Τρίτη 20 Μαρτίου 2018

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΩΦΩΝ ΠΑΤΡΩΝ


Το περασμένο Σάββατο 17 Μαρτίου 2018, με  μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης κωφών καλλιτεχνών, με τίτλο «ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ» , στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών, στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων. Επιμέλεια έκθεσης Ουρανία Αναστασιάδου εικαστικός, καθηγήτρια της Ανώτατης Σχολής καλών Τεχνών. 


Πλήθος κόσμου προσήλθε να θαυμάσει τα έργα των κωφών, αλλά και να τιμήσει το Ειδικό Σχολείο Κωφών Βαρηκόων Πάτρας, που συνεχίζει να μας εκπλήσσει με τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει.

 Στα εγκαίνια κεντρική ομιλήτρια ήταν η κωφή αρχαιολόγος Μίτση Κοκκέβη με θέμα «Το μάτι που ακούει». Η βαρήκοη μαθήτρια της Α΄ τάξης Γενικού Γυμνασίου Ραφαέλα Άννα Σοφιανοπούλου διάβασε κείμενό της, «οι κωφοί ζωγραφίζουν». Ο μαθητής της ΣΤ΄ τάξης του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Κωφών Βαρηκόων Πάτρας, Κόστας Κοστόβ απήγγειλε απόσπασμα του ποιήματος της συνταξιούχου δασκάλας κωφών, Ευτυχίας Μάστορα «Στου γέλιου τη λιακάδα». Οι μαθητές συγκίνησαν τους προσκεκλημένους, όπου τους καταχειροκρότησαν.

Παρουσιάστηκε μία  σύντομη ιστορική αναδρομή του σχολείου, με έμφαση στο σπουδαίο έργο της πρώτης διευθύντριας του, αειμνήστου Διονυσίας Ξανθάκη και της στενής συνεργάτιδάς της,  Ευτυχίας Μάστορα. Οι Προϊσταμένες του Ειδικού Νηπιαγωγείου Κωφών Βαρηκόων , Αλεξάνδρα Ζαγούρα και του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Κωφών  Βαρηκόων Αγγελική Νικολοπούλου βράβευσαν την συνταξιούχο δασκάλα Ευτυχία Μάστορα για το έργο που έχει προσφέρει στο σχολείο και συνεχίζει να προσφέρει στην  κοινότητα κωφών. Οι δύο Προϊσταμένες πρόσφεραν ένα γλυπτό, το οποίο το είχε φιλοτεχνήσει καθηγητής της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών και απεικόνιζε ένα χέρι. Όπως έγραφε στο ποίημα της η Ευτυχία Μάστορα στο σχολείο «….γίναν μιλιά τα χέρια του, λαλιά τα δάχτυλά του…». Η ατμόσφαιρα ιδιαίτερα φορτισμένη συναισθηματικά με αυτή την απονομή και τα λόγια της Αγγελικής Νικολοπούλου «στο πρόσωπο της σεβαστής μας Ευτυχίας Μάστορα τιμούμε όλους τις συναδέλφους συνταξιούχες δασκάλες Ελένη Καρτέρη, Αγγελική Χαλκιοπούλου, Ανδριάννα Πανά, Γιάννα Κανελλοπούλου, που εργάστηκαν στα δύσκολα χρόνια της ειδικής αγωγής, με πρωί απόγευμα σχολείο και με μηδενική υλικοτεχνική υποδομή. Ο δάσκαλος όμως δεν σιωπά σύμφωνα με τον Paulo Freire, αλλά προσπαθεί ν αποκαλύψει τους μύθους, που αποκρύπτουν την πραγματικότητα ή την παραποιούν. Με το πρόγραμμα αυτό το τετράμηνο πιλοτικό καινοτόμο συνεκπαίδευσης αυτό θέλουμε, ν΄αποκαλύψουμε τους μύθους για την κώφωση”.
Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν : εκπρόσωπος του Μητροπολίτη αρχιμανδρίτης π. Θεόκλητος Παντελίδης, ο Ανεξάρτητος Βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος, ο Δ/ντής Δ/θμιας Εκπ/σης Γ. Αφράτης, ο Επίκουρος Καθηγητής Παν/μίου Αιγαίου Πάνος Πανόπουλος, Δ/ντές Δημοτικών Σχολείων , ο Δ/ντης Εθνικής Τράπεζας Θανάσης Σαρής, εκπρόσωποι του Λυκείου Ελληνίδων και του Ερυθρού Σταυρού, ο Προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας COSMOTE,  ο Γιάννης Φρέρης υπεύθυνος Εταιρικής Ευθύνης ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε, o Αλέξανδρος Βρης από τους «ΜΥΛΛΟΙ ΚΕΠΕΝΟΥ», Απόστολος Καλλιακμάνης Συστήματα Συναγερμού
Η ΕΚΘΕΣΗ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΑΠΟ  ΤΡΙΤΗ ΕΩΣ  ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΚΗ  9:00 π. μ – 15:00μ. μ
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ : 17 ΜΑΡΤΙΟΥ  2018 -  30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018
Οι δράσεις συνεχίζονται:  Τρίτη 20/3, 20:00 στην Αγορά Αργύρη θα μιλήσει ο Αλέξης Καρακώστας  Ψυχίατρος Μονάδας Υγείας Κωφών, Νοσοκομείου “Πιτιέ Σαλπετριέρ”, Παρίσι.
Ομιλία με θέμα: “Η θέση των κωφών στην κοινωνία, ένας δημοκρατικός αγώνας όλων”. (ανοιχτή σε όλους)
21/3 Ομιλία με θέμα: “Προτάσεις γιά μία πρακτική της ψυχιατρικής και της ψυχοθεραπείας στο χώρο της κώφωσης”. (μόνο για γιατρούς και επαγγελματίες στο χώρο της ψυχικής υγείας). Σε συνδιοργάνωση με τον  Ιατρικό Σύλλογο  Πατρών.










