Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2018

Τώρα εισερχόμεθα εις την Αγίαν Τεσσαρακοστήν - Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος Μελίτων


                                 Αδελφοί μου,

Τώρα εισερχόμεθα εις την Αγίαν Τεσσαρακοστήν 
και στο βάθος μας αναμένει το δράμα, 
το θαύμα και το βίωμα της Αναστάσεως, 
το κατ’ εξοχήν βίωμα της Ορθοδόξου Εκκλησίας. 

Ας πορευθώμεν προς αυτό το όραμα και βίωμα, 
όχι ασυγχώρητοι, όχι μη συγχωρήσαντες, 
όχι εν νηστεία απλώς κρέατος και ελαίου, 
όχι εν υποκρισία, αλλά εν θεία ελευθερία εν πνεύματι και αληθεία. 
Εν τω πνεύματι της αληθείας, εν τη αληθεία του πνεύματος.

Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος  Μελίτων

40 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Για δες ποιον προβάλλει ο κ.Κωστόπουλος! Τη "μεγάλη" αυτή προσωπικότητα
που έβλαψε την Ορθοδοξία και κατασκανδάλισε με τα καμώματά της! Και μετά φταίνε αυτοί που τον κριτικάρουν τον προκλητικότατο κ.Κωστόπουλο!

Ανώνυμος είπε...

Ο φίλος των 9.46 ακόμη και τώρα μετά τον εσπερινό της αγάπης ασκεί κριτική στον «προκλητικότατο κ.Κωστόπουλο!» εγώ ευγνωμονώ και ευχαριστώ τον κ. Κωστόπουλο για τα διαμάντια αυτά του λόγου τα οποία μας παρουσιάζει. Ευτυχώς που δεν ιδρώνει το αυτί.
Ευχαριστώ
Χρίστος Μακρυπούλιας
Νεάπολη Θεσσαλονίκης

Ανώνυμος είπε...

Ο Μελίτων σε όλη του την αρχιερατική πορεία ευαγγελίσθηκε την Ορθόδοξη θεολογία της αγάπης, που η ουσία και η έκφρασή της πήγαζε από τη δεξαμενή της πατερικής σκέψης, αποδίδοντας καινούργια διαχρονική σκέψη των σύγχρονων θεολογικών μας γραμμάτων. Πάντα θα υπάρχει η μικρά μερίς των διαφωνούντων. Αυτό είναι πνευματική υγεία.

Ανώνυμος είπε...

Σήμερα όσο ποτέ έπρεπε να υπάρχει ένας Μελίτων.

Ανώνυμος είπε...

Μνημείον λόγου «ΚΑΤΗΓΟΡΩ ΤΗΝ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑΝ...
Ὁμιλία τοῦ Μητροπολίτου Γέροντος Χαλκηδόνος
κυροῦ Μελίτωνος Χατζῆ (1913-1989)
στὸν Μητροπολιτικὸ Ναὸ Ἀθηνῶν,
τὴν Κυριακὴ τῆς Τυροφάγου, 8η Μαρτίου 1970.
Εἶναι γνωστὴ ὡς ἡ ὁμιλία γιὰ τὸν καρνάβαλο.»
http://users.uoa.gr/~nektar/orthodoxy/gerontikon/accuse_hypocrisy.htm

Ανώνυμος είπε...

Υπήρξε σημείο αντιλεγόμενο υπέροχο το απόφθεγμά του, στην Δ' πανορθόδοξη διάσκεψη της Γενεύης, «η χθές παρήλθε προ πολλού, ούτε καν την σήμερον ζώμεν, μας προέλαβεν η μεθαύριον...»
Ατελεύτητος αυτού η μνήμη.
Καλή σαρακοστή αδελφοί!

Ανώνυμος είπε...

