Σάββατο 16 Ιουνίου 2012

ΛΟΓΟΣ... ΤΗΣ ΕΣΧΑΤΗΣ ΩΡΑΣ «ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΩΤΗΡΙΑ...» - Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος


Του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου
Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου


Η χώ­ρα ο­δη­γή­θη­κε για μια α­κό­μα φο­ρά σε ε­κλο­γές, προ­κει­μέ­νου να προ­κύ­ψη Κυ­βέρ­νη­ση σ’ αυ­τό τόν τό­πο, ώ­στε ο Λα­ός να βρη; τον δρό­μο του και να συ­νε­χί­ση με τις ό­ποιες δυ­σκο­λί­ες, την κο­πιώ­δη πο­ρεί­α του. Μια πο­ρεί­α που δεν θα μοιά­ζη κα­θό­λου με ό­σα έ­ζη­σε στο πα­ρελ­θόν, α­φού πολ­λά πράγ­μα­τα πλέ­ον έ­χουν αλ­λά­ξει. Ο Λα­ός πρέ­πει να ξε­χά­ση πλέ­ον την ευ­μά­ρεια, την κα­λο­πέ­ρα­ση και ό,τι άλ­λο, πι­θα­νώς, α­πελάμ­βα­νε μέ­χρι σή­με­ρα.
Δεν γνω­ρί­ζει κα­νείς τι θα προ­κύ­ψη α­πό αυ­τές τις ε­κλο­γές. Δεν εί­μα­στε βέ­βαιοι πώς αυ­τός ο τα­λαι­πω­ρη­μέ­νος κό­σμος θα εκ­φρα­σθή και ποιες δυ­νά­μεις θα ε­πη­ρε­ά­σουν το εί­ναι του. Αυ­τή η α­βε­βαιό­τη­τα εί­ναι α­πο­τέ­λε­σμα των ό­σων προ­η­γή­θη­καν α­πό ό­σους εί­χαν, στα χέ­ρια τους, τις τύ­χες τής χώ­ρας μας, μέ­χρι τώ­ρα. Εί­ναι α­πο­τέ­λε­σμα των λα­θών, των ε­πι­πο­λαιο­τή­των, τής α­πο­ϊ­ε­ρο­ποί­η­σης της ζω­ής, της ε­ξυ­πη­ρέ­τη­σις ξέ­νων συμ­φε­ρό­ντων και της έλ­λει­ψης α­γά­πης γι’ αυ­τόν τον τό­πο.
Οι α­να­λύ­σεις έ­χουν γί­νει. Οι αι­τί­ες γνω­στές, τα α­πο­τε­λέ­σμα­τα χει­ρο­πια­στά. Προ­ε­κλο­γι­κά δό­θη­καν πολ­λές συ­νε­ντεύ­ξεις, α­κού­στη­καν ό­πως πά­ντο­τε υ­ποσχέ­σεις,  έ­γι­ναν τη­λε­ο­πτι­κές συ­ζη­τή­σεις κλπ. Δεν γνω­ρί­ζω, αν μπό­ρε­σαν οι ομι­λη­ταί να πεί­σουν για τα προ­γράμ­μα­τα, τα ο­ποί­α θέ­λουν να ε­φαρ­μό­σουν για «την σω­τη­ρί­α τής χώ­ρας και την έ­ξο­δό της α­πό την κρί­ση». Φο­βού­μαι πως ό­χι.
Εί­ναι α­λή­θεια ό­μως, ό­τι τα ε­πό­με­να χρό­νια, ό­πως και να έ­χουν τα πράγ­μα­τα, θα πε­ρά­σω­με δύ­σκο­λες η­μέ­ρες και θα γνω­ρί­σω­με πρω­τό­γνω­ρες κα­τα­στά­σεις.
Γνω­ρί­ζο­με ό­λοι, ό­τι πολ­λά κα­κά συ­νέ­βη­σαν στο ά­με­σο ή α­πώ­τε­ρο πα­ρελ­θόν. Όμως το με­γα­λύ­τε­ρο απ’ ό­λα ή­ταν αυ­τό πού προ­ήλ­θε α­πό τις ε­ξής πα­ρα­μέ­τρους.
α) Δό­θη­κε ο Έλ­λη­νας με πά­θος στην ύ­λη. Πί­στε­ψε, ό­τι ή­ταν η σω­τη­ρί­α του. Τον έ­σπρω­ξαν ε­πί­τη­δες, στην ευ­μά­ρεια, στην ψεύ­τι­κη χα­ρά και α­πό­λαυ­ση. Τού έ­τα­ξαν α­πα­τη­λούς πα­ρα­δεί­σους και τον ο­δή­γη­σαν στον ε­κτρο­χια­σμό τής πορεί­ας του.
