Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ - ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΟΡΙΑ


ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ

ΓΡΑΜΜΑΤΑ 
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΟΡΙΑ

Εισαγωγικά - Νεοελληνική Απόδοση
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΟΤΤΑΔΑΚΗΣ

ΕΚΔΟΣΗ
"ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΣΤΕΓΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ" 
Βασ.  Γεωργίου Α΄, 5   - τηλ.:  2721023176 

Η Αγάπη του Θεού ευλόγησε να διασωθούν, μαζί με τις δεκαεπτά προς Διακόνισσα Ολυμπιάδα, διακόσιες σαράντα τόσες επιστολές του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου από την τραγική περίοδο της εξορίας του. Σ΄αυτές κοινωνεί κανείς ατμόσφαιρα μεγάλου Αγίου, ανηφορίζει μαζί του στο Γολγοθά της αιχμαλωσίας του, και μένει έκθαμβος καθορώντας τον να πίνει το «ποτήριον τούτο» σε ευθεία μαρτυρίου και μαρτυρίας Ιησού Χριστού.

Συνοδοιπορώντας ο αναγνώστης πνευματικά με το μαρτυρικό Ιεράρχη, Μεγάλο Πατέρα και Οικουμενικό Διδάσκαλο της Εκκλησίας θα νιώσει συνειδησιακής δοκιμασίας σεισμό για τόσο άδικα, που μπορεί να επισυμβαίνουν και της Εκκλησίας εντός.
Αλλά, ιχνηλατώντας από το πλήθος των ευχαριστηρίων επιστολών στην εκπληκτική υπέρ του δικαίου του παρρησία του πλείστου της πνευματικής ηγεσίας της Οικουμενικής Εκκλησίας, θα γαληνέψει αρκετά. Και θα σταθεί με βαθύτατο σεβασμό και αγάπης χαιρετισμό μπρος στο χριστιανό ηγέτη, που τα δέχθηκε καρτερικά, τα αντιμετώπισε ευχαριστιακά, συνεχίζοντας μεγαλειώδες έργο από την εξορία, ως την ώρα που τον κάλεσε ο Θεός στη Βασιλεία των Ουρανών! Στην τελική ανάλυση θα κληθεί, θαρρώ, να αναμετρηθεί μέσα του με αυτό που είναι όντως σταυρικό και «εν τοις πράγμασι» χριστιανικό!

Αθ. Κοτταδάκης 

Δεν υπάρχουν σχόλια: