Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016

Κύριοι της ενότητας! - δ. Γρηγόριος Φραγκάκης

Κύριοι της ενότητας!
Κυριακή Ι' Λουκά

Αποκαλυπτικός ο λόγος που προέρχεται από τη Χάρι του Θεού. Διότι όλα μα όλα στην πίστι μας από την στιγμή την επόμενη της πτώσης του Αδάμ μέχρι και την Πεντηκοστή έγιναν με μοναδικό σκοπό τη σωτηρία του ανθρώπου! Άρα λοιπόν αυτή η προαιώνια Εκκλησία, ο θρίαμβος του ανθρωπίνου προσώπου, δεν διακόπηκε ποτέ. Απλώς ετοίμαζε τον άνθρωπο με το πρόσχημα του Νόμου ώστε να δεχθεί ευκολότερα την πίστι στον αληθινό Θεό όπως Εκείνος θα εμφανιζόταν στον ιστορικό χρόνο.
Όπως λοιπόν ένας είναι ο χρόνος της άχρονης Εκκλησίας έτσι και όλοι όσοι βαπτιστήκαμε στο όνομα του Κυρίου είμαστε ένα! Μα πώς γίνεται αυτό; Ο διαχωρισμός είναι στην καθημερινότητά μας πολύτιμη πραγματικότητα.
Άνδρες γυναίκες, μικροί μεγάλοι, άνθρωποι διαφορετικών εθνικοτήτων, πολιτισμών και προελεύσεων. Όμως οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί ενωνόμαστε μυστικά και φανερά με το πρόσωπο του Κυρίου μας Ιησού Χριστού και άρα κ μεταξύ μας και ενώ είμαστε πολλοί στην ουσία είμαστε ένας! Οι όποιες διαφορές εξαλείφονται μπροστά Του. Αυτή η πολυπόθητη ενότητα που χάθηκε στη Βαβέλ είναι το κύριο έργο της Εκκλησίας στη Βαβυλωνία του κόσμου.  
Αυτή η ενότητα που προετοιμαζόταν από το σχέδιο του Θεού ανέκαθεν δεν είναι μια ουτοπία αλλά γεγονός που πραγματοποιείται μόνο εν Χριστώ χωρίς να χάνουν οι άνθρωποι τα ξεχωριστά χαρίσματά τους αλλά συνεισφέροντάς τα. Επιπλέον η ενότητα αυτή είναι υπαρκτή και αδιατάρακτη και δεν χαλά όσα κομμάτια και αν φύγουν δυστυχώς από το σώμα της. Απλώς στα μέτρα της ανθρώπινης ιστορίας αποτελεί υποχρέωσί μας να εργαζόμαστε σκληρά, με πόνο και αγάπη ώστε να κυριαρχήσει η ενότητα της διαίρεσης και όλοι να ζούμε ως ένας όχι κάτω από Νόμο αλλά με την πίστι την αληθινή του Κυρίου μας Ιησού Χριστού.
δ. Γρηγόριος Φραγκάκης
Πηγή: Απογευματινή Κωνσταντινουπόλεως


Δεν υπάρχουν σχόλια: