Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016

31ο Παιδαγωγικό Συνέδριο Χριστ. Εστίας Πατρών - 1η ημέρα


 Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες της πρώτης ημέρας του 31ου Παιδαγωγικού Συνεδρίου που διοργανώνει και φέτος η Χριστιανική Εστία Πατρών. Το φετινό γενικό θέμα του συνεδρίου είναι: «Σύγχρονες αθεϊστικές προκλήσεις».
Μετά την ακολουθία του αγιασμού, την έναρξη κήρυξε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ.κ. ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ενώ εκ μέρους της Χριστ. Εστίας Πατρών χαιρέτισε ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Γ. Καραγεωργόπουλος. Πρόεδρος του συνεδρίου ήταν ο κ. Άγγελος Αντωνέλλης, Φυσικός.
Στην πρώτη συνεδρία εισηγητής ήταν ο κ. Βασίλειος Πετρουλέας, τ. Διευθυντής Ερευνών Ε.ΚΕ.Φ.Ε. «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» που εισηγήθηκε το θέμα:«Πόσο χώρο έχει αφήσει η επιστήμη στο Θεό;». 






Με πολύ απλό, γλαφυρό και τεκμηριωμένο λόγο αναφέρθηκε αρχικά στις προκλήσεις που διευρύνουν τον ορίζοντα της επιστήμης και στην παράδοξη διαδρομή του ατόμου που κινείται από την αθεΐα του Δημοκρίτου στην «πνευματικότητα» της σύγχρονης ατομικής θεωρίας. 

Μίλησε επίσης για το θαύμα της ζωής και τον «εξελικτισμό» τονίζοντας το μεγαλείο του ανθρώπου και τον αυτοαναιρούμενο ορθολογισμό των νεο-αθεϊστών που έχουν αναγάγει τη θεωρία της εξέλιξης σε κοσμοθεωρία.
Τέλος, περιέγραψε την .. «αποχώρηση του Θεού» σαν μέσο για να αφήσει το πεδίο ελεύθερο στην επιστήμη να εμβαθύνει περισσότερο στα μεγαλεία Του και να Τον δοξάσει και έκλεισε με το ερώτημα:
 «Πόσο χώρο έχει αφήσει η επιστήμη στον Θεό; Μήπως είναι πιο σωστό να ρωτήσουμε: Στο εσχατολογικό σχέδιο του Θεού πόσο χώρο καταλαμβάνει η επιστήμη;»
Μετά το σύντομο διάλειμμα, ακολούθησε η δεύτερη εισήγηση από τον
 κ. Εμμανουήλ Παναγόπουλο, άμ. επίκ. καθηγητή Χειρουργικής που εισηγήθηκε το θέμα: «Προκλήσεις από τις επιστήμες της Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας και Γενετικής».
Ο ομιλητής παρουσίασε, κατά το δυνατόν αναλυτικά, τις προκλήσεις αυτές και ταυτόχρονα τον σύγχρονο επιστημονικό αντίλογό τους. Αναφέρθηκε στις προκλήσεις από την προέλευση της ζωής, τη θεωρία της εξέλιξης και την αμφισβήτηση της ιστορικότητας του Αδάμ και της Εύας. Κατά δεύτερον, στις προκλήσεις από τον τρόπο που η Βιολογία αντιλαμβάνεται και διαχειρίζεται τη ζωή των ζώντων οργανισμών, φυτών, ζώων και ανθρώπων. Και τέλος, στις προκλήσεις από την προσπάθεια της γενετικής να αποδώσει τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας και τις ανθρώπινες συμπεριφορές αποκλειστικά στο γενετικό προφίλ του ανθρώπου, αμφισβητώντας το αυτεξούσιό του.
Στο τέλος της συνεδρίας, ακολούθησε διάλογος και αρκετοί σύνεδροι όλων των ειδικοτήτων πήραν το λόγο. Το συνέδριο τίμησαν με την παρουσία τους οι Βουλευτές Αχαΐας
 κ. Ανδρέας Κατσανιώτης και Νίκος Νικολόπουλος, η πρόεδρος του Περιφερειακού Ταμείου κ. Αναστ. Τογιοπούλου, 
εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων καθώς και πολλοί εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων.