"᾿Αλλ᾿ ἀντὶ νὰ ἀκολουθήσῃ τούτους καὶ μένῃ σταθερὸς καὶ στερεὸς εἰς τὰς ᾿Αποστολικὰς καὶ Πατρικὰς Παραδόσεις, ἠκολούθησε τὸν [πατριάρχην Μελέτιον] Μεταξάκην, μὲ τὸν ὁποῖον ἤνοιξαν τὰς θύρας τοῦ λογικοῦ των ποιμνίου, εἰς τὸν [πατριάρχην] ᾿Αθηναγόραν, τὸν Χαλκηδόνος Μελίτωνα, ᾿Ιάκωβον ᾿Αμερικῆς, οἱ ὁποῖοι εἰσελθόντες εἰς τὴν λογικὴν Ποίμνην, κατεσπάραξαν τὰ λογικὰ Πρόβατα καὶ τὸ Οἰκουμενικὸν Πατριαρχεῖον".
Από επιστολή του μακαριστού π.Φιλοθέου Ζερβάκου στο μακαριστό π.Θεόκλητο Διονυσιάτη.

Ανώνυμος είπε...

" Το Φανάριον, όπερ μέχρι και της προχθές απετέλει ένδοξον έπαλξιν των υπέρ της Ορθοδοξίας ατρύτων αγώνων, οι ηγέται του οποίου σθεναρώς ηγωνίσθησαν και εθυσιάσθησαν υπέρ της πανσέπτου Ορθοδοξίας, σήμερον με επικεφαλής τον Οικουμενικόν Πατριάρχην και τινας ευαρίθμους ομόφρονας αυτώ κληρικούς, εξεστράτευσε διά να την πλήξη θανασίμως.

Εφ ώ και επεστρατεύθη η πρώτου μεγέθους κατά την πατριαρχικήν έκφρασιν φυσιογνωμία , ο μητροπολίτης δηλονότι Χαλκηδονος κ.Μελίτων, η φωνή του Φαναρίου-κατά τον πατριάρχην-όμοιον του οποίου δεν έχει πολλούς το Φανάριον και τον οποίον ασφαλώς θα απεθαύμαζε την Κυριακήν της Τυροφάγου, όταν ηέως ήκουεν αυτού, εξ Αθηνών ομιλούντος περί ανέμων και υδάτων, περί μεταμορφώσεως της Εκκλησίας, περί καρναβάλου, αλλά (άκουσον-άκουσον) και περί υποκρισίας.
Με ποίον όμως κύρος ο κ.Μελίτων ετόλμησε να στηλιτεύση υποκριτάς και υποκρισίαν , όταν ο ίδιος και δη εν ώρα θείας λατρείας μυρίους υποκριτικούς φωνητικούς αττικισμούς μεελθών και διά χειρονομιών και ποικίλων του σώματος κινήσεων , ήκιστα σοβαρών και σεμνών κατά τας μαρτυρίας ακηκοότων και εωρακότων, ουχί εις λειτουργούς του Υψίστου αλλ εις ηθοποιούς και μίμους προσιδιαζουσών, επέτυχε να πείση τους πάντας ότι όντως διαθέτει αξιόλογον τάλαντον υποκριτικής ικανότητος και τέχνης; ".
Μακαριστός Ελευθερουπόλεως Αμβρόσιος για το κήρυγμα του Μελίτωνος

Ανώνυμος είπε...

Η Εκκλησία διά των θείων και ιερών κανόνων της καταδικάζει τη συμμετοχή χριστιανών στις αισχρές και χυδαίες και δαιμονικές καρναβαλικές εκδηλώσεις. Ο Μελίτων Χατζής μας λέει ΑΚΟΥΣΟΝ, ΑΚΟΥΣΟΝ!!! να μην καταδικάσουμε τον καρνάβαλο!

Ανώνυμος είπε...

Εδώ τολμάς να κριτικάρεις εσύ ο ασήμαντος τον κολοσσό του πνεύματος τον Χαλκηδώνος Μελίτωνα και δεν ημπορούσε κατά εσέ Αυτός ως Αρχιερέας να στηλιτεύσει την υποκρισία και τους ψετοευσεβείς. Προτρέπω τον «προκλητικότατο κ. Κωστόπουλο» (κατά τον ενάρξαντα τον χορό των επικρίσεων) να αναρτήσει τον σπουδαίο αυτό λόγο του Μελίτωνα για να ελέγξει πολλούς υποκριτές της σήμερον.

Ανώνυμος είπε...