β) Τον έ­πει­σαν, δυ­στυ­χώς, ό­τι τα κο­σμι­κά πράγ­μα­τα α­ξί­ζουν πε­ρισ­σότε­ρο α­πό ο,τι­δή­πο­τε άλ­λο και τόν με­τέ­τρε­ψαν σε κυ­νη­γό των κο­σμι­κών η­δο­νών.
γ) Τον ο­δή­γη­σαν με μα­θη­μα­τι­κή α­κρί­βεια και με­θο­δι­κό­τη­τα στην παθια­σμέ­νη ζω­ή και τόν έρ­ρι­ξαν με σύ­στη­μα στην πνευ­μα­τι­κή κα­τα­στρο­φή, α­φού τόν έ­πει­σαν ό­τι εί­ναι ό,τι τρώ­ει (ως έ­λε­γε ο τρα­γι­κός Γερ­μα­νός φι­λό­σο­φος Φό­υερ­μπαχ). Γέ­μι­σαν την Ελ­λά­δα με κέ­ντρα δια­φθο­ράς και α­πο­προ­σα­να­τό­λι­σαν την πο­ρεί­α των νέ­ων μας.
δ) Τον ξέ­κο­ψαν α­πό τις πνευ­μα­τι­κές του ρί­ζες, ρή­μα­ξαν την ψυ­χή του, τόν «μα­στού­ρω­σαν» με τις ε­ξαρ­τη­σιο­γό­νες ου­σί­ες, τόν νάρ­κω­σαν η­θι­κά, διέλυ­σαν την οι­κο­γέ­νεια του, τον έ­κα­ναν ά­πα­τρι. Κα­τέ­στρε­ψαν την οι­κο­νο­μί­α, ρήμα­ξαν την ύ­παι­θρο, αλ­λοί­ω­σαν τον πλη­θυ­σμό. Γκρέ­μι­σαν τα ο­ρά­μα­τά του και κά­λυ­ψαν με α­παί­σιο σύν­νε­φο κο­νιορ­τού τόν ου­ρα­νό πά­νω α­πό το κε­φά­λι του.
ε) Τον πέ­τα­ξαν στα κα­τα­γώ­για τής ε­ρη­μιάς, μα­ζί με τα τρω­κτι­κά τής κα­τα­στρο­φής. Τον έ­σπρω­ξαν α­πό το φως στο α­παί­σιο σκο­τά­δι, με την μυ­ρω­διά τού θα­νά­του να σα­πί­ζη τα πνευ­μό­νια του και να κα­τα­τρώ­γη την  ύ­παρ­ξή του.
στ) Τα δρο­σε­ρά πρό­σω­πα, που ή­ταν σαν το α­στέ­ρι τής αυ­γής, χλώ­μια­σαν και φό­ρε­σαν την  κα­τή­φεια. Τα μά­τια έ­χα­σαν την λα­μπρό­τη­τά τους και μέ­σα από το σκο­τει­νό πλέ­ον βλέμ­μα τους, προ­δί­δουν το πε­σμέ­νο η­θι­κό και την έλ­λειψη ε­μπι­στο­σύ­νης στον ί­διο μας τόν ε­αυ­τό.
Έ­τσι αυ­τός ο ξε­χω­ρι­στός Λα­ός έ­χα­σε:
α) Την χα­ρά του, η ο­ποί­α ή­ταν ζω­γρα­φι­σμέ­νη στα πρό­σω­πα και ε­χα­ρα­κτήρι­ζε ό­λες τις πτυ­χές της ζω­ής του.
β) Την ελ­πί­δα, η ο­ποί­α τού έ­δι­νε την δυ­να­τό­τη­τα να ερ­γά­ζε­ται, να παρά­γη, να δη­μιουρ­γή, να α­ξιο­ποι­ή τις δυ­να­τό­τη­τές του και τα τά­λα­ντα με τα ο­ποί­α τον έ­χει προι­κί­σει ο Δη­μιουρ­γός.
γ) Την αι­σιο­δο­ξί­α, με την ο­ποί­α έ­κα­νε ό­νει­ρα για το μέλ­λον, ξε­περ­νού­σε τις φουρ­τού­νες τής ζω­ής, έ­σπα­ε τα κύ­μα­τα και έ­βγαι­νε νι­κη­τής στην α­ντί­πε­ρα ό­χθη, α­τε­νί­ζο­ντας πλέ­ον α­νοι­κτούς τούς δρό­μους για την ε­πι­τυ­χί­α.
