Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2014

ΕΚΔΗΜΙΑ ΟΜΟΤΙΜΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΟΥ ΜΑΡΚΟΥ ΟΡΦΑΝΟΥ


 Εξεδήμησεν εις Κύριον, 
ο Ομότιμος Καθηγητής 
Μάρκος Ορφανός 
η ψυχή τους ας αναπαυθεί 
 «ἐν χώρᾳ ζώντων».

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

εξεδήμησεν

Ανώνυμος είπε...

Ο αείμνηστος καθηγητής μας Μάρκος Ορφανός, υπήρξε, χωρίς αμφιβολία, ο πλέον άριστα επιστημονικά καταρτισμένος Πατρολόγος στη χώρα μας, με αναγνωρισμένο διεθνώς πλούσιο συγγραφικό έργο.
Εργάτης άοκνος και συνειδητός της επιστήμης του, με ερευνητικό έργο που μαρτυρεί αξιοθαύμαστη θεολογική και φιλολογική κατάρτιση, άρτια βιβλιογραφική ενημέρωση και γνώση της επιστημονικής προβληματικής, αλλά και σφαιρικότητα στην αποτίμηση και πληρότητα στην τεκμηρίωση των θέσεών του, οι οποίες λάμβαναν πάντοτε υπόψιν και τηρούσαν τα ορθόδοξα κριτήρια κατανοήσεως της σκέψεως των Πατέρων της Εκκλησίας.
Στις πανεπιστημιακές του παραδόσεις ο μακαριστός ήταν κυριολεκτικά συναρπαστικός,ειδικότερα μάλιστα όταν αυτές αφορούσαν τη σκέψη των Καππαδοκών Πατέρων ή του Αγ. Γρηγορίου του Παλαμά, ενώ ως πανεπιστημιακό δάσκαλο τον διέκρινε η πολλή αγάπη που έτρεφε για τους φοιτητές του και ιδιαίτερα για τους νέους επιστήμονες.
Ως θεολόγος, επίσης, διετέλεσε επί σειρά ετών ενεργό μέλος του Δ.Σ και κατόπιν πρόεδρος της Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων, ενώ διακόνησε και ιεροκηρυκτικά την Εκκλησία του Χριστού ως πιστός στρατιώτης, από το μετερίζι του ιερού άμβωνος.
Ως άνθρωπος, τέλος, ήταν χαριέσταος,ευγενής,προσηνής, καταδεκτικός, διακρινόμενος από βαθιά πίστη στο Χριστό,ταπείνωση και σπάνιο ήθος.
Ο Θεός ας αναπαύει την ψυχή του.

Ανώνυμος είπε...

Ειναι ο πρώτος,αν αθυμάμαι, καλά που άρχισε να διδάσκει άγιο Γρηγόριο Παλαμά,με έμμεσες αναφορές και στον άγιο Συμεών τον νέο θεολόγο.
Πολύ αγαπητός και προσηνής άνθρωπος που χαιρόταν όταν οι φοιτητές του ενδιαφὲρονταν για την δογματική θεολογία και την θεολογία των Πατέρων-διάνθιζε την διδασκαλία του με χαριτωμένα ανέκδοτα,και πάντοτε δίδασκε εκ στήθους..
Αιωνία του η μνήμη!
π.Παναγιώτης Ρόδης

ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ είπε...

Μεγάλος δάσκαλος! Ο Θεός να τον αναπαύσει.