Διάβασε την ομιλία 10,18 και μετά να κάνεις την κριτική. Από τα όσα γράφεις δεν διάβασες ή αν διάβασες δεν μπορείς να ξεπεράσεις το πενταράκι της βάσης στην θεολογική σκέψη.

Ανώνυμος είπε...

Κόβοντας βόλτες σε χριστιανικά ιστολόγια, διαπιστώνω πως η κριτική, δίνει και παίρνει. Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι πως αρκετές φορές, ξεπερνά τα όρια μιας υγιούς κριτικής. Γίνεται μια κριτική λυσσαλέα και μανιώδης που δεν προβληματίζει παρά μόνο βλάπτει. Δεν γνωρίζω τον μητροπολίτη Μελίτων. Θα μπορούσες όμως να σεβαστείς το αξίωμά του. Αν αυτό σου ήταν δύσκολο, θα μπορούσες απλά να σκεφτείς πως απεδήμησε εις Κύριον. Εναπόκειται λοιπόν εις Κρίσην Κυρίου η αυτού ψυχή. Όπως ακριβώς θα συμβεί με τη δική σου και με τη δική μου. Θα μπορούσες ίσως, να σκεφτείς πως ήταν ένας άνθρωπος, με πάθη και λάθη, όπως όλοι μας. Είχες λοιπόν, τρεις λόγους. Για να σωπάσεις. Τουλάχιστον. Διαφορετικά, αυτός που βλάπτει τους ορθόδοξους χριστιανούς και αναπαράγει ξανά κ ξανά σκάνδαλα, είσαι μόνο εσύ με τα σχόλιά σου. Μονάχα Ένας είναι Τέλειος. Και Δίκαιος. Και Πάνσοφος. Πολυέλεος. Και γεμάτος Αγάπη. Και ξέρει με κάθε λεπτομέρεια, εάν και πόσο, ο εν λόγο μητροπολίτης έβλαψε, σκανδάλισε. Άν και πόσο ο ανώνυμος χ και ψ σκανδάλισαν, πότε, πού, γιατί...
*Για να μην θεωρηθώ θιασώτης του συγκεκριμένου μητροπολίτη, λέω απλά πως πρώτη φορά τον ακούω και μπαίνοντας στο διαδίκτυο διάβασα πως ανήκει πια στους κεκοιμημένους. Εκεί, απ' τα λίγα που ξέρω, κανείς δεν τολμά να τον κατακρίνει..
*Όσο για τον κ. Κωστόπουλο και την προκλητικότητά του, νιώσε πως ο Θεός μας , είναι συνάμα και Δημοκρατία και Ελευθερία μαζί..
☆Μου κάνει τρομερή εντύπωση, αυτή η βεβαιότητα για το ποιόν της "προσωπικότητας" που έχουμε απέναντί μας, χωρίς να υποψιαζόμαστε πως υπάρχει πιθανότητα η " προσωπικότητα" αυτή να χαίρεται εν Κυρίω, αλλά όσο για μας...Κύριος....Οίδε...

Ανώνυμος είπε...

Είναι μερικά ονόματα που προκαλούν μια μερίδα ευσεβιστών. Μόνο που το ακούν παθαίνουν τραμπάκουλο. Είναι αυτό που λέει ο κόσμος καλύτερα να σου βγει το μάτι παρά το όνομα. Έτσι μερικοί λένε εναντίον του Μελίτωνα Χατζή και χωρίς να το ψάξουν τον πυροβολούν.
Εγώ τον πάω και πρόσφατα αγόρασα από την έκθεση βιβλίου στο Ζάππειο έναν υπέροχο τόμο με ομιλίες του αειμνήστου σοφού Μητροπολίτη.

Ανώνυμος είπε...

https://www.impantokratoros.gr/49C7D396.el.aspx
Περί του δαιμονικού κατναβάλου.

Ανώνυμος είπε...

Γιατί οι διαμαρτυρίες κάποιων σχολιαστών. Εδώ ορθοτομεί την αλήθεια και μας παραγγέλλει τα σωστά ο Μητροπολίτης Μελίτωνας.

Αναστάσιος είπε...