Ό­λοι φω­νά­ζουν: «Πρέ­πει να δώ­σου­με ό­ρα­μα στον Λα­ό». Σε συ­ζη­τή­σεις πού εί­χαμε αυ­τό το διά­στη­μα με πο­λι­τι­κούς, τούς ά­κου­σα να μου ε­πα­να­λαμ­βά­νουν κάτι πο­λύ γνω­στό πλέ­ον. «Ο Λα­ός έ­χα­σε το η­θι­κό του, πρέ­πει να τόν βο­η­θή­σου­με. Να το­νώ­σου­με τόν ψυ­χι­σμό του». Ναι, εί­πα, αυ­τό εί­ναι α­λή­θεια. Ό­λοι μας πρέ­πει να βο­η­θή­σω­με προς αυ­τήν την κα­τεύ­θυν­ση. Και αυ­τό κά­νο­με «με νύ­χια και με δό­ντια», ό­πως λέ­γει πο­λύ σο­φά ο ί­διος ο Λα­ός. Ερ­γα­στή­τε, πρό­σθε­σα, ό­σο εί­ναι α­κό­μα και­ρός ό­λοι σας, με το χέ­ρι στην καρ­διά, ό­χι για τις κα­ρέ­κλες, ό­χι για την δό­ξα, ό­χι για την ε­ξου­σί­α, αλ­λά για την δια­κο­νί­α. Α­γω­νι­στή­τε να σώ­σετε ό,τι α­πέ­μει­νε. Μι­λή­στε με την γλώσ­σα τής α­λή­θειας, η ο­ποί­α σώ­ζει, ό­σο σκληρή και πι­κρή και αν εί­ναι.
  Ό­μως φο­βά­μαι, ό­τι θα ι­σχύ­ση το, «ουκ αν λά­βοις πα­ρά τού μη έ­χο­ντος».
Οι λό­γοι τής Α­γί­ας Γρα­φής εί­ναι σκλη­ροί, ό­μως α­λη­θι­νοί και ε­πί­και­ροι.
«Μη πε­ποί­θα­τε επ’ άρ­χο­ντας ε­πί υ­ιούς αν­θρώ­πων, οίς ουκ έ­στι σω­τη­ρί­α» (Ψαλ­μ. 145).
Αυ­τόν τόν τό­πο δεν θα τον σώ­ση κα­νείς πο­λι­τι­κός και κα­νέ­να πο­λι­τι­κό σύ­στη­μα. Αυ­τό τόν τό­πο θα τον σώ­ση ο Θε­ός. Αύ­ριο βρά­δυ θα πλη­ρο­φο­ρη­θού­με τα α­ποτε­λέ­σμα­τα των ε­κλο­γών. Δεν γνω­ρί­ζο­με, ποια θα εί­ναι αύ­ριο η κα­τά­στα­ση στην χώ­ρα μας, ή με­τά α­πό λί­γο και­ρό. Δυ­νά­με­θα ό­μως να ε­πα­να­λά­βω­με με παρ­ρη­σί­α, αι­σιο­δο­ξί­α και βε­βαιό­τη­τα α­να­γέν­νη­σης ου­σια­στι­κής, τόν Κυ­ρια­κό λό­γο.
«Μεί­να­τε εν ε­μοί...» (Μεί­να­τε ε­νω­μέ­νοι μα­ζί μου). «Μεί­να­τε εν εμοί, ί­να βό­τρυν φέ­ρη­τε, ε­γώ γαρ ει­μί της ζω­ής η ά­μπε­λος» ( Μεί­να­τε ε­νωμέ­νοι μα­ζί μου, για να φέ­ρε­τε οί­νον γλυ­κύν (καρ­πόν δη­λα­δή) διό­τι εί­μαι η άμπε­λος της ζω­ής). (Α­πό την Υ­μνο­λο­γί­α τής Με­γά­λης Ε­βδο­μά­δος)
Η έ­νω­ση μας με τόν Χρι­στό και την Εκ­κλη­σί­α Του εί­ναι η μό­νη ελπί­δα, η μό­νη ο­δός, εί­ναι η σω­τη­ρί­α μας. Οι κο­σμι­κοί άρ­χο­ντες ε­πρό­δω­σαν και πι­θα­νόν να προ­δώ­σουν και πά­λι τις ελ­πί­δες τού Λα­ού. Δια­χει­ρί­σθη­καν κα­κώς τις τύ­χες του, μη λαμ­βά­νο­ντας υπ’ ό­ψη τους τα ι­διαί­τε­ρα χα­ρα­κτη­ρι­στικά του, τις βα­θειές του α­να­ζη­τή­σεις, την πί­στη του, την πα­ρά­δο­σή του, την ι­στο­ρί­α του, τις α­νά­γκες του, το θέ­λη­μά του. Το ί­διο, ί­σως, κά­νουν και πά­λι.
* Ό­μως σ’ αυ­τή την χώ­ρα υ­πάρ­χει ευ­τυ­χώς κά­τι πού μέ­νει στα­θε­ρό, α­νέ­πα­φο με την φθο­ρά τού χρό­νου, ξέ­νο με την ό­ποια ε­γκα­τά­λειψη τού Λα­ού. Υ­πάρ­χει η ρί­ζα, πού δί­νει χυ­μούς για να μην ξε­ραθή το δέ­ντρο. Υ­πάρ­χει η πη­γή, που δεν στε­ρεύ­ει πο­τέ, αλ­λά αρ­δεύ­ει τόν τό­πο και δρο­σί­ζει τούς αν­θρώ­πους. Υ­πάρ­χει το φως, πού δια­σχί­ζει τα φοβε­ρά σκο­τά­δια. Υ­πάρ­χει το βάλ­σα­μο, πού θε­ρα­πεύ­ει τις πλη­γές. Υ­πάρ­χει η παρη­γο­ριά, πού σφογ­γί­ζει τα δά­κρυα και δί­δει νό­η­μα στην ζω­ή.
