Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

Μακαριά η κοιλία η βαστάσασά σε και μαστοί ους εθήλασας" - Μητροπολίτης Πατρών Νικόδημος (Βαλληνδράς)

"Μακαριά η κοιλία η βαστάσασά σε
και μαστοί ους εθήλασας"


Δύο όψεις της μητρότητας εξυμνούν οι λόγοι αυτοί. Τους απηύθυνε προς τον Χριστόν μία γυναίκα "εκ του όχλου". Γοητευμένη από την υπέροχον διδασκαλίαν Του, μακαρίζει την μητέρα πού Τον εγέννησε και Τον εγαλούχησε.
Εορτάζομεν και ημείς σήμερα την πρώτην κατά σειράν εορτήν της Μητρός του Κυρίου. Την Γέννησιν της Υπεραγίας Θεοτόκου. Και ακούοντες εκ του ιερού ευαγγελίου τον μακαρισμόν αυτόν της Παναγίας "μακαρία η κοιλία η βαστάσασά σε και μαστοί ους εθήλασας" ας εμβαθύνωμεν μετά την ενσάρκωσιν του Υιού του Θεού εν τη κοιλία Της - εις την μητρικήν Αυτής προσφοράν προς τον Χριστόν, εις τον θηλασμόν του θεανθρώπου, τον οποίον υπαινίσσονται αι λέξεις του μακαρισμού "και μαστοί ους εθήλασας".
Με την γέννησιν της Παρθένου Μαρίας, έχει την χαράν η Άννα, η σύζυγος του Ιωακείμ, να τρέφη με το γάλα της Εκείνην πού εξέλεξεν ο Θεός να αναδειχθή "η μόνη Θεοτόκος". Και εν συνεχεία Αυτή η "αειμακάριστός και παναμώμητος μητέρα του Θεού ημών" θα γαλούχηση εκ των μαστών της τον Σωτήρα του κόσμου.
Και όταν κατέπεν ο Χριστός θα τροφοδότη πνευματικώς τον κόσμον με τον λόγον Του και με την σωτήριον αγιαστικήν χάριν Του, πολλοί θα προστρέχουν προς Αυτόν "ως αρτιγέννητα βρέφη το λογικόν άδολον γάλα επιποθούντες ίνα εν αυτώ αυξηθώσιν εις σωτηρίαν" (Α' Πετρ. β' 2).
2. Εις την ζωήν και εις τον κόσμον τούτον ερχόμεθα με την γέννησιν και συντηρούμεθα εις την ζωήν "ως αρτιγέννητα βρέφη" με το μητρικόν γάλα και κατόπιν με την στερεάν τροφήν. Ο Χριστός εβεβαίωσεν ότι εκτός από την φυσικήν γέννησιν υπάρχει και η αναγέννησιν. Την αναγέννησιν ενεργεί το Πνεύμα το Άγιον. Και οποίος αναγεννηθή εισέρχεται εις άλλον κόσμον, εις την "καινήν κτίσιν" εις την βασιλείαν του Θεού. Προορισμός δε κάθε χριστιανού είναι να αναγεννηθή με την χάριν του Αγ. Πνεύματος και να γίνη μέλος της βασιλείας των ουρανών. Και όπως οι μητρικοί μαστοί με το γάλα των ζωογονούν τα "βρέφη" έτσι είναι απαραίτητον και το "λογικόν άδολον γάλα", ο λόγος του Θεού, δια να "αύξηθή" πνευματικώς o άνθρωπος πού αναγεννάται και προορίζεται "εις σωτηρίαν". Και δια την πνευματικήν τροφοδοσίαν και πνευματικήν ανάπτυξιν των οι γεννηθέντες εις την νέαν κτίσιν έχουν ανάγκην άλλων μητρικών μαστών δια να αντλήσουν "το λογικόν άδολον γάλα". προς τούτο η μήτηρ της ζωής, η Παναγία, συνεχίζει την μητρικήν προσφοράν της δια της Εκκλησίας - υπάρχει αλληλουχία μεταξύ της παναγίας και της Εκκλησίας - και ούτως ειπείν από τους μαστούς της Εκκλησίας τα πιστά τέκνα της λαμβάνουν την χάριν και την αλήθειαν πού φέρουν "εις σωτηρίαν" δέχονται τον Χριστόν και ενώνονται μαζί Του "εις σωτηρίαν".