Έρχονται σήμερα ορισμένοι νεόκοποι να μου κάνουν μαθήματα περί καρνάβαλου. Άγευστοι και άοσμοι αγώνων ενυπόγραφων τολμούν να ασκούν κριτική σε εμένα.
Δυστυχώς πολλοί γνωστοί έχουν πάθει επιλεκτική άνοια και οι άγνωστοι ρίχνουν λάσπη στον ανεμιστήρα με ευκολία.
Αυτή την περίοδο ευρίσκομαι εις Κύπρο μακράν και της βιβλιοθήκης μου και του αρχείου μου για να απαντήσω με ντοκουμέντα.
Όταν αγωνιζόμουν μαζί με τους Παναγιώτη Λόη και Μιχαήλ Αγγελίδη εναντίον του καρνάβαλου των Πατρών ερχόντουσαν ρασοφόροι και έλεγαν ότι δεν τολμούσαν να μιλήσουν και να πιπιλίζουν δικαιολογίες…
Λυπάμαι αλλά θα πρέπει να μιλήσω περί εμού.
Υπάρχουν έγραφες διαμαρτυρίες προς εφημερίδες της πόλεως των Πατρών και όχι μόνο. Προς τον Μητροπολίτη Πατρών Νικόδημο και τα χριστιανικά σωματεία των Πατρών. Έχω επιστολές επαινετικές του Μητροπολίτη Φλωρίνης Αυγουστίνου προς το πρόσωπό μου για το θέμα αυτό. Όταν οι μεγαλόσχημοι κληρικοί και λαϊκοί της Πάτρας δεν τολμούσαν να αρθρώσουνε λέξη. Τότε ο Κωστόπουλος ήταν «προκλητικός» διότι τους χαλούσε την καλή εικόνα που έπρεπε να έχουν με την εκκλησιαστική και δημοτική εξουσία.
Να υπενθυμίσω την ουσιαστική συμβολή μου στην έκδοση του βιβλίου «Ο Αντικαρναβαλικός αγών του π. Αυγουστίνου Καντιώτου στην Πάτρα» του Παναγιώτη Λόη. Ένα βιβλίο που περιφρόνησαν οι πιστοί Πατρινοί και πολλοί άλλοι που τώρα τολμούν να ασκούν κριτική.
Οι άκαπνοι ανώνυμοι αρουραίοι να το κλείνουν το στόμα τους.
Όσο για τον Μητροπολίτη Χαλκηδόνος Μελίτωνα μελετώ τις ομιλίες του οι οποίες έχουν σπουδαίο θεολογικό ενδιαφέρον.
Αναστάσιος Κ. Κωστόπουλος

Ανώνυμος είπε...

Η ανώνυμη κριτική είναι πάντα εύκολη. Την χρησιμοποιούν οι προσκυνημένοι για να ελαφρώσουν τον έλεγχο της απραξίας τους.

Ανώνυμος είπε...

Να είσθε πάντα έτοιμος προς ενημέρωση για να αποστομώνεις όσους λένε πολλά και χωρίς λόγο. Τώρα που το βρήκαν το θέμα του καρνάβαλου από την ανάρτησή σας δεν μπορώ να το καταλάβω. Σας την έχουν στημένοι ζηλόφθονες άνθρωποι.

Ανώνυμος είπε...

Η δεύτερη παράγραφος θα πόνεσε αρκετά γιατί λέει πολλά με λίγα λόγια. Διάβασα τον λόγο του Μελίτωνα και θαύμασα τον τρόπο που τα είπε. Ας τον μελετήσουν σύγχρονοι κήρυκες του θείου λόγου που μας λένε νεροζούμια κάθε φορά.

Ανώνυμος είπε...

Στο απαίσιο περί καρναβάλου κήρυγμα του κοιμηθέντος Μελίτωνος ευτυχώς αντέδρασαν έντονα επίσκοποι και κορυφαίοι καθηγητές Πανεπιστημίου (Τρεμπέλας, Μουρατίδης) που δεν επιανε το πενταράκι, στο οποίο σκωπτικά αναφέρθηκε κάποιος σχολιαστής, η θεολογική τους στάθμη και κατάρτιση.
Ο Αυγουστίνος μάλιστα τον μήνυσε στην Ιερά Σύνοδο και η τελευταία παρέπεμψε το όλο ζήτημα στην αρμόδια συνοδική επιτροπή.
Η αλήθεια τσούζει και τσιγαρίζει.