Θέ­λη­σαν να ξε­ρά­νουν την ρί­ζα, να στε­ρέ­ψουν την πη­γή, να σβή­σουν το φως, να σκο­τώ­σουν την πα­ρα­μυ­θί­α. Χρη­σι­μο­ποί­η­σαν, α­νέ­κα­θεν, ποι­κί­λα τεχνά­σμα­τα. Α­πό την συ­κο­φα­ντί­α μέ­χρι την ό­ποια άλ­λη α­πει­λή (Εί­μα­στε έ­τοι­μοι να α­ντι­με­τω­πί­σω­με πά­λι αν χρεια­σθή ό­μοιες ή χει­ρό­τε­ρες κα­τα­στά­σεις). Ποτέ ό­μως  δεν κα­τά­φε­ραν τί­πο­τε. Για­τί αυ­τή η ρί­ζα, εί­ναι πο­λύ βα­θειά και α­νίκη­τη. Η πη­γή εί­ναι α­στεί­ρευ­τη, ο ή­λιος λα­μπρός, η α­γά­πη με­γά­λη, η α­γκα­λιά α­τελεί­ω­τη και για τού­το η θε­ρα­πεί­α και η πα­ρη­γο­ριά δε­δο­μέ­νη.
Μι­λά­ω για ό,τι α­πέ­μει­νε όρ­θιο σ’ αυ­τό τόν τό­πο. Γι αυ­τό πού πο­τέ δεν θα λυ­γί­ση, για­τί δεν εί­ναι αν­θρώ­πι­νο, αλ­λά θε­ϊ­κό. Δεν εί­ναι ψεύ­τι­κο, αλ­λά αλη­θι­νό. Πο­τέ δεν α­πε­γο­ή­τευ­σε, αλ­λά α­ντί­θε­τα μέ τήν θυ­σια­στι­κή α­γά­πη ε­γο­ήτευ­σε. Πο­τέ δεν εί­πε ψέ­μα­τα, αλ­λά με την γλώσ­σα τής α­λή­θειας έ­σω­σε. Ποτέ δεν ε­γκα­τέ­λει­ψε, αλ­λά μά­ζε­ψε πά­ντο­τε τα κομ­μά­τια αυ­τού τού τό­που και τού Λα­ού και συ­ναρ­μο­λό­γη­σε τόν σκε­λε­τό του, στον ο­ποί­ο ε­νε­φύ­ση­σε πνο­ή ζω­ής.
Με­τέ­τρε­ψε το ρη­μα­διό σε πα­ρά­δει­σο, ξα­να­χτί­ζο­ντας ό,τι η α­σύ­νε­τη και σπάτα­λη δύ­να­μη τού κα­κού, έρ­ρι­ξε σε ε­ρεί­πια.
Εί­ναι η Εκ­κλη­σί­α. Ό­σο θα υ­πάρ­χη Εκ­κλη­σί­α, αυ­τός ο τό­πος δεν θα χαθή. Καί εφ’ ό­σον η Εκ­κλη­σί­α εί­ναι το α­να­στη­μέ­νο Σώ­μα τού νι­κη­τού τού θα­νά­του Κυ­ρί­ου η­μών Ι­η­σού Χρι­στού, αυ­τός ο τό­πος καί ο Λα­ός θα ζή­ση έ­ως τής συ­ντε­λεί­ας τού αιώ­νος.
Α­πό αύ­ριο αυ­τή την α­λή­θεια πρέ­πει να τήν συ­νει­δη­το­ποι­ή­σω­με α­κό­μη πε­ρισ­σό­τε­ρο. Πρώ­τοι οι πο­λι­τι­κοί και η ό­ποια κυ­βέρ­νη­ση και αν προ­κύ­ψη. Και ύ­στε­ρα ό­λοι οι Έλ­λη­νες. 
Ό­ποιος και αν κυ­βερ­νή­ση αυ­τή την χώ­ρα α­πό αύ­ριο, αν δεν έ­χη υπ’ ό­ψη του ό­λα τα πα­ρα­πά­νω, πού εί­ναι δια­πι­στώ­σεις τού ί­διου τού Λα­ού, θα α­κού­ση στις πα­ρειές του το η­χη­ρό και ε­πώ­δυ­νο «ρά­πι­σμα» τής ι­στο­ρί­ας, η ο­ποί­α εί­ναι α­δέ­κα­στη και δι­δά­σκει μέ­σα α­πό πά­θη και λά­θη. Αν κά­νη το λά­θος και προ­δώ­ση την ρί­ζα, την δρο­σιά και την α­πα­ντο­χή αυ­τού τού Λα­ού, αν πα­ρα­θεω­ρή­ση την ι­στο­ρί­α του, τό­τε εί­μαι βέ­βαιος, ό­τι ο Λα­ός, ό­σο και αν πα­ρασυρ­θή σε πρό­σκαι­ρες κα­τα­στά­σεις, θα α­πο­δει­χθή ο σκλη­ρό­τα­τος τι­μω­ρός, για να ε­πι­τύ­χη την σω­τη­ρί­α του.

