;;    Διότι  έτσι αποφεύγεται η ενεργοποίηση της παγίδας από τυχαία μηχανικά  ερεθίσματα που δεν σχετίζονται με ζωντανό οργανισμό που κινείται !!!

Β) Προσέξτε  επίσης ότι εδώ φαίνεται η ΔΙΟΝΕΑ  να μπορεί   να   ΜΕΤΡΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ !!!

Γ) Επίσης  παρατηρήστε  ότι  οι δύο λοβοί της παγίδας, ανατομικά – μορφολογικά, είναι συμπληρωματικοί και όταν κλείνουν στην ενεργοποίηση,  αρχικά για κάποιο σύντομο διάστημα δεν κλείνουν πλήρως απόλυτα, αυτό γίνεται λίγο αργότερα...

ΓΙΑΤΙ;  Υπάρχει λόγος, δεν είναι τυχαίο.  (Θα  απαντήσω  αργότερα στα σχόλια....) 

Δ) Η έκκριση των ενζύμων πέψης μέσα στις παγίδες της  Διονέας  δεν   γίνεται  αμέσως  μετά το πλήρες κλείσιμο  της  παγίδας,  αλλά μετά από    15  περίπου  λεπτά... Γιατί ;;;

Ε)  Πως  προφυλλάσονται  τα   κύτταρα  των  παγίδων της Διονέας  από τα υδρολυτικά ένζυμα που εκκρίνονται για τη διάσπαση των  μακρομορίων  του παγιδευμένου εντόμου ;;;

ΣΤ)  Η  παγίδα της Διονέας  θα ξανανοίξει μετά από 10 περίπου ημέρες όταν θα έχει ήδη ολοκληρωθεί, και η  απορρόφηση  των  χρήσιμων   για το φυτό προϊόντων από τη πέψη του  εντόμου.
        Αγαπητοί φίλοι ,
Στην  Επιστημονική    κοινότητα  στο  τομέα  της     Βιολογίας    ευρύτατα  χρησιμοποιείται ο όρος  Στρατηγική Επιβίωσης.
 Με  τον όρο  Στρατηγικές Επιβίωσης των οργανισμών  αναφερόμαστε στις κατασκευαστικές και λειτουργικές δυνατότητες που  διαθέτει κάποιος οργανισμός ώστε χάρις σ΄αυτές να κατορθώνει να επιβιώνει σε αφιλόξενα ή δυσμενή γι΄αυτόν περιβάλλοντα.

Είναι όμως δυνατόν να υπάρχουν και να δεχόμαστε την ύπαρξη Στρατηγικών Σχεδιασμών ιδιαίτερα μάλιστα πολλές φορές τόσο πολύπλοκων, που διακρίνονται και για την ευρηματικότητά   τους,   αλλά   και  την  άριστη  αποτελεσματικότητά  τους, όπως διαπιστώσαμε  και με τα Σαρκοφάγα  Φυτά, χωρίς  Στρατηγό-Σχεδιαστή;

Φίλοι μου ,  
            "Πάς οίκος κατασκευάζεται υπό τίνος  ο   δε  τα πάντα κατασκεύασας  Θεός (Εβρ. Γ. 4)"

      και "Μείζονα τιμή του οίκου έχει ο κατασκευάσας τον οίκον  (Απ . Παύλος )"
Άγγελος Αντωνέλης

20 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η δημιουργία μιλάει για τον Θεό και ο άνθρωπος αμφισβητεί την παντοδυναμία του Θεού. Είμαστε παράλογοι.

Ανώνυμος είπε...

Το βίντεο μίλησε και είπε πολλά και οι διευκρινίσεις του κ. Αντωνέλλη απαραίτητες για περισσότερη εμβάθυνση. Δόξα στον δημιουργό Θεό.

Ανώνυμος είπε...

Το βίντεο με ενθουσίασε. Ευχαριστώ τον κ. Α. Α. για τον κόπο της επιμέλειας και της επιστημονικής παρουσίασης με τα μάτια του πιστού.

Ανώνυμος είπε...

Θαυμαστά όλα αυτά και ο τρόπος επιβίωσης.

Ανώνυμος είπε...

Δεν πιστεύω να λένε κάποιοι ότι όλα αυτή η στρατηγική είναι τυχαία και ότι πίσω από αυτά δεν υπάρχει ο Θεός.