Ανώνυμος είπε...

Μα τι είπε επιτέλους; Υποστήριξε το καρναβάλι;;;Ρωτώ τον 8:32.

Ανώνυμος είπε...

Και η αρμόδια Συνοδική Επιτροπή 8,32 τι έκανε; Το θέμα εκκρεμεί ως σήμερα ή το πέταξε αρμόδια και Συνοδικά στο καλάθι των αχρήστων εφόσον δεν θα μπορούσε να επιπλήξει αλλά μόνο να επαινέσει;

Ανώνυμος είπε...

Αλήθεια!!! Σε περίοδο ΧΟΥΝΤΑΣ μόνο οι δύο αυτοί Καθηγητές αντέδρασαν. Οι άλλοι Καθηγητές των Πανεπιστημίων Αθηνών και Θεσσαλονίκης δεν είπαν τίποτα. Να υποθέσω πως εκ μέρους τους ήταν μια ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ. Τελικά με τα επιχειρήματά σου φέρνεις την καταστροφή γιατί τα βλέπω σκωπτικά από μέρους σου και τσούζει και τσιγαρίζει το επιχείρημά σου..

Ανώνυμος είπε...

Αυτό το οποίο πολύ σωστά, είπε, ο Γέρων Χαλκηδόνος Μελίτων, "όχι εν υποκρισία, αλλά εν ελευθερία" είναι που ηλεκτρίζει ορισμένους από το χριστεπώνυμο πλήρωμα!

Ανώνυμος είπε...

Δόξα τω Θεώ! που έβαλε τον πρώτο σχολιαστή να κάνει επίθεση, για να δω και εγώ ο άγευστος από θεολογική γνώση, αυτό το κήρυγμα, το οποίο αξίζει περισσότερο πάντων όσων σήμερα άκουσα ή διάβασα. Τον τύφλωσε ο Θεός τον σχολιαστή, για να επενεργήσει το Πνεύμα του Θεού προς φωτισμό όλων εμάς. Διότι εδώ ο ευλογημένος κ. Κωστόπουλος μόνο τον καταληκτικό εκ του λόγου έχει δημοσιεύσει χωρίς να κάνει παραπομπή. Ο Κύριος όμως ενήργησε έτσι για πνευματική ωφέλεια.
Δόξα τω Θεώ.

Ανώνυμος είπε...

Η υποκρισία είναι το μεγάλο αμάρτημα που καταδίκασε ο Κύριος. Η προσωπική μας υποκριτική διάθεση μας αποκόπτει από το δρόμο της σωτηρίας αλλά και ως Εκκλησία, για να αποφύγουμε τον πειρασμό της υποκρισίας και να είμαστε συνεπείς στο προφητικό μας στοιχείο, οφείλουμε να δούμε με παρρησία τα μηνύματα των καιρών και να μεταδώσουμε εκ νέου το Χριστό .

Ανώνυμος είπε...

Ο Άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής, μας προσφέρει έναν καλά ψυχολογημένο ορισμό για την υποκρισία, την οποία καταγράφει ως «τέχνη του χυδαίου». Μας λέει πως «υποκρισία είναι η προσποίηση της φιλίας ή εχθρότητας που ενεργεί με το προσωπείο της συμπάθειας ή φθόνος, που μιμείται τα χαρακτηριστικά της αγάπης ή βίος που δείχνει να στολίζεται από ψεύτικη και όχι πραγματική αρετή».

Ανώνυμος είπε...

Έμμεσα αμνήστευσε τον καρνάβαλο. Καλώς αντέδρασαν όσοι αντέδρασαν.

Ανώνυμος είπε...

Ντροπή σε αυτούς που κάνουν γαργάρα την επικινδυνότητα του κηρύγματος του Μελίτωνα για το εκκλησιαστικό σώμα.

Ανώνυμος είπε...