Α­γα­πη­τοί μου,
Έ­χε­τε ελ­πί­δα, έ­χε­τε πί­στη, βα­δί­σα­τε με αι­σιο­δο­ξί­α πα­ρά τις ό­ποιες δυσκο­λί­ες. Μη χά­νε­τε το θάρ­ρος σας. Η ψυ­χή έ­χει με­γά­λη δύ­να­μη και α­ντο­χή, γιατί έ­χει θεί­α την κα­τα­γω­γή. Αρ­κεί να εί­ναι ε­νω­μέ­νη με τόν Θε­ό. Αν εί­μα­στε ε­νωμέ­νοι με τόν Θε­ό, εί­μα­στε ε­νω­μέ­νοι και με­τα­ξύ μας. Αυ­τό έ­χο­με α­νά­γκη σή­μερα, πα­ρά πο­τέ. Ο λό­γος τού Θε­ού α­ντη­χεί στα αυ­τιά μας ως φω­νή υ­δά­των πολ­λών, ως δρό­σος Α­ερ­μών, ως αύ­ρα λε­πτή, ως ευ­λο­γί­α, «Μεί­να­τε εν ε­μοί...ε­γώ γαρ ει­μί τής ζω­ής η ά­μπε­λος». (Α­πό την Υ­μνο­λο­γί­α τής Με­γά­λης Ε­βδο­μά­δος)    