Πηγή: ΑΓΚΥΡΑ

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εξαιρετικές και οι δύο εισηγήσεις. Υψηλό το επίπεδο των ομιλητών. Ικανοποίηση για τα όσα ειπώθηκαν άκουσα και από άλλους συνέδρους. Στο πίσω μέρος της αίθουσας πλημμυρίδα νέων επιστημόνων. Θα πρότεινα στους διοργανωτές να τους βάζουν μπροστά για να δείχνει την δυναμική του το Συνέδριο στους νέους επιστήμονες. Μπράβο στην Χριστιανική Εστία για την μοναδική αυτή χριστιανική επιστημονική της προσφορά.

Ανώνυμος είπε...

Επιθυμούσα να ζητήσω τον λόγο για να σας πω ένα ευχαριστώ. Το συνέδριο των εκπαιδευτικών της Χριστιανικής Εστίας των Πατρών είναι το μοναδικό το οποίο μα παρέχει γνώσεις, αισιοδοξία και αγωνιστικότητα για την καθημερινή μάχη της μάθησης των παιδιών στο σχολείο. Δεν έχω την τιμή να συγκαταλέγομαι στους συνεργάτες της Εστίας. Κάθε χρόνο όμως με χαρά προσέρχομαι για να ωφεληθώ.

Ανώνυμος είπε...

Επίκαιρο το θέμα του φετινού συνεδρίου. Έδωσε πολλές απαντήσεις σε ερωτηματικά. Απαντήσεις ουσιώδης. Περιμένω και την απογευματινή συνεδρία για ολοκλήρωση του θέματος.

Ανώνυμος είπε...

Το συνέδριο έχει επιλέξει όπως πάντα την αφρόκρεμα των ομιλητών, οι οποίοι έχουν σχέση με την Εκκλησία και μπορούν να μεταφέρουν τον σωστό ορθόδοξο λόγο. Σε εποχές δύσκολες η Εστία τόλμησε να πρωτοστατήσει και να δώσει ομολογία με το διήμερο αυτό συνέδριό της.

Ανώνυμος είπε...

Η παρουσία του θεοφιλεστάτου Κερνίτσης κ.κ. Χρυσάνθου έδειξε το ενδιαφέρον της διοικούσας Εκκλησίας για τα ζητήματα της παιδείας. Ας μην ξεχνούμε ότι προέρχεται και από τον χώρο των εκπαιδευτικών. Έτσι ως Ποιμένας και ως Εκπαιδευτικός όχι μόνον λάμπρυνε αλλά με την εισαγωγή του έθεσε τα θεμέλια της επιστημονικής συνάξεως της Χριστ. Εστίας.

Ανώνυμος είπε...

Κατάλληλο το θέμα για την εποχή μας όπου πλέον η αθεΐα κυριαρχεί ιδιαίτερα στην πολιτική. Οι δύο εισηγητές Πετρουλέας και Παναγόπουλος ικανοποίησαν το κοινό και με την εισήγησή τους και με τις εμπεριστατωμένες απαντήσεις τους.

Ανώνυμος είπε...

πολύ καλή η πρώτη ημέραα....

Ανώνυμος είπε...

Ο Νικολόπουλος μαρτυρά την πίστη του στην Βουλή.

Ανώνυμος είπε...

Ένα ψυχοφελές συνέδριο, με άρτια οργάνωση.
Δυστυχώς πάλι συμμετείχαν κατά πλειοψηφία οι απόμαχοι της ζωής...

Ο Βραχνεϊκων και Παραλίας

Αμμώνιος