Τον Χαλκηδόνος Μελίτωνα τον γνωρίζει όλη η οικουμένη ως σπουδαίο και έγκριτο ΟΡΘΟΔΟΞΟ Θεολόγο. Απορώ πως τολμούν να τον κριτικάρουν μερικοί-μερικοί.

Ανώνυμος είπε...

Την διάβασα ολόκληρη την ομιλία και μου άρεσε. Τίποτα από όσα προσάπτουν σε αυτήν δεν διαπίστωσα. Είναι ένα εξαιρετικά σπουδαίο θεολογικό κήρυγμα.

Ανώνυμος είπε...

Μερικά ονόματα είναι στο κόκκινο για όσους νιώθουν ταύροι. Αν ο ιστολόγος, έθετε ως υπογραφή του συγκεκριμένου αποσπάσματος, με άλλο όνομα της αρεσκείας τους, θα το έκαναν σημαία οι επικριτές του. Αυτή είναι η πραγματικότητα για κάποιον που δεν είναι ούτε με τους μεν ούτε με τους δε.
Άγγελος

Ανώνυμος είπε...

Όπως βλέπεις, προσπερνούμε τα λόγια τα καλά κάποιου. Ψάχνουμε πάντα να βρούμε λάθη. Δικά του. Δικά μας ποτέ.

Ανώνυμος είπε...

Ως προς τί οι διαμαρτυρίες των αδελφών κατά των όσων λέει στο όλο κήρυγμα και όχι μόνο σε αυτό το απόσπασμα ο Μητροπολίτης Χαλκηδόνος κυρός Μελίτων.
Καλό θα ήταν η ομιλία αυτή να δημοσιευτεί σε όλα τα χριστιανικά περιοδικά και οι πιστοί να σπουδάσουν σε όσα λέει ο σοφός αυτός πολιός Ιεράρχης.

Ανώνυμος είπε...

http://fanarion.blogspot.gr/2018/02/blog-post_26.html
Για όσους άκριτα και επιπόλαια σπεύδουν να εκθειάσουν το επίμαχο κήρυγμα αξίζει να παρατεθεί το άρθρο του νυν Χαλκηδόνος στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρεται στο κήρυγμα του προκατόχουν του για τον καρνάβαλο. Δεν νομίζω ότι υπάρχει πιο πανηγυρική επιβεβαίωση της επικινδυνότητάς του.

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ απόσπασμα αυτό με την νουθεσία και την ευχή του μακάριου γέροντα είναι σωστό αλλά και η ομιλία του στην Μητρόπολη Αθηνών λέει αλήθειες που πονούν γιατί κτυπούν την υποκρισία των ψευτοθρησκευτικών. Εμένα με έλεγξε όταν την πρωτοδιάβασα κα με ελέγχει κάθε φορά. Μας αρέσουν τα προσωπεία αν και για τα μάτια του κόσμου καθένας από μας καταδικάζει τον καρνάβαλο. Ας κάνει αυτοέλεγχο κάθε ορθόδοξος χριστιανός και μετά να καυτηριάσει αν τολμά τον καρνάβαλο.

Ανώνυμος είπε...

Απόσταγμα πνευματικής αγωνιστικής και Πατερικής εμπειρίας τα όσα γράφει ο διαπρεπής λόγιος ιεράρχης του 20 αιώνα. Η μνήμη του ας είναι αιωνία.

Ανώνυμος είπε...


Οι αλήθειες δεν είναι επικίνδυνες (12.07 πμ) και ο Αθανάσιος στο κείμενό του αυτό καυτηριάζει πολλά για όσους θέλουν να δουν και να αναγνωρίσουν την ουσία και όχι μια εικονική πραγματικότητα.

Ανώνυμος είπε...

Κατάπτυστη τοποθέτηση του Χαλκηδονος Αθανασίου. Τι αίσχη είναι αυτά που γράφει για το "χορό της κοιλιάς"; Επιτρέπεται να βγάζει τέτοια προιόντα μια επισκοπική γραφίδα;

Ανώνυμος είπε...

Υπεροχα κυρηγματα ολα του συγκεκριμενου.Πνευμα ανοιχτο ελευθερο πληρες Χαριτος!