Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

Ἡ φιλανθρωπία τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας - Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

Ἡ φιλανθρωπία τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας πρέπει νὰ ὑπογραμμίσωμεν ὅτι δὲν συνίσταται οὔτε εἰς «καλάς» λεγομένας πράξεις ἀξιομισθίας οὔτε εἰς ἐκτόνωσιν ἀκτιβιστικῶν τάσεων, ἀλλ᾿ εἶναι ὑπερεκχείλισις ἀγάπης, καθ᾿ ὁμοίωσιν τῆς Θείας ἀγάπης καὶ εὐσπλαγχνίας, ἡ ὁποία ἀφ᾿ ἑνὸς μὲν ἐπιθυμεῖ νὰ καταστήσῃ καὶ ἄλλους μετόχους τοῦ ἀγαθοῦ τὸ ὁποῖον διαθέτει, ἀφ᾿ ἑτέρου δὲ ἀδυνατεῖ νὰ ἀνεχθῇ τὸν πόνον τοῦ συνανθρώπου καὶ σπεύδει εἰς καταπράϋνσίν του.
Σήμερον, περισσότερον παρὰ ποτέ, οἱ Ὀρθόδοξοι Χριστιανοὶ καλούμεθα διὰ τῆς συμφώνου πρὸς τὸ Ἱερὸν Εὐαγγέλιον βιοτῆς μας νὰ ἀναδειχθῶμεν πρωτοπόροι τοῦ πνεύματος καὶ εὐαγγελισταὶ τῆς οἰκουμένης, ἐφαρμόζοντες εἰς τὴν ζωήν μας τὰς εὐαγγελικὰς ἐπιταγὰς αἱ ὁποῖαι δύνανται νὰ δώσουν διέξοδα εἰς τὰ σύγχρονα, κατ' ἄνθρωπον, ἀδιέξοδα.
Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Όταν διάβασα τα όσα σοφά λέγει ο Πατριάρχης του Γένους Βαρθολομαίος γέλασα.
Όχι με αυτά που λέει. Στο νου μου ήλθε μια ραδιοφωνική εκπομπή που έκανε ιεροκήρυκας της Πάτρα από το ραδιόφωνο. Αυτός συνήθως φωνάζει και στέλνει στην κόλαση όλους τους χριστιανούς. Όταν το ακούν αν δεν τον κάνεις χάζι σε πιάνει απελπισία. Μια φορά μέσα σε όλα αυτά που έλεγε άρχισε να λέει κάτι ακρότητες για γέλια και για κλάματα και φώναζε συνεχώς «Ω! της φιλανθρωπίας σου ορθόδοξη εκκλησία» συνέχιζε να λέει τις ακρότητές του και ξανά «Ω! της..»
Για μας τους χριστιανούς κηρύγματα αυτού του είδους είναι κάτι σαν την θεατρική σάτιρα και το διασκεδάζω με πολλά γέλια.

Ανώνυμος είπε...

αχαχαααα!
Καλέ ναυτάκι μου ζουμπουρλούδικο,
Και γω πσοφάω στα γέλια με αυτά τα βαρύγδουπα και μεγαλόστομα των παπάδων, όταν ΔΕΝ συνοδεύονται από ΕΡΓΑ αγάπης και ΠΡΟΣ ΑΝΤΙΦΡΟΝΟΥΝΤΑΣ και ο ΝΟΏΝ νοείτωωωωω!
;-)

Ανώνυμος είπε...

Χαίρομαι που στο ιστολόγιο του Αναστασίου υπάρχουν πολλοί ορθόδοξοι χριστιανοί αγωνιστές!!! Μπράβο σας!

Ανώνυμος είπε...

Μερικά ερωτήματα προς τον πρώτο ανώνυμο:
1)Ποιο το ονοματεπώνυμο του ιεροκήρυκα;
2)Πόθεν συνάγεται ότι στέλνει όλους τους χριστιανούς,άρα και τον εαυτό του,στην κόλαση;
3)Ποιες μαρτυρίες υπάρχουν,εκτός της δικής σας,επί τη βάσει των οποίων αν δεν τον κάνεις χάζι σε πιάνει απελπισία;
Λυκούργος Νάνης
Υ.Γ.Εν ανάγκη θα διαλεχθώ και με ανωνύμους.

Ανώνυμος είπε...

@ 3,21
Δεν μου αρέσει να καταγγέλλω πρόσωπα με ονοματεπώνυμο. Τον ζωγράφισα και οι παροικούντες στην Πάτρα γνωρίζουν.
# Στον Εσπερινό της Γονυκλισίας έλεγε προς το εκκλησιαζόμενο ποίμνιο: «Γονατίστε, διότι αν δεν γονατίστε, θα σας γονατίσει ο Θεός».
# Από ραδιοφώνου έλεγε ότι ο Θεός τιμώρησε τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο με καρκίνο διότι υποδέχθηκε και ανταπέδωσε επίσκεψη στον Πάπα.
# Σε χωριό που πήγαινε για εξομολόγηση, οι χωρικοί μάζεψαν υπογραφές να μην τον ξαναστείλουν, γιατί στην εξομολόγηση επέβαλε ακρότητες.
# Το εβδομαδιαίο κήρυγμά του στο ραδιόφωνο είναι μόνο με απειλές προς τους πιστούς για την κόλαση που τους περιμένει.
Καμιά σχέση με αυτά που λέει ο Βαρθολομαίος με αυτά που κηρύσσει ο ιεροκήρυκας.

Και ακόμα κάτι, αρκεί μόνο το πτυχίο χωρίς την αποφοίτηση από κάποια ειδική σχολή για να γίνεις ιεροκήρυκας; Στους περισσότερους κλάδους ισχύει η άδεια λειτουργίας επαγγέλματος, όπως δικηγόροι, ιατροί κλπ.
Καιρός πλέον την αρμοδιότητα αυτή να μην την δίνουν οι επιχώριοι επίσκοποι αλλά ειδική Εκκλησιαστική σχολή.

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστώ τον αδελφό των 6:45μ.μ. για την ευαισθησία του να απαντήσει στα ερωτήματά μου και για τις ουσιώσεις διευκρινήσεις του.Τα όσα καταγγέλει για τον εν λόγω ιερωμένο νομίζω ότι είναι σοβαρά.Μακάρι και ο θιγείς ιεροκήρυξ να προβεί σε διευκρινήσεις που θα καθησυχάσουν τις ταραχθείσες συνειδήσεις.
Λ.Ν.

Ανώνυμος είπε...

ο θιγείς ή ο οικείος μητροπολίτης;;;;;;

Ανώνυμος είπε...

Στην Ρώμη υπάρχει μόνο ο Πάπας ως αλάθητος. Στην Ορθόδοξη Ανατολή ο κάθε κληρικός-γέροντας (μοναχός, διάκονος, ιερεύς, επίσκοπος) είναι αλάθητος.
Όσο για ευθύνες. Μην τις αναζητά κανένας. Επιβράβευση είναι η ανομία και η ανευθυνότητα.
Δόξα της φιλανθρωπίας σου (και της ασυδοσίας σου) ορθόδοξη εκκλησία

Ανώνυμος είπε...

Τι σχέση έχουν τα όσα είπε ο οικουμενικός με τον ιεροκήρυκα της Πάτρας;Είναι σωστό να παίρνουμε αφορμή από ένα πατριαρχικό κείμενο προκειμένου να πλήξουμε έναν κληρικό;Αν αρχίσουν και οι φίλοι του αρχιμανδρίτη κάτι παρόμοιο θα γίνει μύλος.Η αναφορά στον ιεροκήρυκα ήταν παντελώς άσχετη με το πατριαρχικό κείμενο.

Ανώνυμος είπε...

Ο Αναστάσιος δεν πιστεύω ότι θα κατέβαζε το επίπεδο των σχολίων με το να ασχοληθεί με ονόματα. Αλλοίμονο αν ο καθένας ανώνυμα χρησιμοποιούσε ονόματα ανεξέλεγκτα.
Καλό θα είναι να σταματήσουν να γράφουν τον κάθε ομιλούντα κληρικό, ως Ιεροκήρυκα. Οι Ιεροκήρυκες είναι ορισμένοι προσοντούχοι κληρικοί και όχι ο κάθε ένας που με την άδεια του εκάστοτε μητροπολίτη μιλάει μπροστά σε ένα μικρόφωνο.
Στο θέμα το ότι για άλλο ομιλεί ο Παναγιότατος τρι να γίνει… ο καθένας μας έχει και τα απωθημένα του και προσπαθεί κάπου να τα βγάλει για να εκτονωθεί.
Περαστικά μας αδελφοί και αδελφές εν Κυρίω Ιησού.

Ανώνυμος είπε...

Το επίπεδο των σχολίων δεν πέφτει με την παράθεση ονοματεπώνυμων αλλά ανεβαίνει,υπό την έννοια ότι αυξάνει η υπευθυνότης του καταγγέλοντος.Η αξιοπιστία ανεβαίνει με την παράθεση διευθύνσεων και ονομάτων.Έχει δίκαιο ο κος Νάνης που ζήτησε το ονοματεπώνυμο του ιεροκήρυκα.Επιπροσθέτως όποιος καταγγέλει κάτι πρέπει επωνύμως να το καταγγέλει.Αναφορικά με το δεύτερο σκέλος της τοποθέτησης του ανώνυμου των 11:44π.μ. που αναφέρεται στα απωθημένα κάποιων,απλά έχει δίκαιο.