Πηγή:  Εφημερίδα "Ο ΕΚΚΛΗΣΙΟΛΟΓΟΣ"

16 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σοφές οι παραινέσεις του Αγίου Πατρών. Ο Κύριος μας έλεγε προς τους ακροατάς Του «Ο έχων ώτα ακούειν ακουέτω» οι νεοέλληνες σήμερον απώλεσαν την ακοήν και την σοβαρά σκέψη. Δια μια άλλην φορά θα ψηφίσουν με απερισκεψία και επιπολαιότητα.

Ανώνυμος είπε...

Πέστα Χρυσόστομε για να τα διαβάσουν οι ψηφοφόροι προτού να είναι αργά.

Ανώνυμος είπε...

Μπορεί να είναι λόγος της εσχάτης ώρας είναι όμως λόγος με ελπίδα. Η ελπίδα θα έλθει αν ο κάθε αναγνώστης διαβάσει με προσοχή τα όσα ο Ιεράρχης γράφει σε όλους μας.
Πατριώτες αύριο είναι η ώρα της δικιάς μας ευθύνης.

elefterifoni είπε...

Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΕΙΡΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙ Η ΑΠΕΛΠΙΣΙΑ

ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΠΕΡΝΑΣ

ΦΟΒΑΣΑΙ ΞΕΡΩ ΤΟ ΑΥΡΙΟ ΤΙ ΘΑ ΣΟΥ ΞΗΜΕΡΩΣΕΙ

ΦΟΒΑΣΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΣΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΟΥ

ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΠΡΟΣΕΞΕ ΚΑΛΑ ΤΗ ΨΗΦΟ ΣΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΤΗΝ ΔΩΣΕΙΣ!

ΕΣΥ ΘΑ ΚΑΘΟΡΙΣΕΙΣ ΑΝ ΘΕΣ ΑΝΑΞΙΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΝΑ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΑΝΕ

ΕΣΥ ΘΑ ΟΡΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΠΡΟΣΕΞΕ ΚΑΛΑ!
ΣΚΕΨΟΥ! ΑΓΑΠΑ! ΔΡΑΣΕ! ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΕΝΟΣ ΣΟΦΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΑΚΟΥΣΕ!

ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ ΔΥΣΚΟΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΑ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ!
ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ!

ΤΟ ΖΥΓΟ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΝΑ ΠΕΤΑΞΟΥΜΕ ΝΑ ΕΡΘΕΙ Η ΑΘΑΝΑΤΗ ΛΕΥΘΕΡΙΑ!

ΠΡΟΣΕΞΕ ΟΜΩΣ!!!

ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΧΑΣΟΥΜΕ ΚΙ ΟΙ ΑΘΕΟΙ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΟΥΝΕ!
ΚΑΙ ΟΙ ΑΘΕΟΙ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΟΥΝΕ!

ΣΕ ΧΑΙΡΕΤΩ ΦΙΛΕ ΑΝΑΣΤΑΣΙΕ!
ΣΟΦΑ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΙΕΡΑΡΧΗ!
Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΛΕΗΣΕΙ ΤΓΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ

Ανώνυμος είπε...

Με τις προσευχές και τις ευλογίες του Αγίου Πατρών είθε να φωτισθεί ο Λαός του Θεού ώστε να ψηφήσει για την Ελλάδα και το μέλλον της.

Ανώνυμος είπε...

Έτσι όπως νίκησε η Ελλάδα προ ολίγου στο ποδόσφαιρο επί την κραταιάς Ρωσίας έτσι και σήμερα οι πανέλληνες θα ψηφήσουμε για μια Ελλάδα ισχυρή και δυνατή μέσα στην Ευρώπη. Την πάσα ελπίδα μας την έχουμε στον Θεό που πάντα σώζει την Ελλάδα.

Αληθεύοντες εν αγάπη είπε...

Ο επίσκοπος της Πάτρας μπορεί να είναι μια ελπίδα για το αύριο της Εκκλησίας της Ελλάδας. Οι θέσεις του πάντα υπεύθυνες και μετρημένες. Άνετα μπορεί να συγκαταλέγεται μεταξύ των διεκδικητών του Αρχιεπισκοπικού θρόνου των Αθηνών όταν και όποτε αυτός κενωθεί.

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο Τάσο η ανάρτηση του κειμένου αυτού από τον Εκκλησιολόγο παρηγόρησε την καρδιά μου.

Ανώνυμος είπε...

Από τις καλύτερες επιλογές του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου. Τυχερή η Μητρόπολη Πατρών όπου έχει διαπρεπή λόγιο ποιμενάρχη.

Ανώνυμος είπε...

