Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Παναγιώτης Μπαλκάμος ,Άνθρωπος της Εκκλησίας - Δημήτριος Τσερεγκούνης


Παναγιώτης Μπαλκάμος
1919 – 2014
Άνθρωπος της Εκκλησίας

Στις 8 Δεκεμβρίου 2014 επορεύθη για την αιωνιότητα, που ζούσε με την έντονη νοσταλγία της, ως συνειδητό μέλος της Εκκλησίας του Χριστού ο σεβαστός Παναγιώτης Μπαλκάμος.
Ο αείμνηστος ζούσε το παρόν και αντίκριζε τον ουρανό, δια της πίστεως, προσευχής, των πνευματικών αγώνων «εξεδέχετο την τους θεμελίους έχουσαν πόλιν ης τεχνίτης και δημιουργός ο Θεός (Εβραίους 11,10)».
Στην εποχή μας που παρουσιάζονται  τόσες αντιθέσεις, οι αρχές του, η έμπρακτη αγάπη του στο Θεό και η ανιδιοτελής προσφορά του στους συνανθρώπους χρειάζεται  να  επισημαίνονται.
Οι οικογενειακές του ρίζες
Γεννήθηκε το 1919 και υπήρξε παιδί πολύτεκνης οικογένειας με τις παραδόσεις του τόπου μας. Από του; Γονείς του διδάχτηκε την απλότητα, εργατικότητα, ευλάβεια προς τον Θεό, τιμιότητα, αγωνιστικότητα, την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, φιλοπατρία, ευγένεια.
Τα μορφωτικά του εφόδια
Για τις συνθήκες της εποχής του κουράστηκε για την μόρφωσή του, η επιμέλειά του συνετέλεσε στην σταδιοδρομία του ως διοικητικός υπάλληλος, παράλληλα όμως αγωνίστηκε για την κατά Χριστόν μόρφωση και αγωγή του. Από τα νεανικά του χρόνια είχε την ευλογία να γνωριστεί και να είναι μαθητής, συνεργάτης του μακαριστού Αρχιμανδρίτου  Γερβασίου Παρασκευοπούλου την οσιακή αυτή μορφή της Εκκλησίας από τηον οποίον πολλά έλαβε και εφήρμοσε στην ζωή του.
Ευγενής και εξυπηρετικός
Εργάστηκε ως διοικητικός υπάλληλος στα γραφεία του Δήμου Πατρέων όπου έφτασε και στην θέση του προϊστάμενου υπηρεσιών απ’ όπου και συνταξιοδοτήθηκε. Για την ευγένεια του χαρακτήρος του, την εξυπηρετικότητα, τις αρετές της συνεργασίας άφησε άριστες αναμνήσεις.