3. Πόσον απαραιτητον είναι τούτο, πληροφορεί ο λόγος του Θεού, με μίαν ζοφεράν εικόνα. Προφητεύει ο Κύριος την φοβεράν καταστροφήν της Ιερουσαλήμ και βλέπει μητέρας να θρηνούν διότι χάνονται τα παιδιά τους μέσα εις την συμφοράν εκείνην και λέγονται απίθανα αυτά λόγια "μακάριαι αι στείραι, και κοιλίαι ουκ εγέννησαν και μαστοί οι ουκ εθήλασαν". (Λουκ. κγ' 29).
Λόγια τελείως αντίθετα προς αυτά πού ηκούσαμεν σήμερα ("μακαριά η κοιλία η βαστάσασά σε και μαστοί οις εθήλασας") είναι προφανώς τα θρηνώδη εκείνα "μακάριαι κοιλίαι αι ουκ εγέννησαν και μαστοί οι ουκ εθήλασαν".
Άλλα μήπως δεν επαναλαμβάνονται και σήμερα παρόμοια λόγια απελπισίας η αγωνίας εξ αιτίας λυπηρών και ανησυχητικών καταστάσεων που παρατηρούνται στην κοινωνίαν ή και σ' αυτά τα παιδιά μας;
Είναι δράμα σήμερα να έχης παιδιά - λέγουν πολλοί. Ποίος θα λύτρωση την νέαν γενεάν και την όλην κοινωνίαν από το ρεύμα της διαφθοράς και των καταλυτικών τάσεων πού θέλουν να κρημνίσουν την πίστιν και την ηθικήν τάξιν και το σέβας προς ό,τι αξιοσέβαστον υπάρχει;...
Αλλά "μη ταρασσέσθω υμών η καρδία" Ζη Κύριος. Η Γέννησις της Υπεραγίας Θεοτόκου "χαράν εμήνυσε". Άλλ' ας μάθωμεν όπως τα βρέφη ζωογονούνται εκ των μητρικών μαστών ούτως και ημείς να τρεφώμεθα και να ενισχυώμεθα θηλάζοντες το "λογικόν άδολον γάλα" "εκ των πηγών του σωτηρίου". Παλαιός - σοφός πνευματικός (των Πατρών, ο π. Γερβάσιος) έλεγε πολλάκις: κυτάξατε τα βρέφη πώς θηλάζουν, πώς αναζητούν και προσκολλώνται εις τον μαστόν, ωθούμενα από το ένστικτον, δια να ζήσουν, προσκολληθήτε όλοι εις τας πηγάς της χάριτος και της σωτηρίας, δια να ζήσετε και μη αποθάνετε πνευματικώς. Χωρίς τον Χριστόν δεν υπάρχει ελπίς σωτηρίας από όσα κακά μας περιβάλλουν. Όπως τα βρέφη, μη αποσπάσθε από την μητέρα, την Εκκλησίαν του Χριστού.
Το ευαγγέλιον και το άγιον Ποτήριον είναι οι μαστοί της Εκκλησίας. "Η χάρις και η αλήθεια δια Ιησού Χρίστου εγένετο". Δια της Θεοτόκου και εν συνεχεία δια της Εκκλησίας μας προσφέρεται ο Σωτήρ του κόσμου ο Χριστός και τα μέσα της σωτηρίας, η αληθινή πίστις και η αληθινή λατρεία του Θεού, και πάσα ευλογία εξ ουρανού "από του πατρός των φώτων", δια να ζήσωμεν καλά και με πάσαν ασφάλειαν επί της γης και να κληρονομήσωμεν την αιώνιον ζωήν και βασιλείαν. 
Μητροπολίτης Πατρών Νικόδημος (Βαλληνδράς)
Ζωηφόρος

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Άφταστος Ιεροκήρυκας ο Μητροπολίτης Νικόδημος, μας λείπει...

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω πως οι σημερινή Ιεροκήρυκες Αρχιερείς και Ιερείς πρέπει να σπουδάσουν τα κηρύγματα του Μακαριστού Νικοδήμου για να μάθουν να ομιλούν Θεολογικά και απλά ώστε να μένει κάτι ψυχωφελές στης καρδιές των ακροατών τους,ας είναι αιωνία η μνήμη του.