Δέσποτά μου γράφεις: « Όσο θα υπάρχη Εκκλησία, αυτός ο τόπος δεν θα χαθή.» Δεν διαφωνώ σε αυτή την λογική της ελπίδας προς τον Θεό. Αλλά το πρόβλημα είναι ότι ενώ ο λαός στην συντριπτική του πλειοψηφία πιστεύει στην Εκκλησία και στην αποτελεσματικότητα την οποία μπορεί να έχει, η πολιτική εξουσία δεν πιστεύει στην Εκκλησία. Την πολεμά με μανία και μίσος διότι βλέπει πως μπορεί να δώσει λύσεις η Εκκλησία ενώ η πολιτική παραμένει σε πλήρη αδράνεια. Όσο λοιπόν θα υπάρχουν άπιστοι και αντίχριστοι πολιτικοί οι οποίοι θα πολεμούν την αγία Εκκλησία ο τόπος θα χαθεί. Κακά τα ψέματα το πεπόνι και το μαχαίρι το έχουν οι άχρηστοι και ανίκανοι πολιτικοί. Είμαι απογοητευμένος. Σε λίγο θα ασκήσω το εκλογικό μου δικαίωμα χωρίς ελπίδα για το αύριο.
Άγγελος

Ανώνυμος είπε...

Όταν οι κομματικοί διορίζουν ασύστολα και προκλητικά τους δικούς τους σε δημόσιες υπηρεσίες και στην εκκλησία βάζουν το 10 προς 1 μπορεί να υπάρξει σωτηρία;
Έφτασε ο καιρός η Εκκλησία να κάνει την επανάστασή της εναντίον του κράτους. Ως πότε θα παραμένει νομοταγής και υπάκουο παιδάκι.
Τα πάντα τελείωσαν. Η Εκκλησία πρέπει να σηκώσει την Σημαία της Ελπίδας και της Σωτηρίας. Το Έθνος την Εκκλησία έχει τώρα ως αποκούμπι. Δεν ελπίζω, δεν περιμένω τίποτα από τους πολιτικούς. Ελπίζω μόνο στην Εκκλησία που μπορεί να ξαναδώσει ζωή στην Ελλάδα.

Ανώνυμος είπε...

Η εκκλησία -ως οργανισμός-είναι από τους πλέον αναξιοκρατικούς! Θυμάμαι προ ετών όταν έγινε προκήρυξη θέσεων για καθηγητές εκκλησιαστικών λυκείων ότι αν δεν έπαιρναν τουλάχιστον τρεις μητροπολίτες τηλέφωνο (και μάλιστα από τους λεγόμενους ισχυρούς) δεν είχες καμμιά ελπίδα. Εξάλλου και ο χώρος των πιστών αρέσκεται στο βόλεμα! Άρα... χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμα!
ΥΓ Και μην ξεχνάμε τα σκάνδαλα παλιότερα στις ΜΚΟ της εκκλησίας!
w

Ανώνυμος είπε...

Ο λόγος σας είναι λόγος παρηγοριάς και ενθάρρυνσης σεβασμιότατε.
Ο καθένας μας σε δύσκολες στιγμές πρέπει να λαμβάνει κάποιο στήριγμα.
Πουθενά στα όσα λέτε δεν έχω αντίρρηση.
Στην Εκκλησία έχω εμπιστοσύνη. Στους ποιμένες της παρόλες τις ανθρώπινες αδυναμίες τους έχω ελπίδα.
Στους πολιτικούς δεν έχω καμία. Μετά από το αποτέλεσμα των προηγουμένων εκλογών δεν είδα καμία μεταμέλεια. Τους νοιάζει μόνο το κομματικό τους μαγαζάκι.
Μπορεί να υπάρξει σωτηρία με αμετανόητους πολιτικούς;

Ανώνυμος είπε...

w, μη κρίνεις εξ ιδίων τα αλλότρια και τους βάζεις όλους σε ένα τσουβάλι. Δεν κερδίζεις τίποτα γιατί φαίνεται η άγνοια και η προκατάληψη.

Ανώνυμος είπε...

Μου έλεγαν μερικοί πατέρες στο Άγιο Όρος τις προάλλες ότι χωρίς μετάνοια δεν υπάρχει σωτηρία της πατρίδος.

Ανώνυμος είπε...

Στο χώρο των πιστών υπάρχουν πολλοί ανιδιοτελείς εθελοντές που χαίρονται να προσφέρουν επειδή έχουν χριστιανική αγάπη προς τον Θεό και τον συνάνθρωπο. Τους βλέπω και τους χαίρομαι.