Ανώνυμος είπε...

Άγνωστα και θαυμαστά όλα αυτά που μας εξηγήθηκαν. Ο Θεός φρόντισε για τα φυτά αυτά να επιβιώσουν σε δύσκολες συνθήκες κατά αριστοτεχνικό τρόπο. Τον άνθρωπο που τον κατασκεύασε κατ εικόνα και ομοίωση με πόση φροντίδα τον προίκισε με ποικίλα χαρίσματα. Ελπίδα και απαντοχή μας ο Θεός που φροντίζει για μας και μεριμνά με στοργή και αγάπη. Ας είναι ευλογημένο τα π Όνομά του.

Ανώνυμος είπε...

τι φαίνεται γλυκειά στη αρχή και σε λίγο γίνεται θάνατος πικρός; Ευχαριστούμε πολύ τον κ.Α.Α. για το κείμενο και τις εικόνες, που δημιουργούν και πνευματικές αναγωγές!

aggelos antonellis είπε...

Αγαπητοί φίλοι , σχολιαστές ,

΄΄Σε ύμνο της Μεγ.Τρίτης ,άν δεν κάνω λάθος , ο υμνωδός προτρέποντας

κάθε πιστό λέγει:

''Μη κρύπτε λόγον Θεού , κατάγγελε τα Θαυμάσια Αυτού ... !!!!,

που με τη πρόοδο της Επιστήμης συνεχώς και εκθετικά αυξάνονται

οι λόγοι πηγαίας Δοξολογίας προς τον Δημιουργό μας ,επαναλαμβάνοντας

συνειδητά το '' Μέγας εί Κύριε και Θαυμαστά τα Έργα Σου,

και ΟΥΔΕΙΣ ΛΟΓΟΣ ΕΞΑΡΚΕΣΕΙ ΠΡΟΣ ΥΜΝΟΝ ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΣΙΩΝ ΣΟΥ !!!!!

Ανώνυμος είπε...

Σπουδαία αυτή η εκλαϊκευμένη δημοσίευση με το βίντεο που το βλέπεις και θαυμάζεις και αφού διαβάσεις και τα ίσα γράφει ο συντάκτης υμνείς και δοξάζεις τον Θεό.

Ανώνυμος είπε...

Ο Θεός έπλασε τα πάντα «καλά λίαν».

Ανώνυμος είπε...

"Ήρθε κάποτε στον Άγ. Αντώνιο, στην έρημο, ένας από τους σοφούς της εποχής και είπε: «Πάτερ πώς μπορείς και αντέχεις να ζεις εδώ, στερημένος απ΄όλη την παρηγοριά των βιβλίων». Ο Αντώνιος απάντησε: « Το βιβλίο μου, φιλόσοφε, είναι η φύση των δημιουργημάτων, και οποτεδήποτε επιθυμήσω, μπορώ να διαβάσω μέσα σ' αυτήν τα έργα του Θεού»."
(Ευάγριος ο Ποντικός)

aggelos antonellis είπε...

Φίλοι επισκέπτες ,

Οφείλω κάποιες απαντήσεις και σε ορισμένα ερωτήματα που έχουν τεθεί στις διευκρινιστικές παρατηρήσεις που συνοδεύουν το video όπως :

1) όπως στο γιατί '' οι δύο λοβοί της παγίδας,... όταν κλείνουν στην ενεργοποίηση, αρχικά για κάποιο σύντομο διάστημα δεν κλείνουν πλήρως απόλυτα, αυτό γίνεται λίγο αργότερα... ;;; )

Αυτό εξυπηρετεί το φυτό γιατί, άν το παγιγευμένο έντομο είναι πολύ μικρό, να μπορεί να διαφύγει , έτσι ώστε να μη προχωρήσει η όλη διαδικασία της ''πέψης- απορρόφησης ''του , και δαπανηθεί χρόνος και ενέργεια από το φυτό χωρίς σημαντικό όφελος....