Όσοι τον γνωρίσαμε ενθυμούμεθα ιδιαίτερα την σεβάσμια μορφή του  ως βοηθός στα Αναλόγια των ιερών Ναών. Έψαλλε αμιστθί από πρωί στον Όρθρο, την Θεία Λειτουργία. Με την ευλάβειά του συνέβαλε σε πνευματικές αναβάσεις των πιστών. Γνώριζε άριστα το τυπικό της Εκκλησίας, με διάκριση συντελούσε  στην ευρυθμία. Συμμετείχε στα Άγια Μυστήρια της Εκκλησίας, ιδιαίτερα στην Θεία Ευχαριστία. Την εσωτερική του αγαλλίαση την αντιλαμβάνοντο οι πιστοί από την ιλαρότητα του προσώπου  του.
Η μελέτη και η εμβάθυνση του λόγου του Θεού τον σαγήνευαν ξεχωριστά. Αν και οι συνθήκες δεν του επέτρεψαν να λάβει πτυχίο θεολογίας με παρρησία και σεμνότητα κήρυττε. Ο μακαριστός Μητροπολίτης Πατρών  Κωνσταντίνος επιβραβεύοντας τον ιερό του ζήλο τον είχε τιμήσει με την ευλογία του ιεροκήρυκα.
 Ο σεβαστός Παναγιώτης Μπαλκάμος  έδινε παντού το παρόν και ενθάρρυνε κάθε ιερή προσπάθεια των Ενοριών, των Αδελφοτήτων των ιεραποστολικών Συλλόγων των φιλανθρωπικών δραστηριοτήτων.
Πρόεδρος Συλλόγου «Στρατός της Ορθοδοξίας»
Ο αοίδιμος διετέλεσε από νέος βασικό μέλος και επί δεκαετίες Πρόεδρος και συντελεστής του ιεραποστολικού Συλλόγου «Στρατός της Ορθοδοξίας» που λειτουργεί σε ιδιόκτητο χώρο με τον μικρό ιερό ναό του Αγίου Φωτίου  και αίθουσα ομιλιών στην  (οδό Γούναρη μεταξύ Μπότσαρη και Παλαιολόγου)
Η ιστορία του συλλόγου και η ονομασία  «Στρατός της Ορθοδοξίας» ανάγεται από τα χρόνια του Αγίου Γέροντος π. Γερβασίου, αποτελεί δε πνευματικό δέντρο των Κατηχητικών  Αγίου Δημητρίου Πατρών.
 Ο Σύλλογος από το 1930 λειτουργούσε σε αίθουσα όπισθεν του Ιερού Ναού της Αγίας Αικατερίνης για την μελέτη του Θειου Λόγου για άντρες την Κυριακή το απόγευμα.
Στις 3 Σεπτεμβρίου 1954 στον χώρο που υπάρχει σήμερα ο σεβάσμιος πατήρ Γερβάσιος έθεσε τα θεμέλια και με άλλους κληρικούς  (τον π. Αρτέμιο Ηγούμενο της ιεράς Μονής Γηροκομείου, τον Π. Ιουστίνου Παλιβά) και την συμμετοχή των μελών του συλλόγου.
Στις 20 Μάιου 1972 ο μακαριστός μητροπολίτης Πατρών Νικόδημος τέλεσε « τα θυρανοίξια» του Ιερού Ναού Αγίου Φωτίου και την πρώτη αρχιερατική Θεία Λειτουργία.
Ο σύλλογος  «Στρατός της Ορθοδοξίας» έχει καταγράψει διάμεσο των ετών μια σεμνή πορεία προσφοράς στην Εκκλησία, η συμβολή δε του Παναγιώτη Μπαλκάμου υπήρξε θετική, αθόρυβη, ουσιαστική, δημιουργική.
 Ο σεβαστός Παναγιώτης δεν ελάμβανε εύκολα αποφάσεις και μάλιστα για μεγάλα θέματα όπως της ιεροσύνης προσήυχετο θερμά στο Θεό. Εξήταζε όλες τις περιπτώσεις ζητούσε με ταπείνωση την γνώμη κληρικών και λαϊκών, ανέμενε σημεία. Ο Θεός επέτρεψε από τις τάξεις του λαϊκού μέλους της Ορθοδόξου Εκκλησίας να δίδει την καλή μαρτυρία έμπρακτης πίστεως και αγάπης.
 Και τον έπαινον αυτού εξαγγέλλει Εκκλησία.
Στον κατάμεστο ιερό ναό του Αγίου Κωνσταντίνου Αρόης ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος εκπροσωπών  και τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσόστομο και με άλλους κληρικούς με την συμμετοχή πολλών πιστών που έσπευσαν από διάφορα σημεία κατά την νεκρώσιμο ακολουθία  με ευλάβεια ψάλαμε «Μετά τον Αγίων ανάπαυσων Χριστέ την ψυχήν του δούλου σου».
Ο αείμνηστος Παναγιώτης Μπαλκάμος με δέος ανέμενε και προετοιμάζετο για την μεγάλη αυτή ώρα. Ο ίδιος έλεγε: « εμακρύνθη η παροικία μου», «την επιθυμίαν έχων εις το αναλύσαι και συν Χριστό είναι»Φιλ. 1,23.
 Είμαι ένας από εκείνους που «τον ευγνωμονώ για τις προσευχές και τις συμβουλές του» προσωπικότητες σαν τον Παναγιώτη Μπαλκάμο πρέπει να τις ενθυμούμεθα γιατί μας εμπνέουν.

Δημήτριος Τσερεγκούνης

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Προσεκτικός σε όλα. Η ζωή του προσπαθούσε να είναι σύμφωνη με το Ευαγγέλιο.

Ανώνυμος είπε...

Τον είχα γνωρίσει στο βιβλιοπωλείο. Ερχόταν και αυτός για να βρει καταφύγιο στον φιλόξενο χώρο που η παρουσία σου τον είχε κάνει πνευματική κυψέλη. Ηπίων τόνων, μόνο περί πνευματικών συζητούσε. Μίλαγε με ένα χαμόγελο πάντα. ας είναι η μνήμη του αιώνια.

Ανώνυμος είπε...

Από κάποιος ευλαβείς πιστούς ο Θεός προστατεύει τον κόσμο.

Ανώνυμος είπε...

Ψυχούλες γλυκές. Συμπαθητικός είναι στην φωτό. Ο Θεός να τον αναπαύσει.

Ανώνυμος είπε...

Υπήρξε ευγενής καί αληθινός άρχοντας τού λαϊκού μέρους τής τοπικής Εκκλησίας.

Αιωνία αυτού η μνήμη...

Αττικός

ΚΩΝ. ΖΑΦΕΙΡΑΚΗΣ είπε...

Ήταν αληθινός ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ! Άνθρωπος αρετής, προσευχής, ταπεινοφροσύνης, αγάπης... Άνθρωπος του Θεού κυριολεκτικά!
Ας είναι αιωνία η μνήμη του!...