7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ένα μικρό σε δυναμικότητα μαθητών από ότι καταλαβαίνω σχολείο πραγματοποιεί μια σπουδαία εκδήλωση.
Αξίζουν συγχαρητήρια στους εκπαιδευτικούς και σε όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης αυτής που κοινωνικοποιεί τα παιδιά του σχολείου και τους ανοίγει δρόμους εικαστικής δημιουργίας.
Αξίζουν συγχαρητήρια διότι το σημερινό εκπαιδευτικό προσωπικό δεν ξεχνά εκείνους που πέρασαν από το σχολείο και άφησαν τα αποτυπώματά τους σε καιρούς δύσκολους.
Εύχομαι καλή συνέχεια στο σχολείο και στους μαθητές πρόοδο υπό την γενική έννοια.

Ανώνυμος είπε...

Έχει γύρω στους 10 μαθητές το σχολείο.

Ανώνυμος είπε...

Αξίζουν συγχαρητήρια για τα ανοίγματα του σχολείου στην κοινωνία. Η βράβευση της Ευτυχίας Μάστορας στα πλαίσια της εκδηλώσεως ήταν ένα ευχαριστώ στις δασκάλες που μόχθησαν κάτω από αντίξοες συνθήκες τότε… . Η κ. Μάστορα στο βιβλίο της «Η δόξα της σιωπής» που είναι αφιερωμένο «στα γενναία παιδιά μας, στα κωφά αγόρια και στα κωφά κορίτσια μας, που αγωνίστηκαν μαζί μας για να κερδίσουν τη θεϊκή δωρεά της γλώσσας και την ελευθερία της έκφρασης και της επικοινωνίας», μας έκανε να αγαπήσουμε αυτά τα παιδιά και να νιώσουμε τις δυσκολίες της ειδικής εκπαίδευσης τους. Πρέπει να ειπωθεί ότι εκτός από καταξιωμένη και πρωτοπόρα Δασκάλα των Κωφών η κ. Μάστορα είναι ένας κοινωνικός εργάτης με σπουδαία εθελοντική προσφορά σε πολλούς τομείς του πνευματικού πολιτισμού της Πάτρας.

Νικολοπουλου Αγγελικη είπε...

Θα εδειχνε σοβαροτητα ο ανώνυμος που βάζει και στοιχεία να είχε επώνυμο. Ανώνυμε οι μαθητές δεν είναι 10. Αλλά έχει σημασία πόσοι μαθητές είναι;;;; Αν είναι 10 ή 100??? Σημασία έχει να εκπαιδεύονται σωστά. Σημασία έχει οι δάσκαλοι να είναι δάσκαλοι που χαράζουν δρόμους για να πορευτούν τα κωφά παιδιά μαζί με τις οικογένειες τους

Ανώνυμος είπε...

Κανένας δεν θα μπορούσε να διαφωνήσει κ. Νικολοπούλου για την προσφορά του διδακτικού προσωπικού στο συγκεκριμένο σχολείο. Το σχολείο αυτό κάνει αισθητή την παρουσία του θετικότατα και στην κοινωνία της Πάτρας. Αυτό καταδεικνύουν και οι Πολιτιστικές Ημέρες Κωφών. Τον αριθμό δέκα εγώ δεν το εξέλαβα ως μειωτικό αλλά ότι και αν όχι από τα μεγάλα σχολεία με πολλά τμήματα ανά τάξη κάνει τόση σπουδαία εργασία. Αν τώρα καθένας από μας κάνει συγκρίσεις μπορεί να καταλάβει ότι η ψυχή διδασκόντων και διδασκομένων των κωφών έχει δυναμισμό που ξεπερνά τα όρια του σχολείου. Εγώ έτσι κατανόησα τόσο το δελτίο τύπου όσο και τα σχόλια τα οποία διάβασα. Μια και έκανα την παρέμβαση αυτή σας συγχαίρω προσωπικά εσάς και όλους τους συνεργάτες σας και χαιρετώ προσωπικά τους μαθητές και της μαθήτριες. Πάντα να είσθε στην πρωτοπορία.
Μαρία Παπαδημητρακοπούλου
Δασκάλα

Ανώνυμος είπε...

Δεν την παρακολούθησα την εκδήλωση αλλά το ρεπορτάζ δείχνει την δυναμικότητα του σήμερα στο σχολείο αυτό. Οι φωτογραφίες μιλούν με ευγλωττία και το εκπαιδευτικό τιμ δυναμικό και συνειδητοποιημένο με εμπειρία και αγάπη για τον μαθητή.

Ανώνυμος είπε...

Σχολείο με πολυτάλαντα παιδιά και φιλοπρόοδους εκπαιδευτικούς.