2 ) Επίσης μετά την οριστική παγίδευση του εντόμου , η καθυστέρηση για 15 περίπου λεπτά της έναρξης των πεπτικών ενζύμων σχετίζεται με το γεγονός ότι σ΄άυτό τα διάστημα το παγιφευμένο ζωντανό έντομο συνεχίζει να ερεθίζει ''τα τριχίδια αισθητήρες'' της παγίδας ,και έτσι το φυτό ''γνωρίζει'' ότι πρόκειται για ζωντανό οργανισμό.
Αντίθετα . άν δεν συμβαίνει αυτό , τότε πρόκειται για μη ζωντανό οργανισμό ,και η παγίδα δεν προχωρεί στη πέψη του ...

Ανώνυμος είπε...

Τα λόγια είναι ελάχιστα μπροστά στην πανσοφία του Θεού. Τα όσα μας έγραψε ο κ. Αντωνέλλης μας βοήθησαν σε γνώσεις αλλά και σε δοξολογία του Θεού.

Ανώνυμος είπε...

Για όλους μας ,τους ολιγόπιστους:

''...Ει δε τον χόρτον του αγρού, σήμερον όντα και αύριον εις κλίβανον

βαλλόμενον, ο Θεός ούτως αμφιέννυσιν, ''

( αλλά και αυξάνει ,και συντηρεί και τρέφει ...και...και.... )

ου πολλώ μάλλον υμάς, ολιγόπιστοι; '' ( ΜΑΤΘ στ, 30 )

Ανώνυμος είπε...

Βλέποντας το βίντεο είδα για μια ακόμα φορά τις λεπτομέρειες που έχει προσφέρει ο θεός σε φυτά και κατάλαβα το πόσο επιμελήθηκε την δημιουργία του ανθρωπίνου σώματος στο οποίο υπάρχει στρατηγική αρμονίας σε λεπτομέρειες που Εκείνος έχει φτιάξει και εμείς ακόμα δεν μπορέσαμε να συνειδητοποιήσουμε.

Ανώνυμος είπε...

Απίθανα πράγματα και εντυπωσιακά. Έχω παρακολουθήσει κάποια ντοκιμαντέρ στην τηλεόραση με παρόμοια θέματα. Εδώ μου άρεσε και η ανάπτυξη επί του πνευματικού.
Τελικά η αμαρτία μας τραβά και μετά μας θανατώνει. Βέβαια σε μας αν υπάρξει μετάνοια δεν θα βρεθεί μόνο το κέλυφος μας αλλά και μια συνέχεια για ζωή αγώνα και αποφυγή πλέον της ίδιας παγίδας της αμαρτίας με αγώνα.

Ανώνυμος είπε...

Φίλος μου που κατά τύχη(;) είδε την παρουσίασή σας αυτή μου κοινοποίησε τον σύνδεσμο. Οφείλω να σας γράψω ότι δεν γνώριζα αυτά τα θαυμάσια της δημιουργίας. Δεν θα πω πολλές κουβέντες εκτός από το «ευχαριστώ» και να σας διαβεβαιώσω ότι θα βρω ευκαιρία αν και δεν είναι το αντικείμενό μου να παρουσιάσω στους μαθητές μου (Θεσσαλονίκη) το βίντεο και να πω όσα μπορέσω από τις επεξηγήσεις σας.
Ταπεινά συγχαίρω αν και δεν θρησκεύω οφείλω και αυτό να το καταθέσω.
Περικλής Π.

Ανώνυμος είπε...

Αν έχεις μάτια και αυτιά βλέπεις ότι όλα μιλούνε για τον Θεό. Το βίντεο αυτό και οι σχετικές επεξηγήσεις μιλάνε για τον πάνσοφο Θεό τον δημιουργό του σύμπαντος και του ανθρώπου.
Να είναι δοξασμένο το Άγιο Όνομά Του!

Ανώνυμος είπε...

Χθες σε ένα πολυκατάστημα είδα το φυτό της φωτογραφίας και ήλθαν στον νου μου όλα όσα διάβασα και είδα εδώ. Βέβαια δεν το αγόρασα διότι φοβήθηκα λίγο με τα όσα είχα μάθει. Αυτά…

Ανώνυμος είπε...

11.55pm

Θα σου το πρότεινα να το αγόραζες ,άν ήμουν σίγουρος ότι μπορεί να παγιδεύει τα κουνούπια....
Ωστόσο αμφιβάλλω ,αφού για να λειτουργήσει η παγίδα ,χρειάζονται δυο διαδοχικά ερεθίσματα σε σύντομο διάστημα....